Çinli sosyal medya platformu TikTok son dönemlerde Batı ülkelerinin hedefi haline geldi. Farklı ülkelerde üst üste gelen yasaklama haberlerinden sonra TikTok CEO’su Shou Zi Chew, Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nde sorgulandı. Tecrübeli yönetici, platformun ABD’deki kullanıcıların verilerini nasıl işlediğini açıklamak için parlamentoyu ziyaret etti.
TikTok, Amerika Birleşik Devletleri halkının bilgilerini yasa dışı bir şekilde Çin hükümeti ile paylaşmakla suçlanıyor. Platform bu nedenle ABD’de yasaklanma tehdidi ile karşı karşıya kalmış durumda. TikTok’un çatı şirketi olan ByteDance’in, Çin Komünist Parti tarafından talep edildiğinde verilerin gönderilmesini gerektiren yerel yasalarına tabi tutulması nedeniyle suçlamaların hedef noktası haline geldi.
TikTok CEO’su güvenlik endişelerine cevap verdi
TikTok CEO’su Shou Zi Chew kongredeki milletvekillerini TikTok’un ByteDance’tan ayrı bir varlık olduğuna ikna etmeye çalıştı. Komite başkanı Cathy Rodgers, kullanıcı verilerinin gizliliği ile ilgili güvenlik endişeleri sebebiyle uygulamanın yasaklanması gerektiğini savundu. Rodgers, “TikTok, Çin Komünist Partisi’nin bir silahıdır ve ABD değerlerini kucaklamaz” ifadelerinde bulundu.
Komiteden gelen soruların önemli bir çoğunluğu, platformun Çin hükümeti ile olan bağlantısına odaklanıyordu. Çin’de görev yapan çalışanların ABD’lilerle alakalı verilere erişimi hakkında art arda birçok soru yöneltildi. Bunun mümkün olduğunu söyleyen Chew, ABD’deki kullanıcıların kişisel bilgilerinin saklanması için bir bağlantı kaldırma çalışmasının devam etmekte olduğunu aktardı.
Bununla bağlantılı olarak şirket, Teksas Projesi adını verdiği bir çalışma yürütüyor. Bu projede şirket, veri güvenliği takviyeleri ve koruma araçları için 1,5 milyar dolardan fazla para harcadı. Projenin amacı, yetkililere yerel sunuculardan Çin’e bilgi aktarımı olmadığını göstermek için denetimler gerçekleştirmeyi içeriyor.
TikTok CEO’su Chew’in zaman zaman kendisine yöneltilen sorular karşısında gerginleştiği belirtildi. ByteDance şirketinde hisse sahibi olup olmadığı sorulduğunda ise olumlu yönde yanıt verdi. Öte yandan kongredeki milletvekilleri, platformun yanlış bilgilendirmeyle mücadele çabalarıyla alakalı endişelerini de dile getirdi. TikTok’un, sahte haberlerin ve internette yayılan yalanların önlenmesi için yeteri kadar önlem almadığı ifade edildi.
Joe Biden hükümeti kısa bir süre önce yerel bir alıcıya tam ya da kısmi satış gerçekleştirilmemesi halinde TikTok’u ABD pazarından yasaklamakla tehdit etti. Buna benzer bir hareket eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde de denendi. Trump’ın devrettiği bayrağı sürdüren Biden, uygulamayı kısıtlamak konusunda kararlı görünüyor.
Son dönemlerde Batılı ülkelerin hedefi haline gelen TikTok kısa bir süre önce AB Komisyonu çalışanları için yasaklandı. Günler sonra Belçika hükümeti memurlara TikTok’u kısıtladı. İngiltere ve Yeni Zelanda‘dan da aynı hamleler geldi. Şirketin bu durumdan nasıl sıyrılacağı ise şimdilik büyük bir merak konusu.