Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok yeni bir yasaklama tehlikesi ile karşı karşıya. Montana Temsilciler Meclisi, TikTok platformunu yasaklayan yeni yasayı onayladı. Montana valisi yasayı imzaladığı takdirde ise söz konusu yasak Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe girmiş olacak. Dolayısıyla bu tarihten itibaren eyaletteki internet kullanıcıları artık TikTok’a erişim sağlayamayacak.
Yeni yasa, uygulama mağazalarının TikTok’u listelemesinin önüne geçecek. Platformun artık bu eyalette bir işletme olarak faaliyet göstermesine izin verilmeyecek. Platformu zaten halihazırda cihazlarına indirmiş olan kullanıcılar ise bu durumdan etkilenmeyecek. Kısıtlama yalnızca yeni kullanıcılar için geçerli olacak. Montana, bu tür kapsamlı bir yasaya izin veren ilk eyalet olarak kayıtlara geçti.
ABD’den TikTok’a baskı devam ediyor
Amerika Birleşik Devletleri’nde, Çinli internet grubu ByteDance’e ait olan TikTok platformu, hızla artmaya devam eden bir siyasi baskı altına girmeye başladı. ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimi, uygulamayı devlet çalışanlarının telefonlarından zaten yasaklamıştı. Bunun sebebi ise arka planda Çinli yetkililerin ve gizli servislerin TikTok aracılığıyla ABD’liler hakkında bilgi toplayabileceği ve onları siyasi olarak etkileyebileceği endişesi yer alıyordu.
Baskılardan kurtulmak için TikTok CEO’su Shou Zi Chew, ABD Kongresi’nde milletvekillerinin sorularını yanıtlamak zorunda kalmıştı. Milletvekillerini ikna etmeye çalışan Chew, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetmişti. Fakat görüşmenin sonunda hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat milletvekillerinin güvensizliği ile karşılaşmıştı.
Montana eyaleti TikTok için büyük bir kısıtlamaya hazırlanıyor
Yeni yasa tasarısında, Çin Halk Cumhuriyeti’nin ekonomik ve uluslararası casusluk yapmak için TikTok aracılığıyla Montana vatandaşları ve işletmeleri hakkında fikri mülkiyetleri de dahil olmak üzere çeşitli bilgiler topladığına dair endişelere yer veriliyor.
ByteDance’in bir yan kuruluşu olarak hizmet veren TikTok, iddialara göre kullanıcıların konumu gibi gerçek zamanlı veriler de dahil olmak üzere kullanıcı verilerini Pekin ile paylaşma talimatı verebilen Çin hükümetinin kontrolü ve denetimi altında çalışıyor. Şirketteki tüm çalışanların Çin Komünist Partisi çıkarlarına uygun bir şekilde hareket ettiği öne sürülüyor. Şirket her ne kadar bütün bu iddiaları reddetse de Batı ülkelerinin fikrini değiştirmeyi başaramıyor.
Yasa dışı bir şekilde toplanan bilgilerin olası bir ifşasının, Montana’nın mahremiyet hakkını “kabul edilemez bir şekilde” ihlal ettiği belirtiliyor. İddialara göre şirket, gençler arasındaki tehlikeli TikTok meydan okumalarını durdurmak yerine hareket halindeki arabalara nesne fırlatma, aşırı ilaç alma ya da bilinç kaybına neden olma gibi “cesaret testlerini” desteklemeye devam ediyor.
TikTok’un şu anda halihazırda bir milyardan fazla kullanıcıya sahip olduğu biliniyor. Dünya çapında büyük bir popülerlik elde eden platform, hızlı bir şekilde büyümeyi sürdürüyor. Yöneltilen iddiaları tümüyle reddeden şirket, kendisini Çinli bir firmanın yan kuruluşu olarak görmediğini ısrarla vurguluyor. ByteDance’in yüzde 60’ının Batılı yatırımcılara ait olduğu bilinirken, şirketin merkezi ise Karayipler’deki Cayman Adaları’nda bulunuyor.