Kısa video odaklı popüler Çinli sosyal medya platformu TikTok kritik bir gelişme ile karşımıza çıktı. ByteDance şirketine bağlı olarak faaliyet gösteren TikTok, ABD’deki yasal düzenleyiciler ile sorun yaşamamak için çatı şirketinden ayrılıp bağımsız olarak yoluna devam edebilir.
Son dönemlerde TikTok, pek çok ülkede üst üste çeşitli yasaklar ile karşılaştı. Platformun Çin hükümetine casusluk ve bilgi sızdırma gibi eylemlerde bulunduğu iddiasıyla, geçtiğimiz haftalarda Avrupa Birliği Komisyonu, çalışanlarına uygulamayı yasaklama kararı almıştı. 15 Mart’ta bu yasağın devreye gireceği belirtilmişti. Geçen hafta ise Belçika hükümeti benzer bir karar alarak ülkedeki devlet memurlarınınakıllı telefon ya da tablet cihazlarında TikTok kullanmalarını yasaklamıştı. ByteDance’den ayrılma iddiasıyla gündeme gelen sosyal medya servisi, bu sayede üzerindeki baskılardan kurtulmak istiyor.
TikTok, Çin hükümetine yakınlığı nedeniyle ByteDance şirketinden ayrılabilir
Bloomberg’in haberine göre söz konusu düzenleme henüz sadece bir fikir aşamasında. Bunun için ByteDance’in Pekin’deki genel merkezinden onay alınmasına ihtiyaç duyuluyor. Çin Komünist Partisi ile bağlantılı olmakla suçlanan platform, böylelikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupalı yasal düzenleyiciler ile arasında gelişen baskıyı en aza indirmeyi amaçlıyor.
TikTok uygulamasının ByteDance şirketinden ayrılması, ya Batılı bir ana şirkete satış yapılması ya da halka arz yoluyla platformun halka açılmasını gerektirecek. Ancak elbette ki şirket, bunu şu anda son tercih olarak değerlendiriyor. Zira böyle bir senaryoda, platformun Çin operasyonu üzerinde ciddi etkiler meydana gelebileceği tahmin ediliyor.
Bloomberg analistleri Mandeep Singh ve Damian Reimertz, TikTok’un yalnızca ABD pazarındaki faaliyetlerinin en az 40-50 milyar dolar değerinde olduğunu vurguladı. Fakat elbette ki şu anda tüm bunlar birer iddiadan ibaret. Hem TikTok hem de ByteDance konuya ilişkin resmi bir açıklamada bulunmadı.
Batı ülkeleri neden TikTok’u yasaklamak istiyor?
TikTok’un Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkelerinde kalıcı bir şekilde yasaklanabileceğine dair son zamanlarda pek çok iddia gündeme geldi. Bu iddialar, Çin hükümetinin insanları, özellikle de hükümetlerde stratejik bir konuma sahip kişileri izlemek için gücünü kötüye kullandığı öne sürülüyor.
Bu iddialar, ABD Temsilciler Meclisi ve Avrupa Komisyonu gibi birçok devlet kurumunun resmi TikTok hesaplarının yasaklanmasına yol açtı. Öte yandan Rusya ve Çin gibi Amerika Birleşik Devletleri için risk oluşturan ülkelerde yapılan uygulamaların dağıtımını önlemek için yeni yasa tasarıları hazırlandığı biliniyor. Şimdilik bu yönde herhangi bir ilerleme kaydedilmese de bunun her an gerçekleşebileceği söyleniyor.