Temmuz ayında ücretsiz olarak kullanıma sunulacak olan Windows 10, birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. İşte bu yeniliklerden bazıları…
İlk olarak 2014’ün Ekim ayında gün yüzüne çıkan Microsoft’un yeni işletim sistemi sürümü Windows 10, beklentileri fazlasıyla karşılayacak gibi görünüyor.
En kapsamlı Windows sürümü olarak adlandırılan Windows 10, beraberinde birçok yeniliği getiriyor. Sahip olduğu yeni özelliklerin yanı sıra ücretsiz olarak kullanılabilecek olan yeni Windows sürümü, 29 Temmuz 2015 tarihinden itibaren kullanıma sunulacak. Peki Windows 10 ile birlikte gelen yenilikler neler? Yeni işletim sistemi sürümüne geçiş yapmanızı sağlayacak 5 ana nedeni şöyle sıralamak mümkün.
1. Başlat Menüsü
Windows 10’un en dikkat çeken özelliklerinden birisi, sahip olduğu yeni Başlat Menüsü olarak karşımıza çıkıyor. Yeni işletim sistemi sürümünde, Windows 7’nin sahip olduğu Başlat Menüsü ile sonraki sürümlerde gelen metro tasarıma sahip Başlat Menüsü birleştirilmiş durumda.
Klasik menü tasarımını sevenlerin geri bildirimlerini dikkate alan Microsoft, Windows 10’daki Başlat Menüsü’nde hem Windows 8.x’deki metro tasarımına hem de Windows 7’deki gibi menü tasarımına yer vermiş durumda.
Kullanıcıların isteğine göre kişiselleştirebileceği yeni Başlat Menüsü, birçok elementin çeşitli düzenlere göre yerleştirilmesine izin veriyor. Bunun yanı sıra yerleşik olarak gelen arama aracı, artık Bing arama motorunu kullanarak web üzerinde de aramalar yapabiliyor. Ayrıca ilgili web siteleri istenilen tarayıcı üzerinde açılabiliyor.
2. Cortana
Bildiğiniz üzere, Google’ın Google Now‘ı ve Apple’ın Siri‘sine karşı Microsoft da Cortana ile karşımıza çıkmıştı. Microsoft’un ses komutlarıyla çalışan dijital asistanı Cortana, birçok uzman tarafından oldukça olumlu bir şekilde ele alınmıştı. Microsoft şimdi de Cortana’yı Windows 10’a taşıyarak kullanımını arttırmayı hedefliyor. Öyle ki Microsoft’un bu dijital asistanı Windows 10’un merkezinde yer alıyor diyebiliriz.
Cortana standart birçok web aramalarında ve bağlamsal bilgiler kapsamında kullanıcıya yardımcı oluyor. Örneğin diğer dijital asistanlarda olduğu gibi hava durumu sorgularında sesli olarak yanıt verebiliyor. Ayrıca izin verdiğiniz sürece, Microsoft’a bağlı diğer servislerdeki bilgilerinize erişim sağlıyor ve ses komutlarıyla bilgisayar işlemlerinizi gerçekleştirmenizi sağlıyor.
Cortana bilgisayarların yanı sıra, Windows 10 yüklü mobil cihazlarda da kullanılabiliyor. Ayrıca Xbox One ve yeni duyurulan iOS ve Android desteğiyle de diğer dijital asistanların önüne geçiyor.
3. “Edge” İnternet Tarayıcısı
Hem kullanıcılar, hem de web tasarımcılar tarafından adeta bir kabus haline dönüşen Internet Explorer, Windows 10 ile birlikte artık yerini daha güçlü daha hızlı ve daha kullanışlı bir internet tarayıcısına bırakacak gibi görünüyor.
İlk olarak geçtiğimiz Ocak ayında Spartan ismiyle duyurulan Microsoft’un yeni internet tarayıcısı, daha sonra Nisan ayında Microsoft Edge olarak anılmaya başlanmış, ve o tarihten itibaren internet dünyasının ilgisini çekmeyi başarmıştı. Windows 10 ile birlikte yerleşik olarak gelecek olan Microsoft Edge’nin, daha hızlı, daha stabil, daha kullanıcı dostu olacağı da belirtilenler arasında.
Daha kullanışlı olmasının yanı sıra, birçok kolaylık sağlayan araçları da bünyesinde barındırıyor. Cortana ile ses komutları, okuma listeleri, farklı görünüm seçenekleri ve basit, sade kullanıcı arayüzü bunlardan sadece birkaçı.
4. Daha İyi Arayüz Tasarımı
Windows 10’daki arayüz değişikliği Başlat Menüsü ile sınırlı değil. Windows 8’deki modern Windows uygulamalarının görev çubuğuna entegre edilmesi, Windows 10 ile birlikte çok daha kullanışlı bir hale gelmiş durumda. Windows 10’da bu uygulamaların boyutları değiştirilebiliyor ve istenildiği şekilde taşınabiliyor.
Bunun yanı sıra, Windows 10 ile birlikte Microsoft, çoklu masaüstü desteğini de getirmiş durumda. Bu da kullanıcının ana masaüstü görünümünden farklı ve çeşitli programların gruplanabildiği masaüstü deneyimine sahip olması anlamına geliyor. OS X, Linux veya 3. parti Windows uygulamaları kullanıcılara bu özelliği çok daha önceden sağlıyor olsa da, Windows’ta yerleşik olarak gelmesi Microsoft’a artı bir puan kazandıracak gibi görünüyor.
Windows 10’daki arayüz değişiklikleri temel olarak uygulamaların daha kolay erişimi için tasarlanmış durumda. Örneğin, Task View adı verilen yeni uygulama değiştirici sayesinde kullanıcılar açık olan uygulamaları tek bir ekran üzerinden yönetebiliyor ve bunların önizlemelerini geçiş yapmadan görebiliyor.
5. Geliştirilmiş Yeni Komut İstemi
Uzun zamandır üzerinde çok fazla değişiklik yapılmayan Komut İstemi, Windows 10 ile birlikte yeni özelliklere sahip olmuş durumda. Artık daha fazla kullanışlı duruma gelen yeni komut aracında; kopyala, yapıştır fonksiyonlarını kullanma, pencerelerin boyutlarını değiştirme, metin kaydırma gibi işlemler yapılabiliyor.
***
Tüm bu öne çıkan özellikler, Windows 10 ile birlikte gelecek yeniliklerden sadece birkaçı. 29 Temmuz 2015 tarihinden itibaren dağıtıma başlayacak olan ücretsiz Windows sürümünün, aynı işletim sistemine sahip mobil cihazlar ve Xbox One ile senkron halde çalıştığını da belirtmekte fayda var.