Dünyanın en hızlı hareket eden tektonik plakası olan Avustralya‘nın, 2017 yılıyla birlikte dünya haritasındaki konumu ve koordinat sistemleri yenilenecek.
1912’de Alman meteorolog Alfred Wegener tarafından ortaya konulmuş olan Kıta Kayması Teorisi, kıtaların hareket halinde olduğunu ve bugünkü şeklini bu hareketinden aldığını öne süren bir teoridir. Teoriye göre kıtalar birbirlerine ve okyanus havzalarına göre büyük ölçekli yatay harekete girerler.
Dünya üzerindeki kıtalar arasında bu hareketi en hızlı yapan kıta ise Avustralya olarak biliniyor. Öyle ki Avustralya kıtası her yıl 6.2 ile 7 santimetre arasında kuzeye doğru yatay hareket gerçekleştiriyor. Ancak bu durum, kıtanın hareketine ayak uyduramayan servisler ve sistemler için bazı sorunları da beraberinde getiriyor.
Kıtanın koordinat sisteminin ise en son 1994 yılında güncellendiği ve şu anda bu yıla ait konum verilerinin kullanıldığını belirtiliyor. Bu da her yıl 7 santimetre kuzeye doğru kayan Avustralya’nın bu tarihten itibaren ise yaklaşık 1.5 metre hareket gerçekleştirdiği anlamına geliyor. Bu durum da yerel koordinatlar ile uydular tarafından kullanılan dijital navigasyon sistemlerindeki global koordinatlar arasında bir hata oluşmasına sebebiyet veriyor. GPS sistemi kullanan akıllı telefonlar ve otomobiller de dolaylı olarak bu durumdan etkileniyor.
BBC‘ye yaptığı açıklamada sürücüsüz araçlarda harita doğruluğunun önemine vurgu yapan Geoscience Australia üyesi olan Dan Jaksa, Avustralya’daki çiftliklerde sürücüsüz traktörler kullandıklarını ve yerel koordinatlar ile global koordinatlar arasındaki farklılıkların problem yarattığını ifade ediyor.
Çalışmalara devam ettiğini belirten Jaksa, Avustralya’nın Jeosantrik Noktası isimli yeni hesaplamanın da 2017 yılında yayınlanacağını belirtiyor. Böylece kıtanın dünya haritasındaki yeri güncelleneceği gibi; koordinatlar arasında uyuşmazlığa da bir son verilmiş olacak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
- Dünyada Yaşanan Işık Kirliliğine Uzaktan Bakın
- CERN, 300 TB’lık Veriyi Herkesin Erişimine Açtı
- 46 Milyar Piksel Boyutunda Dev Samanyolu Fotoğrafı