En iyi mesajlaşma uygulamaları arasında kabul edilen WhatsApp, konforlu arayüzü ve ilgi çekici özellikleri ile birçok kullanıcının ilgisini üzerinde topluyor. Ancak Meta şirketi (eski adıyla Facebook), WhatsApp’ı satın aldığı zaman platformun kullanıcılara verilerinin özel olacağını taahhüt etmişti. Ama ne yazık ki Mark Zuckerberg ve ekibi zaman geçtikçe verdiği sözleri unuttu. Uygulama, analitik veriler adına giderek kullanıcılarına daha az gizlilik sunmaya başladı. Bu nedenle platformdaki kullanıcıların önemli bir çoğunluğu, WhatsApp alternatifleri için arayışa geçmeye koyuldu.
WhatsApp’ta gizlilik konusunda güven toplayan ve verilerinizin şüpheli şekillerde çıkarılıp kullanılmayacağından emin olabileceğiniz o günler artık oldukça geride kaldı. Temel olarak şirketin bilgilerinizi kolay bir şekilde reklamverenlere satabileceği biliniyor. Bu nedenle WhatsApp kullanmaktan korkuyorsanız, kullanıcılar için daha fazla gizlilik ve güvenliğe odaklanan, WhatsApp’ın yerine kullanılabilecek uygulamalar için geniş kapsamlı bir seçki oluşturduk.
WhatsApp’ın avantajları ve dezavantajları neler?
WhatsApp’ın avantajları arasında akıllara pek çok ilgi çekici unsur gelmektedir. Öncelikle popüler mesajlaşma uygulaması, tamamen ücretsiz bir şekilde çalışmaktadır. Kullanıcılar mesajlaşma ve arama hizmetlerinden bedava bir şekilde yararlanabilir. Bu şekilde platform, milyarlarca insanın günlük iletişimini başarıyla sağlamaktadır. Bununla birlikte kullanıcılara sunulan uçtan uca şifreleme teknolojisi sayesinde, mesajlarınızın yalnızca sizin ve alıcının okumasına, şirketin dahi bu mesajlara erişemeyeceğine güvence verilmektedir.
Sesli ve görüntülü arama fonksiyonları sayesinde kullanıcıların ilgisini üzerinde toplamayı başaran WhatsApp platformu, aynı zamanda dosya paylaşımı, grup sohbetleri, topluluklar ve Durumlar özelliği gibi birçok ayrıcalığa ulaşmaktadır. Ayrıca uygulama, çoklu cihaz desteği sayesinde tek bir hesapla birçok cihazda kullanım imkanı sağlamaktadır. Böylelikle telefonunuz yanınızda olmadığında dahi diğer cihazlarınızdan WhatsApp’a rahatlıkla erişmeniz mümkün hale gelir.
Geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından tercih edilen WhatsApp, gizlilik endişeleri nedeniyle birçok kişinin akıllarında soru işaretleri bırakmaktadır. Bilindiği üzere WhatsApp, kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşabilmektedir. Bu veriler, reklam hedeflemesi gibi amaçlar doğrultusunda kullanılabilir. Fakat platform, kullanıcıların özel mesajlarını, aramalarını ya da paylaşılan dosyalarını Facebook’la paylaşmamaktadır.
2021 yılında gelen yeni gizlilik sözleşmesi ile birlikte, kullanıcı verilerinin Facebook tarafından işlenmesi ile ilgili değişiklikler gelmiştir. Bu durum, bazı kullanıcıların gizlilik konusunda endişeleri artırmaya sebep olmuştur.
WhatsApp benzeri en iyi mesajlaşma uygulamaları
En iyi mesajlaşma uygulamaları arasında kabul edilen WhatsApp için günümüzde çok sayıda alternatif bulunmaktadır. Bu alternatifler hem iOS hem de Android işletim sistemine sahip olan mobil cihazlarda konforlu bir şekilde kullanılabileceği gibi, aynı zamanda genel olarak bilgisayarlarda da desteklenmektedir. İşte piyasadaki WhatsApp alternatifleri…
Telegram
En iyi WhatsApp alternatifleri arasında dikkat toplayan Telegram uygulaması, 2013 yılında piyasaya sürülmüştür. Güçlü şifreleme teknolojisi ile kullanıcıların mesajlarını ve dosyalarını güvenli bir şekilde paylaşmalarına imkan sağlayan platform, gizlilik konusunda genellikle beklentileri fazlasıyla karşılamaktadır. Platform, uçtan uca şifreleme teknolojisi ile mesaj ve dosyaları güvenle kontrol altına alır. Böylelikle uygulamanın kendisi de dahil olmak üzere özel verilerinizi başkalarının görüntülemesi mümkün olmaz.
