Kısa video odaklı sosyal medya ağı TikTok ciddi bir problem ile karşı karşıya. Çin hükümetine olan yakınlığı nedeniyle ajanlık iddialarıyla gündeme gelen platform, kısa bir süre önce Avrupa Birliği Komisyonu’nda çalışanlara yasaklanmıştı. Ayrıca Belçika’da ise devlet memurlarının uygulamayı indirmesi yasak hale getirilmişti. Son olarak ise TikTok platformunu yasaklayan ülkeler arasına İngiltere eklendi.
Son zamanların en başarılı sosyal medya platformlarından biri olmasına rağmen tartışmaların merkezinden düşmeyen TikTok, en son vakalardan sonra birçok ülkede yasaklandı ve bu listeye şimdi bir yenisi daha katıldı. İngiltere’de platformun devlet cihazlarında kullanımı resmen yasak hale getirildi. Bir süredir çatı şirketi ByteDance’ten ayrılığı konuşulan TikTok’un bu durumda nasıl bir çözüm üreteceği ise şimdilik merak konusu…
İngiltere hükümeti TikTok için yasak getirdi
TikTok’un Çin hükümetine olan yakınlığı ile ilgili şüpheler her geçen gün artmaya devam ediyor. Platformun ana şirketi ByteDance’in kullanıcı verilerini topladığına inanılıyor. Bunların yalnızca cihazlarda bulunan bilgilerle sınırlı olmadığı, aynı zamanda kullanıcı konumu gibi çok özel verilere de sahip olduklarının altı çiziliyor.
Tıpkı geçtiğimiz günlerde Belçika hükümetinin yaptığı gibi İngiltere hükümetinden gelen kararla beraber hükümet üyeleri ve personelinin resmi cihazlarında TikTok kullanımı yasaklandı. Alınan bu önlemin derhal yürürlüğe gireceği belirtildi. Bu kişilerin yalnızca kişisel cep telefonlarından uygulamayı kullanabileceği, istisnai durumlar haricinde TikTok’a giremeyecekleri açıklandı.
Onaylanmayan üçüncü taraf uygulamaları indirilemeyecek
Birleşik Krallık yönetimi, personellerin bir üçüncü taraf uygulamasını yalnızca onaylanan listede olması durumunda resmi cihazlarda kullanmasına izin verecek. Bu tür muafiyet durumları, sadece güvenlik ekipleri tarafından yetkilendirilerek ve güvenlik önlemleri uygulanarak duruma göre verilecek.
TikTok platformuna yasak getiren İngiltere hükümeti, bu önlemi rastgele bir şekilde almadıklarını ve usulüne uygun bir şekilde hareket edildiğini ifade etti. ‘Hassas devlet verilerine belirli platformlar tarafından nasıl erişildiği ve kullanıldığı konusunda bir risk olabileceği‘ analizi yapılarak bu kararın arkasından gidildi.
Bu önlemin daha geniş bir kısıtlama paketinin parçası olduğunu unutmamakta yarar var. Devlet cihazlarında üçüncü taraf uygulamaların varlığını sınırlamak, böylece hiçbir verinin toplanmamasını ve şirketlere ya da diğer hükümetlere iletilmemesini sağlamak istiyor.
Gittikçe daha fazla ülke ve hükümet, TikTok’u resmi akıllı telefon cihazlarından yasaklamak istiyor. Bu sayede toplanan verilerin beklenmedik şekillerde kullanılabileceği konusunda farkındalık kazanarak bir güvenlik sorununun altı çiziliyor. Fakat TikTok’un buna karşı alacağı önlemler şimdilik oldukça merak edilmekte. Geçtiğimiz günlerde platformun, Batı ülkelerinin baskısından kurtulmak için ByteDance ile yolları ayıracağı gündeme yansımıştı. Fakat bu, şirketin son başvuracağı seçenek olarak görülüyor.