Hepimizin bildiği ve hemen hemen her gün gördüğümüz ünlü otomobil markalarına ait logoların her biri, arkasında derin bir hikayeyi barındırıyor. Peki bu hikayelerde neler var? Hangi otomobil markasının logosu ne zaman, nasıl, hangi amaçla tasarlandı?
[button color=”” size=”normal” type=”” target=”_blank” link=”https://www.webmasto.com/gizli-anlamlari-olan-20-populer-logo”]Gizli Anlamları Olan 20 Popüler Logo[/button]
Logoların büyük hali için görsellerin üzerine tıklayın.
Mitsubishi (1875)
Mitsubishi logosu Tosa Clan’ın üç karosu ve Iwasaki ailesini temsil eden 3 meşe yaprağının kombinasyonu sonucu bugünkü şeklini almıştır. Şimdiki haliyle logoda bulunan karolar “güvenilirlik”, “sağlamlık” ve “başarı”yı temsil etmektedir. Ayrıca Mitsubishi kelimesinin “Mitsu” (üç) ve “bishi” (karo/elmas) kelimelerinden oluşturulduğu da belirtilmektedir.
Mercedes (1909)
En popüler logolar arasında yer alan Mercedes-Benz logosunun, şeklini incelemekten ziyade anlamına bakmak gerekiyor. Zira 3 farklı yöne bakan Mercedes logosu; kara, deniz ve havadaki hakimiyeti ve kalitesini simgeliyor.
Alfa Romeo (1910)
Alfa Romeo’nun logosunda sol tarafta yer alan kırmızı haç, ana yurdu olan Milano’yu simgeliyor. Logonun sağ tarafında yer alan yılanın (veya ejderhanın) ağzından kurtulan insan sembolü ise yeniden doğmayı ve saflığı, temizliği ifade ediyor.
Chevrolet (1913)
Chevrolet logosu ilk akla gelen bir haç işaretini değil; aslında bir papyonu simgeliyor. Bunun da markanın arkasındaki isim William C. Durant’ın Paris’te kaldığı bir otelin restoranında yer alan bir duvar kağıdından esinlenmesiyle oluştuğu belirtiliyor. Logonun hikayesi için ortaya atılan diğer teoriler ise, yemek masası çizimi, gazete reklamı ve İsviçre bayrağı olarak biliniyor.
BMW (1917)
BMW logosunun genellikle mavi rengin gökyüzünü, beyaz rengin ise pervaneleri simgelediği bir pervaneli uçağu simgelediği düşünülür. Ancak gerçek anlamında logoda yer alan mavi ve beyaz renkler, BMW’nin ana yurdu olan Almanya’nın Bavyera eyaletinin renklerini temsil etmektedir.
Ferrari (1923)
Ferrari’nin logosunda yer alan “şaha kalkmış at” amblemi, ilk olarak Birinci Dünya Savaşı’nda yer alan İtalya’nın en iyi pilotlarından Francesco Baracca’nın uçağına çizilmişti. İtalya’da bir kahraman olarak bilinen Baracca’nın ölümünün ardından annesinin Enzo Ferrari’ye bu amblemin otomobillerinde kullanılmasını rica etmesi üzerine Ferrari’nin logosu belirlenmiş oldu.
Ford (1927)
Ford ilk olarak 1907 yılında bir sadece bir yazı karakterinden oluşan bir logo kullanmaya başlamışsa da, mavi renkli oval arkaplan da 20 yıl sonra logoya dahil edildi. Şu anda Ford Motor Yönetim Kurulu Başkanı olan Bill Ford da kendi imzasında logoda yer alan özgün “F” harfini kullanmaktadır.
Audi (1932)
Audi’nin iç içe geçmiş halkalardan oluşan logosu aslında sadece kendini değil; 1937’de Almanya’da kurulan ve dört otomobil firmasının (DKW, Horch, Wanderer ve Audi) birleşmesiyle oluşan Auto Union’ı simgelemektedir. Bu dört otomobil firmasından ise sadece Audi günümüze kadar ayakta kalabilmiştir.
Volkswagen (1937)
Volkswagen logosundaki “V” harfi (Volks) Almanca’da “insanlar” anlamına gelmektedir. “W” harfi (Wagen) ise “araba” demektir. Dolayısıyla üst üste bindirilmiş “V” ve “W” harfleri, “insanlar için yapılmış araba” anlamına gelmektedir.
Porsche (1954)
Porsche logosu aslında Almanya’nın çeşitli sembollerinin karışımından oluşmaktadır. Logonun merkezinde bulunan at sembolü, eskiden Almanya’nın en hızlı atlarının bulunduğu, şimdi ise en hızlı arabalarının bulunduğu Stuttgart’ı; sol üst ve sağ alt kısımlarda yer alan kılıca benzeyen simgeler Württemberg bölgesini; renkler ise Almanya bayrağının renklerini ifade etmektedir.
Lamborghini (1963)
Lamborghini’nin ilk ürünlerinden olan traktörlerin, o dönemde dört ayaklı bir hayvana benzetilmesi ve aynı zamanda Ferrari’ye rakip olmasıyla Lamborghini’nin bugünkü logosunun şekil aldığı söylenmektedir.
Toyota (1989)
Logonun içinde yer alan halka, müşterisinin kalbini, logonun en dış kısmında yer alan halka Toyota’nın kalbini ve logonun iç üst kısmında yer alan halka ise “T” harfini simgeliyor. Ancak bunun dışındaki bir teoride de, çeşitli kombinasyonlar sonucunda bu halkalar ile “TOYOTA” yazıldığı ve logonun da bu bağlamda tasarlandığı belirtiliyor.
Hyundai (1993)
İtalik şekilde yazılan bir “H” harfinin yer aldığı Hyundai logosu, aslında bir el sıkışmayı simgeliyor. Hyundai ile müşterinin el sıkışmasını gösteren bu logo aynı zamanda güveni ve memnuniyeti ifade ediyor. Logonun dışındaki halka ise firmanın küresel amaçlarını simgeliyor.