Kalabalık grup sohbetleri için en ideal seçeneklerden biri olarak öne çıkan Telegram, bir grupta maksimum 200 bin kişiye ev sahipliği yapabilmektedir. Bu anlamda uygulama, WhatsApp’ı oldukça geride bırakmaktadır. Dosya paylaşımı konusunda da büyük verileri hızlı bir şekilde paylaşmanıza izin veren hizmet, aynı zamanda kullanıcılara çevrim dışı oldukları zamanlarda bile mesajları okuma ve yazma imkanı tanımaktadır. Mesajlar, kullanıcılar online olmasa dahi bulut sunucularında saklanmaktadır. Telegram’ın bir diğer önemli avantajı ise botlardır. Bu botlar, otomatik araçları desteklemekte ve kullanıcıların birçok hizmete kolayca ulaşmasına katkıda bulunmaktadır.
WhatsApp benzeri uygulamalar listemizin ilk sırasında yer alan Telegram’ın elbette ki çeşitli dezavantajları da mevcuttur. WhatsApp’taki gibi görüntülü arama desteği sunmayan bu platform, gizlilik ayarları konusunda da karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kullanıcıların bazı ayarları doğru bir şekilde yapmaları daha zor olarak karşılanmaktadır. Öte yandan yeni kullanıcıların uygulamayı anlaması için biraz zamana ihtiyacı olabilir. Platform, WhatsApp’taki kadar basit ve sade bir kullanıma sahip değildir.
Signal
WhatsApp alternatifi en iyi mesajlaşma uygulamaları içerisinde yer alan Signal platformu, tamamen gizlilik odaklı bir şekilde tasarlanmıştır. Açık kaynak kodlu bir proje olan bu yazılım, uçtan uca şifreleme teknolojisini kullanarak sohbetlerinizi daha güvenli bir hale getirmektedir. Uygulama, Moxie Marlinspike ve Brian Acton tarafından geliştirilmiştir. Marlinspike’in bir kriptografi uzmanı olduğu bilinirken, Acton ise WhatsApp’ın kurucu ortakları arasında yer almaktadır. İki isim de Signal Foundation’ın kurucuları arasında bulunurken; uygulama tamamen ücretsiz bir şekilde hizmet verir ve platformun geleceği vakfa yapılan bağışlar ile sağlanmaktadır.
Signal’in öne çıkan özellikleri arasında ilk sırada güvenlik gelirken; platformda kullanıcıların tüm verilerinin üçüncü tarafların erişimine karşı korumalı tutulduğunun altı çizilmektedir. Açık kaynak kodlu yapısı itibariyle geliştiricilerin uygulamanın güvenliğini artırmasına olanak tanıyan servis, güvenlik konusunda endişe yaşayan kullanıcılar için ek bir önlem katmanı sağlamaktadır. Öte yandan platformda çoklu cihaz desteği sayesinde birden fazla cihazda kullanım imkanı ve sesli ya da görüntülü arama gibi ilgi çekici seçenekler mevcuttur.
Telegram’ın eksi yanlarından bir tanesi ise platformdaki kullanıcı sayısının az olması olarak görülebilir. WhatsApp ve Telegram kadar yaygın olmayan bu serviste bazı kullanıcılar, arkadaşlarının ya da ailelerinin platformu kullanmaması nedeniyle Signal’den erkenden ayrılabilir. Öte yandan uygulama, diğer rakiplerine kıyasla daha az görsel özellik sunmaktadır. Son derece sade bir tasarımla gelen hizmet, ayrıca grup sohbetlerini de desteklememektedir. Bu nedenle kalabalık sohbetlerden hoşlanan insanlar, Signal’e karşı mesafeyle yaklaşabilir. Son olarak uygulamanın botlar konusunda daha az esneklik sunduğunu da hatırlatmakta yarar var.
Viber
WhatsApp yerine kullanılabilecek uygulamalar arasında dikkat toplayan Viber, tamamen ücretsiz bir şekilde çalışmaktadır. Popüler anlık mesajlaşma uygulaması iOS, Android, Windows, Mac ve Linux dahil olmak üzere çok sayıda platformda desteklenmektedir. Buradaki kullanıcılar tümüyle bedava bir şekilde arama yapma ve mesajlaşma gibi imkanlardan yararlanabilir. Sesli aramaların haricinde uygulamada görüntülü aramalara da izin verilmektedir.
