Meta’nın sahibi olduğu popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, çok yakında İngiltere pazarında yasaklanabilir. Platform, yaklaşmakta olan yeni online güvenlik yasası nedeniyle İngiltere’de büyük bir tehlike altında. WhatsApp yöneticisi Will Cathcart, söz konusu yasa tasarısının, uygulamayı şu anda hizmetteki mesajları koruyan uçtan uca şifrelemeyi zayıflatmaya zorlayabileceğini dile getirdi.
İngiltere’deki yeni yasa tasarısı, pek çok teknoloji şirketi ve güvenlik uzmanını endişelendiriyor. Mesajları bilgisayar korsanlarından ve diğer tehditlerden korumak için karşımıza çıkan uçtan uca şifreleme yöntemine karşı İngiliz yönetimi, şifrelemenin zayıflatılması gerektiğini savunuyor. İletilerin yasa dışı içeriğe karşı taranmasına izin verilmesi talep ediliyor.
WhatsApp, İngiltere pazarından geri çekilebilir
Birleşik Krallık hükümeti, WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme yöntemini zayıflatmayı talep ederse, platformun başkanı Will Cathcart şirketin bu teklifi reddedeceğini ifade etti. Dolayısıyla böyle bir adım karşısında platform, ülkede tamamen yasaklanma riski ile karşı karşıya duruyor. Öte yandan bu durumla yalnızca WhatsApp’ın karşılaşmadığı, aynı zamanda rakip mesajlaşma uygulaması Signal’den de benzer bir eleştiri geldiği belirtiliyor. Signal, şifrelemenin zayıflatılması durumunda İngiltere’de hizmet vermeyi sonlandırabileceğine işaret etti.
Uçtan uca şifreleme, yalnızca onları gönderen ve alanların okuyabilmesini sağlayarak mesajların güvenli bir şekilde tutulmasını sağlamaktadır. Bu yöntemi kullanan platformlar dahi söz konusu mesajlara herhangi bir şekilde erişim sağlayamaz. Bu sayede mesajlar hackerlardan ve diğer olası tehditlerden korunur.
İlk olarak eski Birleşik Krallık başbakanı Boris Johnson tarafından duyurulan online güvenlik yasası şu anda parlamentoda görüşülüyor. Hükümetin ve düzenleyici kurum OFcom’un, uygulamaların terör materyali ya da çocukların cinsel istismarı için mesajları taraması bu yasada zorunlu bir hale getiriliyor. Dolayısıyla bu yasanın uygulanabilir hale gelmesi için WhatsApp’ın Birleşik Krallık bölgesinde uçtan uca şifreleme yönteminden vazgeçmesi bekleniyor.
Will Carhcart, şirketin Birleşik Krallık’ta böyle bir politikayı benimsemeye zorlanmasının zorlu bir durum olduğunu ifade etti. Cathcart, yaklaşmakta olan mevzuatın, düzenleyicilerin ya da hükümetin uygulamaların şifrelemeyi zayıflatmasını gerektirmesini kolaylaştıracak yasal ‘gri alanlar’ içerdiğini kaydetti. WhatsApp, dünya genelinde aynı uygulamayı sunduğuna dikkat çekerken, Birleşik Krallık’ta şifrelemenin zayıflamasına uymasının bir yolu olmadığını söyledi.
Uçtan uca şifreleme yöntemini zayıflatmaya sıcak bakmayan Cathcart, hükümetin uygulamayı engellediği İran gibi ülkelere işaret etti. Kullanıcıların platforma sanal özel ağlar aracılığıyla erişmeye devam edebildiği ve insanların kısıtlamaları aşmasına izin veren diğer teknolojilerden yararlanabildiği dile getirildi. Son olarak WhatsApp’ın bu gibi konular için geliştirdiği dahili Proxy özelliği de uygulamaya gelen baskıları ve şirketin bu konudaki kararlı tutumunu önemli ölçüde temsil ediyor.