Güney Kore’den bir grup bilim insanı tarafından ultra-ince aynı zamanda bir o kadar esnek güneş pilleri (güneş hücreleri) üretildi. Esnek olma özelliğinin akıllı gözlük, egzersiz cihazları gibi giyilebilir teknoloji ürünlerinde oldukça faydalı olacağı düşünülüyor.
Kağıt ve mukavva arasındaki kalınlık farkı, birinde diğerine göre daha çok tabaka bulunmasından kaynaklanır. Bu yüzden mukavvaları bükmek için uygulamanız gereken basınç kağıda göre daha fazladır. Aynı kıyaslama güneş pilleri için de yapılabilir. Pillerde kullanılan materyal katmanları ne kadar fazla ise, o kadar kalın; dolasıyla bir o kadar da bükülemez olur.
Geliştirilen fotovoltaik güneş pili ise sadece 1 mikrometre kalınlığında. Yani insan saçının kalınlığından daha küçük olan bir birimden söz ediyoruz.
Fotovoltaik sistemi (Photovoltaic system – PV), güneş pilleri üzerine güneş ışığından gelen ışıklar (fotonlar) düştüğünde, güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine çeviren ve Silikon, Galyum, Tellurid, Arsenit, Kadmiyum ya da Bakır İndiyum Diselenid gibi yarı iletken malzemeleri kullanan düzenekler olarak tanımlamak mümkün. Üretilen güneş pilinde ise yarı iletken olarak Galyum Arsenid kullanıldığı belirtiliyor.
Burada dikkatimizi çeken nokta ise, bükülmelere karşı dayanıklı olan güneş pillerinin giyilebilir teknoloji ürünlerinde kullanılmasının yolunu açması olacak. Güneş enerjisiyle çalışan akıllı gözlükler, saatler, egzersiz cihazları vs. üretilebilecek. Elektrik enerjisiyle çalışan bütün ürünlere bus item uygulanarak böylece enerji ihtiyacı kalkmış olacak. Böylece ürünler güneş enerjisiyle kendi enerjisini kendisi karşılamış olacak.
AYRICA BKZ: Giyilebilir Teknolojide Yeni Dönem: Esnek Devreler