WhatsApp benzeri uygulamalar arasında öne çıkan Viber platformu son derece geniş bir kullanıcı tabanına sahiptir. Dünya çapında milyonlarca kullanıcıya ev sahipliği yapan serviste insanlar, arkadaşları ve aileleriyle pratik bir şekilde iletişime geçebilir. Aynı zamanda uygulamada çoklu platform desteği de yer almaktadır. Böylelikle kullanıcıların farklı cihazlar arasında kolayca senkronizasyon yapabilmelerine izin verilmektedir.
En iyi mesajlaşma uygulamaları içerisinde adı sıkça geçen Viber platformu, güvenlik sorunları konusunda ne yazık ki tartışmalı bir servistir. Platformda mesajların uçtan uca şifreleme ile koruması sağlansa da verilerin korunması hususunda bazı zaafiyetler gelebilir. Öte yandan uygulama, ücretsiz bir seçenek olmasına rağmen reklam desteğine sahiptir. Viber’de gösterilen reklamlar, bazı kullanıcılar için rahatsız edici bulunmaktadır. Tüm bunlara ek olarak diğer uygulamalarla entegrasyon konusunda da bazı sıkıntılar meydana gelebilir. Kullanıcı deneyimi konusunda uygulamanın birtakım problemleri yer almaktadır.
Çinli popüler mesajlaşma uygulaması WeChat, en iyi WhatsApp alternatifleri arasında gösterilmektedir. Dünya çapında 1 milyardan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapmakta olan platform, sesli ve görüntülü arama, ödeme, oyun ve diğer birçok özelliği bir araya getirmektedir.
WeChat platformu kullanıcılarına QR kodlar ile ödeme yapma avantajı sunmaktadır. Bu anlamda servis, WhatsApp ve Telegram gibi rakiplerine göre bir adım önde tutulmaktadır. Bilindiği üzere diğer servisler, henüz bu özelliği belirli ülkelerde test ediyor ve genel kullanıma açmış değil. WeChat’te ise yıllardır yer alan söz konusu özellik, online ve offline ödemelerde yaygın bir şekilde tercih edilmektedir.
WeChat’in topluluk desteği konusunda da rakipleri ile kıyasıya bir rekabet gösterdiği biliniyor. Kullanıcılarının birbirleriyle etkileşim kurmalarını sağlayan bir topluluk hissi yaratılmıştır. Bu sayede kullanıcıların yeni insanlar ile tanışmalarına, arkadaş edinmelerine ve iş ilişkileri kurmalarına katkıda bulunulmaktadır.
En iyi mesajlaşma uygulamaları arasında gösterilen WeChat, bütün bu ilgi çekici özelliklere rağmen bazı kusurlara da sahiptir. Uygulama, Çin merkezli olması nedeniyle birçok kullanıcıda gizlilik endişesi yaratmaktadır. Çin hükümeti tarafından sıkı bir şekilde denetlenen servis, kullanıcıların özel verilerinin güvenliği hususunda akıllarda soru işaretleri bırakmaktadır.
Öte yandan platform, ilk olarak Çin’de hizmet vermeye başlaması sebebiyle genellikle Çince olarak kullanılır. Yabancı kullanıcılar için büyük bir dil engeli oluşabilmektedir. Öte yandan platform, birçok özelliğe ev sahipliği yapması sebebiyle yeni kullanıcılar için daha zorlu bir kullanım sunmaktadır. Alışmaları bir müddet zaman alabilir.
iMessage
Apple’ın geliştirdiği anlık mesajlaşma uygulaması iMessage, iOS ve macOS cihazları için WhatsApp rakibi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Yalnızca Apple ekosistemi için hizmet veren bu servis, tamamen ücretsiz kullanılabilecek bir uygulamadır.
Kullanıcıların mesajlaşma ve dosya paylaşma gibi özellikleri bedava olarak gerçekleştirebilmesi mümkün kılınmaktadır. Aynı zamanda gönderilen mesajların hepsi uçtan uca şifreleme ile korunmaktadır. Bu sayede özel mesajların güvenliğini ön planda tutan şirket, aynı zamanda entegrasyon noktasında da yine kendi ekosistemi içerisinde kullanışlı bir deneyime ev sahipliği yapmaktadır.
