Çinli sosyal medya platformu TikTok geniş bir kullanıcı kitlesine hitap ediyor. Dünyanın en çok kullanılan uygulamaları arasında yer alan platform, çok sesli yapısı nedeniyle neredeyse her türden fikre ve içeriğe ev sahipliğinde bulunuyor. Bu nedenle uygulamada teyit edilmiş ve güvenilir kaynaklardan gelen birçok içerik olduğu gibi, aynı zamanda yanıltıcı içerikler de bulunuyor. Bunun önüne geçmek isteyen TikTok, iklim değişikliği ile ilgili üretilen, yanıltıcı bilgilere sahip videoları tek tek kaldırmaya başladı.
TikTok’un sahibi olan Çin merkezli ByteDance şirketi, kullanıcıların gizliliğini ihlal etmekle ve bazı yayınların popüler hale gelmesini şeffaf olmayan bir algoritmayla manipüle etmekle suçlanıyor. Bu anlamda platform, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da yasaklanma riski ile karşı karşıya bulunuyor. Şirketin yöneticileri bu imajı geri kazanmak ve iyi niyetlerini insanlara kanıtlamak için harekete geçmiş durumda. Bir ay önce sosyal ağ, iklim değişikliği hakkında yanlış bilgi yayan videoları yasaklamak için kurallarını değiştirdi. Bu değişiklik ise bugün itibariyle yürürlüğe giriyor.
TikTok komplo içeriklerinin önüne geçecek
Şu andan itibaren platformda yanlış bilgi yayan veya “yerleşik bilimsel fikir birliğine aykırı” olan tüm videolar silinecek ya da yasaklanacak. Topluluk üyeleri, iklim değişikliği ile ilgili videolar yayınlamakta ve tartışmakta hala özgür olacak.
Fakat bu yasağı aşmaya çalışan kurnaz kullanıcıların viral hale gelmesi artık mümkün olmayacak. Bu konuyla ilgili tüm araştırmalar, kullanıcıları “yetkili bilgilere” yönlendirecek. Dolayısıyla algoritmanın da desteği ile birlikte şirket böylelikle komplo teorilerinin önüne geçecek.
Bu önlem ile birlikte şirket, kullanıcıların TikTok’a olan güveni artırmaya çalışacak. Elbette ki Avrupalı ya da ABD’li yetkilileri Çin platformunun zararsız olduğuna ikna etmek için bunlardan çok daha fazlası gerekecek. Bilindiği üzere Amerika Birleşik Devletleri birkaç yıldır platformdan şüpheleniyor ve Fransa’da Senato, şirketin her kullanıcıyı tutkulu hale getirebilecek her şeye gücü yeten algoritmasının tehlikelerini değerlendirmek için bir soruşturma başlattı.
Elbette ki TikTok platformuyla ilgili Batılı ülkelerin tek rahatsız olduğu nokta, iklim değişikliği gibi konularda komplo teorileri üretilmesi değil. Batı ülkeleri için güvenlik anlamında büyük bir tehdit olarak görülen sosyal medya platformu, yakın bir dönem içerisinde Yeni Zelanda, Avustralya, AB Komisyonu, Belçika ve İngiltere gibi ülkelerde çeşitli yasaklara maruz kalmıştı. Son olarak ise ABD’nin Montana eyaletinden TikTok’a karşı yeni önlemler geldi.