Çinli sosyal medya devi TikTok, Batı dünyasının kısıtlama kararları ile karşı karşıya. Bir süredir Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avrupa Komisyonu tarafından baskı altına alınan kısa video odaklı sosyal ağ, şimdiye kadar çok sayıda dava ve soruşturma ile karşılaştı. Bunların sonucunda ise çeşitli ülkelerde TikTok’un hükümetlerin ve yetkililerin cihazlarında kullanımının yasaklanması kararı uygulandı. Son olarak ise TikTok için benzer bir adım Belçika hükümetinden geldi.
Çin hükümetine olan yakınlığı ile tartışmaların odak noktası haline gelen TikTok uygulaması, bir darbe de Belçika’dan aldı. Batı dünyasındaki imajını düzeltmek için yoğun bir çaba sarf eden sosyal medya platformu, yeni bir kısıtlamayla karşılaştı.
Belçika, TikTok kullanımını sınırlandırdı
Belçika hükümetinden gelen son açıklamaya göre ülkedeki tüm devlet kurumları artık Çin uygulaması TikTok için kısıtlamaya tabi tutulacak. Devlet kurumlarında görev alan çalışanlar ve yetkililer, artık TikTok’u akıllı telefon ve tablet cihazlarından silmek zorunda kalacak.
Alınan bu karar, Avrupa Birliği Komisyonu’nun benzer bir önlem ile ilerlememesinden yaklaşık bir hafta sonra geldi. Fakat Belçika’nın kararı AB Komisyonu’ndan farklı bir şekilde, derhal yürürlüğe girdi. Komisyon ise uygulamayı kullanmayı bırakmaları için çalışanlara 15 Mart tarihine kadar süre tanımıştı.
Güvenlik servisleri tarafından yapılan bazı araştırmalar, Çin uygulamasının birkaç güvenlik açığı olduğunu gözler önüne serdi. Çin yasalarına göre TikTok’un istihbarat teşkilatları tarafından talep edilen her türlü bilginin paylaşılması konusunda hükümet ile iş birliği yapmakla yükümlü olduğu vurgulandı.
Belçika hükümeti geçici olarak da olsa TikTok uygulamasının kullanımına son verilmesini emretti. Milli Güvenlik Kurulu, bakanlar, kabine üyeleri ve memurların uygulamayı hizmet cihazlarında kullanılmasını yasaklayacağını açıkladı. Bu kısıtlama 6 ay süre ile geçerli olacak ve satın alımı ya da aboneliği devlet tarafından ödenen, tamamen veya kısmen çalışanlar tarafından kullanılan cihazlar için geçerli olacak.
Belçika Başbakanı Alexander De Croo, TikTok platformuna karşı yapılan bu hamlede hükümetlerin saf olamayacağını ifade etti. “Devletler arasındaki etki ve casusluğun dijital dünyaya taşındığı yeni bir jeopolitik bağlamdayız. Bilgilerimizin güvenliği önceliklidir” ifadelerine yer verdi.
TikTok, Avrupa’da iki veri merkezi açıyor
TikTok platformu, son dönemlerde üzerinde toplanan baskıdan kurtulmak için yeni bir önlem aldı. Şirket, Avrupalı kullanıcıların veri korumasını güçlendirmek adına İrlanda ve Norveç’te iki veri merkezi açacağını bildirdi.
TikTok’un zaten Dublin’de bir veri merkezi bulunuyordu. Fakat şirket şimdi bu hizmeti güçlendirmek istiyor. TikTok, Project Clover aracılığıyla mevcut veri korumasını iyileştirmek için bir dizi yeni önlem sunacak. Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanan veri güvenliği yaklaşımına dayanan firma, çalışanların platformun İngiliz ve Avrupalı kullanıcılarının verilerine erişimini ve Avrupalı kullanıcılardan veri transferini belirleyen güvenlik portallarının kullanıma sunulmasıyla veri erişim kontrollerini iyileştirecek.