iMessage, yalnızca Apple cihazlarında desteklenmesine rağmen şu anda piyasadaki en iyi mesajlaşma uygulamaları içerisinde gösterilmektedir. Ne yazık ki uygulamanın diğer cihazlar ile herhangi bir uyumluluğu bulunmamaktadır. Android ya da diğer işletim sistemlerine sahip olan kullanıcıların iMessage’a ulaşmaları mümkün değildir. Bu anlamda uygulamanın sınırlı bir kullanıma imkan tanıdığı söylenebilir. Zira kullanıcılar, Apple ekosistemini benimsemeyen arkadaşları ya da aile üyeleriyle bu mecradan sohbet gerçekleştirememektedir.
iMessage’ın bir diğer dezavantajı ise dosya boyutu konusunda sunduğu kısıtlamalar olarak dikkat çeker. Platform, büyük dosyaları paylaşmak için ne yazık ki uygun bir adres değildir. Öte yandan uygulamanın veri kullanımı açısından da oldukça yüksek bir performans tükettiği bilinmektedir. Dolayısıyla sınırlı bir veri planını tercih eden kullanıcıların iMessage’dan kaçınabileceği tahmin edilmektedir.
BiP
WhatsApp yerine kullanılabilecek uygulamalar arasında yerli bir seçenek olarak dikkat çeken BiP, telekomünikasyon şirketi Türk Telekom tarafından geliştirilmiş bir anlık mesajlaşma hizmetidir. Türkiye’de oldukça popüler olan bu servis, tıpkı birçok rakibinde olduğu gibi ücretsiz bir kullanıma imkan tanımaktadır. Uygulamada kullanıcıların mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama, dosya paylaşma ya da diğer birçok özellikten yararlanması mümkündür.
BiP’in avantajları arasında yüksek kaliteli ses ve görüntü desteği yer almaktadır. Video konferans alanında başarılı bir deneyim vaat eden platform, kesintisiz bir iletişim sağlamak isteyenler için ideal bir çözüm olabilir. Öte yandan uygulamada birçok kişiselleştirme seçeneği de yer almaktadır. Kullanıcılar uygulama arayüzünü diledikleri gibi değiştirebilir; öte yandan arka plan resimleri ve tema seçenekleriyle uygulamayı özelleştirebilirler.
WhatsApp rakibi mesajlaşma uygulaması BiP’in birtakım olumsuz yönleri de mevcuttur. Bunlar arasında ilk akla gelen, kullanım zorlukları olarak bilinmektedir. Yeni kullanıcıların uygulamaya alışmaları biraz zorlu olabilir. Zira uygulama birçok özellikle doludur. Bu nedenle uygulamaya yeni katılan kişiler için biraz kafa karıştırıcı bir kullanıcı deneyimi mevcuttur.
Öte taraftan yetersiz bir kullanıcı tabanına sahip olan serviste kullanıcılar, arkadaşları ya da ailelerini bulamamaları sebebiyle erkenden ayrılıp başka alternatiflere yönelebilmektedir. Son olarak BiP’in bazı kullanıcılarda güvenlik endişeleri yarattığını da söylemek mümkündür. Hizmetin Türk Telekom şirketi tarafından geliştirilmesi ve işletilmesi sebebiyle, bazı kullanıcıların özel verilerinin gizliliği noktasında tedirgin olduğu bilinmektedir.
Line
En iyi mesajlaşma uygulamaları arasında bir dikkat çeken platform ise Line’dır. Japon teknoloji şirketi Line Corporation tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma hizmeti, dünya çapında oldukça popüler bir seçenektir. Çoklu platform desteği ile artı puan toplayan yazılım iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry, macOS ve Windows dahil olmak üzere birçok farklı platformda rahatlıkla kullanılabilir. Öte yandan kullanıcılar, bu farklı cihazlar arasında yine rahatça geçiş yapma hakkına sahiptir.
Pek çok ilgi çekici özelliği bünyesinde bir araya getiren Line uygulaması mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama, grup sohbet, dosya paylaşımı, çıkartmalar, oyunlar gibi fonksiyonları taşımaktadır. Platform, mesajları ve verileri korumak için end-to-end şifreleme teknolojisini kullanmaktadır. Bu teknoloji ile birlikte kullanıcıların özel verilerinin güvenliği konusunda endişe etmelerinin önüne geçilir, başarılı bir gizlilik operasyonu sağlanır.
Line’ın bazı olumsuz yönleri de bulunmaktadır. WhatsApp alternatifi mesajlaşma uygulaması, reklam desteğine sahiptir. Bu durum bazı kullanıcılar için rahatsız edici olabilir. Öte yandan öncelikle Asya pazarına odaklanan bu uygulama, bazı dillerde kullanım kısıtlaması sunmaktadır. Aynı zamanda platformda çevrimdışı mesajlaşma özelliği yer alsa da bu fonksiyon, diğer uygulamalar kadar iyi çalışmamaktadır. Dolayısıyla internet bağlantısı olmayan durumlarda mesajlaşmak bazı koşullar altında maalesef ki mümkün olmayabilir.
