6 saniyelik kısa videolarıyla popüler hale gelen, ancak zaman içerisinde eski gücünü kaybeden Vine için kapatma kararı alındı.
6 saniyelik kısa videoların paylaşıldığı popüler video platformu Vine, artık sektöre veda ediyor. Piyasaya çıktığı 2013 yılından bugüne birçok önemli kilometre taşını geride bırakan popüler platform önümüzdeki aylarda kapatılıyor.
Medium’daki resmi Vine hesabı üzerinden yapılan “Vine Hakkında Önemli Haber” başlıklı duyuruda, 2013 yılından bu yana milyonlarca insanı Vine videoları ile eğlendirmeyi başardıklarını, ancak önümüzdeki aylarda artık Vine’ı kapatacakları belirtildi.
Vine’ın neden kapatıldığı üzerine herhangi bir açıklama yapılmazken; hali hazırda bulunan Vine uygulamalarına, internet sitelerine ve kullanıcı verilerine (hesaplar, videolar vs) dokunulmayacağı vurgulandı. Bununla ilgili olarak farklı bir karar alınması (tüm verilerin silinmesi, platformların kalıcı olarak kapatılması vs.) durumunda ise kullanıcıların konuyla ilgili olarak bilgilendirileceği belirtildi.
Sebebi neydi ki?
Vine’ın kapatılma sebebini öğrenebilmek için önce platformu satın alan Twitter‘ın şu anki durumunu ele almak gerekiyor. Zira Twitter’ın da son zamanlarda zor günler geçirdiği biliniyor. 2014’ün başında bu yana tüm çeyreklerde zarar açıklayan Twitter, bu krizin önüne geçemedi. Hatta bazı teknoloji devlerinin Twitter’ı satın alacağı ile ilgili söylentiler de çıkmıştı. Ardından ise şirket bünyesindeki 300 Twitter çalışanın da işten çıkarılacağı söylenmişti. Tüm bu kötü gidişatın faturası ise Vine’a kesildi.
Tabi Vine’ı kapatılmasını sadece Twitter’ın mali durumuna da bağlamamak gerekiyor. Piyasaya çıktıktan sadece altı ay sonra App Store’daki uygulamalar arasında birinci sıraya yerleşen ve aynı süreçte 200 milyon kullanıcıya ulaşan Vine, istikrarını sürdüremedi ve düşüşe geçmeye başladı.
Instagram, Snapchat ve YouTube gibi platformlar ile rekabeti sürdüremesi de Vine’ı bitiren bir diğer sebep oldu. App Annie’nin raporuna göre bir zamanlar uygulama listelerin başında yer alan Vine, “En İyi Ücretsiz Uygulamalar” listesinde 284. sıraya kadar geriledi. “Fotoğraf ve Video” kategorisinde ise 24. sırada yer alan Vine, 2015’ten bu yana “Eğlence” kategorisinde yer alan listeden de çıktı.
Sensor Tower’ın verilerine göre ise geçen yıla göre 2016’nın üçüncü çeyreğinde App Store ve Google Play’deki Vine uygulamalarının tüm dünyadaki indirme sayısı %55 oranında düştü.
Vine kurucusundan acı tavsiye: “Şirketinizi satmayın!”
Twitter’ın kendisiyle birlikte Vine’ı da dibe çekmesi birçok kişinin de tepkisine sebep oldu. Özelllikle konuyla ilgili olarak Vine kurucularından olan Rus Yusupov‘un paylaştığı pişmanlık içeren “Şirketinizi satmayın!” tweeti ise oldukça dikkat çekti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sosyal Medya Platformlarının 12 Yıllık Evrimi