Çinli sosyal medya devi TikTok, Batı ülkeleri tarafından kısıtlanmaya devam ediyor. Son dönemlerde platforma üst üste pek çok ülkede sınırlama getirildi. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından çalışanlara yasaklanan sosyal ağ, benzer bir şekilde Belçika, İngiltere ve Yeni Zelanda‘da da çeşitli yasaklara maruz kaldı. Geçen hafta TikTok’un CEO koltuğunda oturan Shou Zi Chew, güvenlik endişeleri sebebiyle Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nde milletvekillerine karşı ifade verdi. Fakat Chew’in ifadesi herkesi tatmin etmemiş gibi görünüyor. Ortaya çıkan son bilgilere göre Avustralya hükümeti, TikTok için yeni bir kısıtlamayla karşımıza çıktı.
Avustralya hükümeti, ABD’yi takip etme kararı verdi ve hükümet yetkilileri tarafından kullanılan akıllı telefon cihazlarında TikTok’un kalıcı bir şekilde yasaklanması kararı onaylandı. Yetkililere göre söz konusu yasak, hassas verileri korumak ve hassas Avustralya hükümeti bilgilerinin Çin merkezli bir şirketin eline geçmesini önlemek için uygulanıyor.
Avustralya hükümet yetkilileri telefonlarından TikTok uygulaması kaldıracak
TikTok’un Avustralya’da yasaklanması üzerine konuya ilişkin bir yorum, Avustralya Başsavcısı Mark Dreyfus tarafından geldi. Dreyfus’un açıklamasına göre yasağın mümkün olan en kısa süre içinde yürürlüğe girmesi gerekiyor. Öte yandan olası istisnaların “duruma göre” sağlanacağı da belirtiliyor.
Avustralya’nın çıkardığı bu yasak ile birlikte Five Eyes olarak bilinen istihbarat ittifakının tüm üyeleri artık TikTok’un devlet cihazlarında kullanılmasına izin vermiyor. Bu istihbarat ağında Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkeler bulunuyor.
Avustralya hükümet tarafından getirilen kısıtlama kararı ile ilgili olarak yorum yapan bir diğer isim ise TikTok platformunun Okyanusya’daki genel müdürü Lee Hunter oldu. Hunter bu yasağın asılsız bir endişenin parçası olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “TikTok’un herhangi bir şekilde Avustralyalıların güvenliği için bir risk oluşturduğuna dair hiçbir kanıt bulunmuyor ve uygulamaya diğer sosyal medya platformlarından farklı davranılmaması gerekiyor.”
Batılı ülkelerden TikTok’a kısıtlamalar devam ediyor
Bazı Batılı ülkeler TikTok’u büyük bir endişe ile yakından takip ediyor. Bu endişelerin sebebi ise TikTok’un Çinli bir şirket olan ByteDance tarafından yönetilmesinden kaynaklanıyor. TikTok’un kullanıcı verilerini toplama, işleme ve Çin hükümeti ile paylaşma potansiyeline sahip olabileceği öne sürülüyor. Bu endişelerin özellikle de ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde yoğunlaştığı biliniyor.
Bununla birlikte TikTok da Batı ülkelerinin güvenini kazanmak için bazı önemli adımlar attı. Örneğin platform, ABD’deki kullanıcı verilerinin yedeklerini Singapur ve Virginia’daki sunucularda tsaklıyor. Bu verilerin Çin’deki sunuculara kopyalanması engelleniyor. Aynı zamanda TikTok’un ABD ve diğer ülkelerdeki kullanıcı verilerinin işlenmesi ve depolanması için ABD’li bir şirket olan Oracle ile bir anlaşması bulunuyor.