- Emniyet Genel Müdürlüğü'ne (EGM) bağlı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, sosyal medyada provokatif paylaşımlar yapan bazı hesapları tespit etti.
- Toplamda 14 hesap hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "suç işlemeye tahrik" içerikli paylaşımlardan dolayı soruşturma başlatıldı.
CHP İstanbul İl Başkanlığı binası önünde gerçekleşen eylemler sebebiyle Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bazı sosyal medya hesaplarına yönelik soruşturma başlatıldığını açıkladı. EGM’den gelen açıklamaya göre “provokatif dezenformasyon” içerikli paylaşımlarda bulunan 14 hesap sahibi hakkında yasal işlem başlatıldı.
Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından tespit edilen bu hesaplar ile ilgili “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” ve “suç işlemeye teşvik etme” gibi suçlardan işlem gerçekleştirileceği ifade edildi.
EGM basın açıklamasında bulundu
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yapılan resmi açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Emniyet Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalar sonrası; bazı sosyal medya hesapları üzerinden ‘halki kin ve düşmanlığa tahrik’ ve ‘suç işlemeye tahrik’ suçları kapsamında provokatif dezenformasyon içerikli paylaşım yaptığı değerlendirilen 14 şüpheli hesap yöneticisi tespit edilmiş ve haklarında işlem başlatılmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğümüzce provokatif ve dezenformasyon içerikli paylaşım yapan hesapları tespit çalışmalarımız devam etmektedir.”
Bugün öğle saatlerinde, EGM’nin gözaltına aldığı isimlerden birinin “Sokak Kedisi” YouTube kanalının sahibi Ebru Uzun Oruç olduğu öğrenildi.
Bunun yanı sıra 7 Eylül Pazartesi akşam saatlerinden itibaren Türkiye’de sosyal medya platformlarına bant daraltması uygulanmaya başladı. X, YouTube, Facebook ve Instagram gibi birçok popüler uygulamada erişim sorunları yaşandığı görüldü.
Bant daraltması ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmasa da bunun sosyal medya üzerinden gerçekleştirilebilecek provokasyonların önünü kesmek amacıyla uygulandığı tahmin ediliyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bu akşam provokatif paylaşımlarda bulunan 103 sosyal medya hesabı tespit edildiğini, 10 kişinin daha gözaltına alındığını açıkladı.
Son olarak sosyal medya platformlarına yönelik bant daraltma uygulaması 21 saat sonra nihayet kaldırıldı.