Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma servisi olan WhatsApp, Facebook’un 19 milyar dolar karşılığında satın aldığı günden bugüne birçok yeni özelliğe de kavuştu. Tasarımını birçok kez yenileyen WhatsApp, yeni işlevsel özellikleriyle de kullanıcılarına kapsamlı bir iletişim hizmeti sunmaya başladı.
Her ne kadar basit bir mesajlaşma platformu gibi görünse de, WhatsApp’ta da -diğer birçok platformda olduğu gibi- gözden kaçan veya pek farkedilmeyen birçok özellik yer alıyor.
Gizli özellikleri, küçük ancak pratik ve faydalı ipuçları ve daha nicesiyle işte WhatsApp ile ilgili bilmeniz gereken bazı önemli bilgiler…
1. WhatsApp’ı web üzerinden kullanın (tarayıcı ile)
WhatsApp’ın sadece mobil cihazlar üzerinden kullanılan bir platform olmadığını belirtmek gerekiyor. Belki birçoğunuz bunu biliyor olabilirsiniz. Ancak yine de bilmeyenler için hatırlatmakta fayda var.
WhatsApp’ın web sürümü olan web.whatsapp.com adresine giderek, mobil cihazlarınız üzerinden yapabildiğiniz tüm işlemleri (mesajlaşma, dosya gönderme, profil düzenleme vs.) bilgisayarınızdan da yapabilirsiniz. Ek olarak ilgili sayfa üzerinden masaüstü bildirimlerini de açabilirsiniz. Web sürümünü kullanmanız için yapmanız gerekenler ise şöyle:
- web.whatsapp.com adresine gidin
- WhatsApp uygulaması üzerinden WhatsApp Web seçeneğini seçin
- Açılan kamera ile web.whatsapp.com adresinde çıkan QR (kare) kodu okutun
NOT 1: WhatsApp’ın web sürümü, mobil cihazınız ile eş-zamanlı olarak çalışmaktadır. Dolayısıyla mobil cihazınızın şarjı biterse, web sürümü erişimi de sonlanır.
NOT 2: Mobil uygulamadaki WhatsApp Web seçeneğinin konumu cihazdan cihaza değişiklik gösterebilir. Kullandığınız cihaza göre aşağıdaki yönergelerden ilgili olanını izleyebilirsiniz.
2. Son Görülme ve Okundu bilgilerini kapatın
WhatsApp’ın belki de en çok konuşulan özelliklerinden biri, kullanıcıların en son aktif olduğu zamanı gösteren “Son Görülme” bilgisi iken; diğeri de iki tane mavi tik işareti ile sembolize edilen “Okundu” bilgisidir. Eğer diğer kullanıcıların bu bilgileri görmesini istemiyorsanız bunu basit bir ayar ile yapabilirsiniz.
Sırasıyla Ayarlar > Hesap > Gizlilik adımlarını izledikten sonra açılan ekranda Son Görülme ve Okundu ayarlarını değiştirebilirsiniz. Buradaki seçenekleri kullanarak Son Görülme ve Okundu bilgilerini herkese gizleyebilirsiniz; ya da dilerseniz Son Görülme seçeneğini sadece kişi listenizde yer alan kullanıcılara göstermek üzere de değiştirebilirsiniz.
NOT 1: Son Görülme ve Okundu bilgilerini gizlemeyi seçerseniz, siz de diğer kişilerin Son Görülme ve Okundu bilgilerini göremezsiniz. (2.1 ve 2.2 maddelerine göz atın)
NOT 2: WhatsApp’ın gizlilik ayarları üzerinden ayrıca; profil fotoğrafınızın veya durum bilginizin gizliliğini de değiştirebilirsiniz.
2.1. Okundu bilgisini kapatmadan gizleyin
Normal şartlar altında WhatsApp’taki iki tane mavi tik ile sembolize edilen “Okundu” bilgisini kapatırsanız, siz de diğer kişilerin Okundu bilgisini göremezsiniz. Ancak farklı bir yöntem ile bu durumun üstesinden gelebilirsiniz:
Size gelen mesajı açmadan önce cihazınızı Uçak Modu‘na alın. Uçak Modu aktif iken mesajı açın ve okuyun. Ardından uygulamadan çıkın ve Uçak Modu’nu kapatın. Böylece Okundu bilgisini gösteren iki mavi tik işareti karşı tarafa gözükmeyecektir.
2.2. Son Görülme bilgisini kapatmadan gizleyin
Eğer cihazınız Android işletim sistemine sahip ise ve Hızlı Cevap özelliğini kullanabiliyorsanız, Son Görülme bilgisi güncellenmeden gelen mesajı doğrudan bildirim paneli üzerinden okuyabilir; hatta cevap dahi yazabilirsiniz. Burada Son Görülme bilgisi tamamen gizlenmez; sadece uygulamayı en son açtığınız zaman bilgisi gösterilir. Ancak uygulamayı açmadan Hızlı Cevap özelliği ile cevap yazarsanız, Son Görülme kısmında cevap yazdığınız zaman bilgisi değil; WhatsApp’ın kendisini en son açtığınız zamanın bilgisi gösterilir.
NOT: Bu yöntem (2.2) sadece deneyseldir. Yani her cihazda aynı sonucu vermeyebilir veya ilerleyen zamanlarda değişiklik gösterebilir.
3. Sohbetlerinizi arşivleyin
Sohbetleri arşivlemeyi yedeklemek ile karıştırmamak gerekiyor. Zira WhatsApp’ın sohbet arşivleme özelliği sohbetlerinizi silmeyi ya da yedeklemeyi değil; daha sonradan tekrar bakabilmek adına geçici olarak ayrı bir alanda tutmayı sağlıyor. Yani bir bakıma yazışmalarınızı arşivleyerek ekrandan kaldırıp -sonradan görüntülemek amacıyla- kenara alabiliyorsunuz.
Tüm sohbetleri arşivlemek için sırasıyla Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Geçmişi > Tüm Sohbetleri Arşivle seçeneğini kullanabilirsiniz. Eğer tüm sohbeti değil, belli bir kişi ile yapılan sohbeti arşivlemek istiyorsanız, bunun için de ilgili kişiyle yapılan sohbetin üzerine basılı tutup üst menüde çıkan ikonlardan arşiv ikonunu seçebilirsiniz.
Ekrandan geçici olarak kaldırılan sohbetleri geri getirmek içinse, sohbetlerin yer aldığı ekranın en alt kısmında çıkan “Arşivlenmiş Sohbetler” seçeneğine tıklayabilirsiniz.
4. Mesajlarınızın tam olarak ne zaman okunduğunu öğrenin
Hepinizin bildiği gibi WhatsApp mesajlarında bir tane gri tik işareti mesajınızın gönderildiğini, iki tane gri tik işareti mesajınızın karşı tarafa ulaştığını, iki tane mavi tik işareti ise mesajınızın okunduğu anlamına geliyor. Peki mesajınızın tam olarak ne zaman okunduğunu öğrenmek ister misiniz?
Bunun için yapmanız gereken çok basit: Gönderdiğiniz bir mesajın üzerine basılı tutun. Ardından üst tarafta çıkan menüden “Bilgi” seçeneğini seçin ve mesajınızın tam olarak ne zaman okunduğunu tarih ve saat formatında görün. Aynı ekran üzerinden mesajınızın iletildiği zamanı da görebilirsiniz.
Aşağıdaki butonları kullanarak sayfalar arasında geçiş yapabilirsiniz.