Mavi tik onay işareti son dönemlerde sosyal medya platformları tarafından gittikçe benimsenmeye başlanan bir fonksiyon olarak karşımıza çıkıyor. Elon Musk yönetimindeki Twitter platformunda ücretli bir hale gelen ve şu anda yalnızca ücretli Twitter Blue aboneleri tarafından kullanılan özellik, aynı zamanda geçtiğimiz haftalarda Meta Verified adıyla Facebook ve Instagram’a da gelmişti. Şimdi ise Google benzer bir hamlede bulunarak reklamverenler için mavi tik doğrulama rozeti sunmayı planlıyor.
Popüler arama motoru Google, kullanıcıların güvenliğini artırmak için yeni bir önlem test etmeye başladı. Sosyal medya üzerinden bir kullanıcı, doğrulanmış reklamverenlerin sponsor olduğu sitelerde, şirketin arama sonuçlarında mavi tik rozeti göstermeye başlandığını fark etti. Bu sayede firma, kullanıcılarını dolandırıcılık şüphesi taşıyan reklamlardan uzaklaştırmak ve daha güvenli bir arama deneyimine ulaşmalarını sağlamak istiyor.
Google mavi tik simgesi ile dolandırıcıların önüne geçecek
SEO analisti Khushal Bherwani’nin Twitter üzerinden paylaştığı ekran görüntüsünde, arama sonuçlarında görünen sponsorlu bağlantılarda yeni mavi tik doğrulama rozeti yer alıyor. Doğrulama simgesi, URL adresinin üzerinde ve reklamverenin isminin hemen yan tarafında görünüyor. Bu simgeye dokunarak kullanıcıların reklamdan sorumlu kuruluşun verilerine erişmeleri mümkün hale geliyor.
Google abonelerin yalın bir şekilde tanımlanmasını sağlamak için bir doğrulama programına sahip. Fakat bazı durumlarda şirketin politikası, kullanıcıların kötü amaçlı yazılım ve aldatıcı içerik bulunan reklamlarını engelleme konusunda ne yazık ki yeterli olmuyor. Yakın tarihli bir olayda suçlular, kullanıcıları bir AMD destek sayfası olarak ‘kandıran’ kötü amaçlı bir siteye yönlendirmek için Google Ads reklamı vermişti. Bu sayede suçluların kullanıcıları aldatarak ciddi bir kazanç sağladığı öğrenilmişti.
Benzer durumların Mastercard ya da VISA hizmetlerine yönlendiren sahte bir internet sitesi aracılığıyla da ortaya çıkabileceği ve ilgili kişilerin bankacılık bilgilerini çalmak için suiistimal edebilecekleri de biliniyor. Örneğin 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli korkunç depremden sonra bir grup suçlu, yine Google’da reklam vererek kendilerini sivil toplum kuruluşu gibi göstermiş ve ziyaretçileri sahte bir internet sitesine yönlendirerek sözde ‘yardım’ toplamıştı.
Twitter’ın doğrulama işaretine benzeyen mavi tik simgesi, Google’da meşru sitelerin tanımlanmasına yardımcı olmak üzere tasarlandı. Bu sayede kullanıcılar, artık doğrulama rozetine sahip olmayan reklamlarda bir uyarı işlevi görebilecek. Böylelikle Google Ads üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık eylemlerinin ciddi bir ölçüde önüne geçilebileceği düşünülüyor.
Google mavi tik doğrulama rozeti ile ilgili çalışmalarına devam ediyor. Henüz erken bir test aşamasında olan bu yenilik, henüz yalnızca kısıtlı bir kullanıcı grubuna ulaşmış durumda. Beklenen özelliğin herkese açık bir şekilde ne zaman yayınlanacağı ise şimdilik maalesef bilinmiyor.