Forbes, Türk Telekom’un vatandaşların internet aktivitelerini gözetlemek için ABD merkezli Procera Networks’ten yazılım satın aldığını iddia etti.
ABD merkezli popüler ekonomi dergisi Forbes, Procera Networks şirketinin eski çalışanı Kriss Andsten‘e ait bir e-postayı işaret ederek, Türk hükümetinin Türk Telekom aracılığı ile internet kullanıcılarını gözetlediğini iddia etti.
Türkiye’de hükümetin WhatsApp, Skype, Facebook, FaceTime, iMessage ve e-postalar dahil tüm platformlardaki kullanıcı verileri ve kullanıcıların ziyaret ettiği internet siteleri gibi bilgileri veren bir sistemi satın aldığını söyleyen Forbes, bu iddiaları ABD merkezli Procera Networks çalışanlarının itiraflarına dayandırdı.
“Artık bu işte yokum”
Haberde, Procera Networks şirketinde mühendis olarak çalışan Kriss Andsten’in 4 Nisan 2016 tarihli e-postasında “Hayatımın geri kalanını Erdoğan’ın çılgınlığı yüzünden pişmanlık duygusuyla geçirmek istemiyorum. O yüzden artık bu işte yokum” dediği ileri sürüldü.
Şirket bünyesinde kullanılan “Confluence” isimli sosyal ağdaki yazışmalara ulaşan Forbes, şirket çalışanlarından birinin “Neden insanların şifrelerini ele geçiriyoruz? Buradaki kulanım amacı nedir? Bu bende kötü bir his uyandırıyor.” dediğini ve bir başka çalışanın ise “Yazılım Türkiye’de olası dolandırıcılık faaliyetlerini önlemek amacıyla kullanılıyor.” şeklinde cevap verdiğini belirtti.
Kriss Andsten’in ise buna cevap olarak “Şifrelerin ele geçirilmesi ile herhangi bir dolandırıcılığı önlemek arasında bir bağlantı olamaz. Bu daha çok sosyal bir grafiklendirme işine benziyor. Burada doğru gitmeyen şeyler var. Burada beni endişelendiren; bu işten aslında ne çıkar sağlandığı ve bizi ne gibi risklerle yüz yüze bıraktıkları. Bu teknoloji asıl amacından farklı işler için kullanılıyor.” dediği ifade edildi.
Procera Networks’un Türk Telekom ile çalışmayı sürdürdüğünü öğrenen Andsten’in, bu noktada işi bıraktığı da verilen bilgiler arasında. Hatta Andsten’in şirketten ayrılmasının ardından şirket içerisinde şüphelerin arttığı ve kısa süre sonra 5 mühendisin daha şirketten ayrıldığı belirtiliyor.
Belgeler iki yıl önce ortaya çıkmıştı
Diken’in haberine göre ise 2013’te Gezi olayları ile başlayan bu süreç 2014 yılında ciddiye bindi. Haberde, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)’nın kapatılması ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı (BTK)’ya devredilmesiyle birlikte İnternet Servis Sağlayıcılar (İSS’)’a gönderilen e-postalarda; kullanıcıların mesajlarının engellenmesi ve izlenmesi için yapılacak değişiklik, kullanıcı ile sosyal medya platformu arasında gerçekleşen güvenlik sözleşmesinin (HTTPS), bir şekilde korsan yöntemlerle delinmesine dayandığı belirtilmişti. Ancak Türk Telekom yetkilileri tarafından yapılan açıklama ile bu iddialar yalanlanmıştı.
Sonradan ulaşılan belgelerde ise TİB’in direktifiyle Türk Telekom’un bir ihale şartnamesi hazırladığı ve ABD merkezli “Procera Networks” adlı yazılım şirketinden, Türkiye internetini tamamen kontrol altına alacak bir yazılım satın almak üzere olduğu belirtilmişti.
Procera Networks ise hakkında çıkan tüm bu iddiaları yalanladı. Procera Networks’un tüm dünyada insan haklarının güçlü bir savunucusu olduğunu ifade eden şirket, Telekom operatörlerine, işlerini daha etkin şekilde yapabilmeleri ve müşterilerine iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmeleri için teknolojik destek sunduklarını ve gözetleme yapmaları için teknoloji sağlamadıklarını belirtti.