Son zamanlarda veri güvenliği konusunda ABD ile girdiği amansız teknoloji yarısının ardından Çin, internetin daha güvenli hale getirilmesi için küresel önlemler alınmasını talep ediyor. Çin, yeni kurulan Küresel Veri Güvenlik İnisiyatifi (Global Initiative on Data Security) kapsamında bütün ülkeleri veri güvenliğini kapsamlı, tarafsız ve kanıtlara dayalı olacak şekilde mercek altına almaya davet ediyor.
Kurulan inisiyatife göre, ülkelerin diğer devletlerden gelen verileri gözetlemesi engellenecek ve şirketlerin programlarında kullanıcı bilgilerini ifşa edebilecek veya cihazlarında değişiklik yapmalarını sağlayan özellikler eklenmesi yasaklanacak.
Çin dışişleri bakanı Wang Yi’nin Salı günü Pekin’de düzenlenecek olan küresel dijital yönetim temalı seminerde konu hakkında detaylı açıklama yapması bekleniyor. Çin diplomatlarının ilgili inisiyatifi desteklemesi için şimdiden pek çok ülke ile görüşmelere başladığı da biliniyor.
Pek çok ülkeyi Çin merkezli teknolojilerden uzak tutmak için çaba gösteren ABD, son aylarda Çin menşeili şirketlere karşı kısıtlamalarını sıkılaştırdı. Hatta geçtiğimiz günlerde tüm dünyada hızla büyüyen TikTok bu tartışmaların merkezinde yer almıştı. Trump’ın TikTok’un ABD’li bir firma tarafından satın alınması yönündeki görüşleri; aksi halde TikTok’un yasaklanması ile ilgili fikirleri medya gündemine oturmuştu. Çin ise TikTok’un ABD’li bir şirkete satılmasını önlemek amacıyla yeni bir yönetmelik hazırlamıştı.
ABD’nin Çin merkezli bu tür girişimlere karşı yaptığı hamlelerin gerekçesi olarak milli güvenliğin sağlanması gösteriliyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Clean Network adı altında çıkan bir yaptırım ile Çin teknoloji şirketleri ABD’ye karşı bir tehdit olarak gösterilmişti. ABD Başkanı Donald Trump, aynı zamanda Çin ile ekonomik bağlarını tamamen kopartma fikrini gündeme getirerek iki ülkenin temaslarını bitirmesinden ABD’nin zarar görmeyeceğini ima etmişti.