Bilim adamları 2 dakikada kapasitesini %70 doldurabilen yeni batarya teknolojisi geliştirdi. Bataryaların ömürleri ise 20 yıla kadar çıkabiliyor.
Birçok akıllı telefon kullanıcısının en büyük problemi olan bataryaların çabuk bitmesi, birçok bilim adamını yeni teknolojiler geliştirmeye sevketti. Bunun son örneği ise Singapur’dan geldi. Nanyang Technological University (NTU) bünyesindeki bilim adamları, hızlı şarj olabilen ve oldukça uzun ömürlü yeni Lithium-Ion batarya geliştirdi.
Ultra-hızlı şarj olabilen bataryalar, 2 dakika içerisinde batarya kapasitesinin %70‘ine kadar doldurabiliyor. Geliştirilen batarya ayrıca şimdiki bataryalara nazaran 10 kat daha uzun ömürlü. Normal bataryaların ömrü ortalama 2 yıl iken, bu yeni nesil bataryaların ömrü 20 yıla kadar çıkabiliyor.
Standart Li-Ion bataryalarda malzeme olarak grafit kullanılırken, NTU araştırmacıları tarafından geliştirilen bataryalarda titanyum dioksit (TiO2) kullanılıyor. TiO2 ise ucuzluğu, kullanım kolaylığı ve kolay elde edilebilmesi bakımından oldukça avantaj sağlıyor. Günümüzde gıdalarda bir katkı maddesi olarak veya güneş kremlerinde ultraviyole ışınları koruması amacıyla kullanılan TiO2; bataryalarda kullanılabilmesi için insan saçından daha ince olan nanotüplere yerleştiriliyor. Araştırmacılar ise bu nanotüplerin batarya içindeki kimyasal reaksiyonları hızlandırarak, şarj süresini önemli ölçüde hızlandırdığını belirtiyor.
Doç. Dr. Chen Xiaodong önderliğindeki bu araştırma ekibi, buluşun özellikle elektrikli araba ve mobil cihaz sektörünü önemli ölçüde değiştireceğine inanıyor. Chen ayrıca bataryanın uzun ömürlü olmasının özellikle elektrikli arabalarda önemli bir tasarruf sağlayacağını vurguluyor. Ek olarak bataryanın hızlı şarj olma özelliğinin de bu bağlamda elektrikli araba sahiplerine ciddi anlamda kolay getireceğini belirtiyor.
Araştırmacılar yeni nesil bataryaların 2 yıl içerisinde piyasaya çıkabileceğini öngörüyor. Ayrıca ekip bataryanın daha iyi versiyonları üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.
2 yorum
Bu iyiymis ne zaman piyasaya surulecek bu acaba? Teknolojinin ucuzlamasi ve hizlanmasi durmayacak sanirim.
2 yıl içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor, ancak yaygınlaşması muhtemelen daha uzun sürer.