Facebook Messenger
Meta şirketi çatısı altında bulunan Facebook Messenger, WhatsApp alternatifi en iyi mesajlaşma uygulamaları arasında yer almaktadır. Her ne kadar iki platform da Meta’ya bağlı olsa da bu hizmet, WhatsApp’a göre daha farklı bazı fonksiyonlara ev sahipliği yapar. Dünya genelinde milyonlarca aktif kullanıcıya hitap eden serviste mesajlaşma, görüntülü ve sesli arama, grup sohbet, dosya paylaşımı, canlı yayın, oyunlar ve daha birçok özellik yer almaktadır.
Messenger, ilk olarak Facebook’un bir parçası olarak çıkmış ve daha sonra ayrı bir uygulama olarak listelenmeye başlamıştır. Bu nedenle uygulama, Facebook hesabınızla senkronize edilebilmektedir. Böylelikle kullanıcıların Facebook profillerini Messenger üzerinden düzenlemeleri mümkün hale gelir. Aynı zamanda sayfaları takip etme ve Facebook’taki etkinlikleri planlama gibi pratik araçlar da sağlanmaktadır.
Oldukça konforlu ve kolay bir kullanıma sahip olan Messenger, Facebook hesabınız ile otomatik olarak senkronize edilmektedir. Bu sayede arkadaşlarınız ile sohbet etmek için telefon numaranızı girmenize gerek kalmaz. Bunun yerine kolayca arkadaşlarınızın ismini aratarak iletişime geçmeye başlayabilirsiniz.
Peki ya Facebook Messenger’ın dezavantajları neler? Uygulama, tıpkı WhatsApp’ta olduğu gibi bazı gizlilik endişeleri taşımaktadır. Meta, Messenger uygulaması için veri toplama politikalarına sahiptir. Öte yandan uygulamada reklamlar da yer almaktadır. Aynı zamanda platformun yalnızca tek bir hesapta kullanılabildiği, birden fazla hesap yönetimine izin vermediği bilinmektedir. Bu kısıtlama, özellikle de işletme hesapları için büyük bir sorun yaratmaktadır.
Sonuç: WhatsApp yerine kullanılabilecek en iyi mesajlaşma uygulaması hangisi?
WhatsApp alternatifi en iyi mesajlaşma uygulamaları listemizde pek çok isimden bahsettik. Peki ya bunlardan hangisini tercih etmeli? Öncelikle neden WhatsApp’tan ayrılmak istediğinizi göz önünde bulundurmanızda fayda olacak. Örneğin, uygulamayı bırakma sebebiniz gizlilik ve güvenlik konusunda yaşadığınız endişelere dayanıyorsa, bu noktada Signal öne çıkan bir seçenektir. Fakat bu platform, ne yazık ki sınırlı bir kullanıcı grubuna hitap etmesi sebebiyle, kaliteli özellikleri ve kullanışlı arayüzüne rağmen insanların yakınlarını bulamamalarından ötürü pek tercih edilmemektedir.
Kalabalık bir kullanıcı kitlesine sahip olan ve en az WhatsApp’taki kadar özelliğe ev sahipliği yapan bir seçenek olarak Telegram dikkat toplamaktadır. Rusya merkezli platform, güvenlik konusunda kullanıcıların genel anlamda olumlu notlar verdiği bir uygulamadır. Öte yandan uygulamada yer alan botlar, kalabalık grup sohbetleri ve çoklu platform imkanı gibi çokça unsur, her geçen gün popülaritesini bir adım daha öne taşımaktadır.
En iyi mesajlaşma uygulamaları arasında birçok seçenek yer almaktadır. Bu konuda son karar sizde olmakla birlikte, önceliklerinizin neler olduğuna karar vermeniz kritik bir unsurdur. Ayrıca geçiş yapmak istediğiniz uygulamanın arkadaşlarınız ve aileniz tarafından ne sıklıkla kullanıldığını da göz önünde bulundurmanız önemlidir. Zira tercih edeceğiniz platform her ne kadar geniş özelliklere sahip olsa da etkileşim kuramayacağınız sürece sizin için bir anlamı olmayacaktır.
Bu içerik de ilginizi çekebilir: WhatsApp’ın Pek Bilinmeyen 16 Özelliği ve İpuçları