Çinli sosyal medya devi TikTok’un Batı ülkeleri ile başı dertte. Çin hükümetine yakınlığıyla Batı’nın hedefi haline gelen ve ajanlık iddialarıyla gündemde kendine yer bulan platform, son dönemlerde birçok ülkede üst üste yasaklama kararlarıyla karşımıza çıktı. İlk olarak Avrupa Birliği Komisyonu çalışanlarına uygulamayı yasakladı. Belçika hükümeti, devlet memurlarının platformu indirmesini engelleyen bir yasayı yürürlüğe dahil etti. Günün erken saatlerinde ise benzer bir adım İngiltere’den geldi. Son olarak TikTok platformunu yasaklayan ülkeler arasına Yeni Zelanda da eklenmiş oldu.
TikTok’un Çin hükümetine bağlılığı sebebiyle pek çok ülkede ‘casus’ sıfatıyla anılmaya başlamasının bir sonucu olarak Yeni Zelanda hükümeti, platforma kısıtlama getirdi. Fakat bu sınırlandırmanın yalnızca parlamento ağına erişimi olan cihazlar ile sınırlı olacağı açıklandı. Yürürlüğe giren yeni kararın, ülkedeki sıradan vatandaşları ilgilendirmediğinin altı çizildi.
Yeni Zelanda parlamento ağında TikTok platformu yasaklandı
Mart ayı sonundan itibaren TikTok, parlamento ağına erişimi olan tüm cihazlarda Yeni Zelanda’da yasaklanacak. Yeni Zelanda Parlemento Servisi İcra Kurulu Başkanı Rafael Gonzalez-Montero, kararın siber güvenlik uzmanlarının tavsiyesi ve hem hükümet hem de diğer ülkelerle yapılan görüşmeler sonrasında alındığını ifade etti: “Hizmet, alınan bilgilere dayanarak risklerin mevcut Yeni Zelanda parlamento ortamında kabul edilemez olduğunu belirledi.”
Fakat elbette ki bu yasaklamanın bazı istisnaları da mevcut. Nitekim hükümet, kısıtlamanın tüm memurlar için geçerli olmadığını, sadece parlamento ağına erişebilen cihazlarla sınırlı olduğunu açıkladı. Aynı zamanda işini yapmak için uygulamaya ihtiyaç duyan kişiler için özel düzenlemeler yapılacağı belirtildi. Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı da TikTok platformunu iş cihazlarında yasakladıklarını bildirdi.
TikTok’un yasaklandığı ülkeler artmaya devam ediyor
TikTok’un yasaklı olduğu ülkeler listesi her geçen gün genişlemeye devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği Komisyonu, Kanada ve İngiltere hükümetinin de dahil olduğu uluslararası hükümetler listesinin yakın zaman içinde daha da büyüyeceği tahmin edilmekte. Tüm bu yasakların sebebi, yetkilendirme alındıktan sonra uygulamanın erişebildiği tüm kişisel verilerin talep edilmesi halinde Çin hükümeti ile paylaşılabilmesi olarak belirtiliyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulama tamamen yasaklanmaya oldukça yakın. Yakın tarihli bazı yasa tasarıları, ABD Ticaret Bakanlığı’na güvenlik tehdidi olarak görüldüğü durumlarda yabancı şirketlerin ulusal topraklar içindeki faaliyetlerini engelleme yetkisi veriyor. Yetkili organlar tarafından TikTok’a getirilebilecek olası bir yasak, Apple ve Google’ı uygulamayı ilgili mağazalarından kaldırmaya dahi zorlayabilir.
TikTok’un çatı şirketi olan ByteDance, son yasakların ‘temelde yanlış kanılara’ dayandığını ifade etti. Çinli şirket aynı zamanda veri güvenliğini artırmak ve casusluk iddialarını savuşturmak için 1,5 milyar dolardan fazla yaptırım yaptığını da sözlerine ekledi. Ayrıca tüm Avrupa Birliği kullanıcı verilerini Avrupa’daki veri merkezlerine taşıma ve Project Clover ile yönetim stratejisini güçlendirme niyetinde olduklarını bildirdi. Son olarak ortaya çıkan bazı iddialar, TikTok’un son çare olarak ByteDance’ten ayrılabileceğini öne sürüyor.