ABD’li ünlü bilgisayar programcısı ve girişimci Mark Zuckerberg son yıllarda rotasını metaverse dünyasına çevirdi. Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) yatırımlarını önemli ölçüde artıran şirket (Facebook), geçtiğimiz yıllarda köklü bir dönüşüme giderek ismini Meta olarak değiştirdi. Sanal gerçekliğe güçlü bir şekilde adım atan firmanın adı bir süredir akıllı gözlükler için reçeteli camların 3 boyutlu baskısında uzmanlaşmış olan Luxexcel şirketiyle anılıyordu. Nihayet bugün beklenen haber geldi.
Meta’nın Baş Teknoloji Sorumlusu ve Reality Labs Başkanı olan Andrew Bosworth, kısa bir süre önce şirket kaynaklarının en az yüzde 50’sinin artırılmış gerçeklik teknolojilerinin geliştirilmesine yatırılacağını açıklamıştı. Aradan çok fazla zaman geçmeden, şirketin Luxexcel’i satın aldığı resmen doğrulandı.
Meta, Luxexcel sayesinde AR çalışmalarını hızlandıracak
2009 yılında Hollanda’da kurulan Luxexcel şirketi, AR gözlükleri için numaralı camların üretiminde uzmanlaşmış bir isim olarak tanınıyor. VisionPlatform sayesinde 3D baskı tekniğiyle sıvı bir malzemeden (VisionClear) lens oluşturmayı mümkün hale getiren firma; artırılmış gerçeklik deneyimi sunmak için LCD ekrandan holografik projektöre kadar gerekli tüm bileşenleri tasarlıyor.
Luxexcel şirketi, Snap tarafından satın alınan WaveOptics ile iş birliği halinde 2021 yılında Spectacles gözlük ekranları tasarlamış ve reçeteli sanal gerçeklik lensleri üretmişti. Öte yandan Meta’nın AR gözlüğü Project Aria’nın geliştirilmesi için daha önce Meta ile de ortaklık kurmuştu. Gerçekleşen bu satın alımla birlikte şirket, şimdi tümüyle Meta’nın çatısı altında faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek.
Gerçekleşen bu satın alım, Meta’nın sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik projelerini daha da hızlandırmaya katkıda bulunacak. Andrew Bosworth, şirketin kitlesel pazarlamaya uygun özelliklere sahip bir ürüne sahip olmamız için daha birkaç yıllık bir süreye sahip olduğumuzu belirtmişti. Çıkacak ilk sürümün yalnızca geliştiriciler tarafından kullanılabileceği aktarılmıştı. Ancak bu son adımla beraber beklenen cihaz, daha erken bir tarihte karşımıza çıkabilir.
2021 yılının eylül ayında Meta şirketi, ilk akıllı gözlük cihazı olan Ray-Ban Stories ile karşımıza çıkmıştı. Oldukça şık bir tasarıma sahip olan bu cihaz, şirketin bünyesinde faaliyet gösteren WhatsApp ve Facebook gibi platformlar aracılığıyla kullanıcılara fotoğraf – video çekme imkanı sunmaya başladı. Eller serbest kullanma modu ile büyük bir beğeni toplayan ürün, aynı zamanda sesle kontrol edilebilen aramalar yapmasıyla da adından sıkça söz ettirmişti. Luxexcel satın alımı sonrasında ise Kaliforniya merkezli teknoloji devi, şimdiye kadar Reality Labs’e yapmış olduğu milyarlarca dolarlık yatırımın meyvelerini reçeteli AR gözlükler ile toplamayı planlıyor.