Türkiye’nin öncü ve lider iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom’un Türkiye’de girişimciliği desteklemek ve yenilikçi fikirleri Türkiye’ye katma değer sağlayacak işlere dönüştürmek amacıyla 2013 yılında hayata geçirdiği PİLOT Girişim Hızlandırma Programı, yeni dönem başvurularını 22 Nisan 2016 tarihine kadar turktelekompilot.com.tr adresi üzerinden almaya başladı.
Girişimcilik ekosistemini güçlendirmek ve büyütmek amacıyla tasarlanan PİLOT’un yeni dönemde kapsamı genişletilerek yepyeni olanaklarla içeriği zenginleştirildi ve girişimlere yapılan sermaye desteğinin miktarı da önemli ölçüde arttırıldı.
Yeni dönemde PİLOT’a seçilen her girişime 75.000 TL nakit sermaye desteği ve Türk Telekom ile iş ortağı olma fırsatı sunuluyor. Programa seçilen ekipler İstanbul’da ofis alanı imkanından, 100 bin dolar değerinde bulut hizmetleri paketinden ve mobil iletişim paketinden faydalanabiliyor. Seçilen ekipler program boyunca hem girişimcilik ekosisteminin önde gelen girişimcilerinden ve yatırımcılarından, hem de Türk Telekom iş birimlerinden konularında yetkin kişilerden oluşan mentor ağına erişim imkanından faydalanabiliyor. Program süresince ve sonrasında girişimlere çeşitli iletişim mecralarında Türk Telekom tarafından iletişim desteği sağlanıyor.
PİLOT Programının Detayları
PİLOT Programı için tüm başvurular turktelekompilot.com.tr web sitesi üzerinden kabul ediliyor. PİLOT Ekibi tarafından değerlendirilip başvurusu olumlu bulunan ekipler Tanışma Toplantısı’na davet ediliyor. Davet edilen ekiplerle gerçekleştirilen yüz yüze görüşmeler sonrasında projeleri uygun bulunan 20 ekip Seçim Günü’ne davet ediliyor. Kapsamlı bir değerlendirme sonrası programa katılmayı hak eden 10 ekip belirleniyor. PİLOT’a kabul edilen girişimler 12 hafta süren bir hızlandırma programına dahil oluyor.
Hızlandırma programında ekipler düzenlenen eğitim ve çalıştaylar ile fikirlerini başarıyla hayata geçirebilmek için izleyebilecekleri yöntemler hakkında bilgi sahibi olurlar. Ekipler program boyunca, Türk Telekom iş birimlerinden alanlarında uzman profesyonellerden, girişimcilik ekosisteminden başarılı girişimci ve yatırımcılardan ve müşteri görüşmeleri sonucunda müşterilerden aldıkları geri bildirimler doğrultusunda iş fikirlerini doğrulamak için çalışırlar. Program sonunda ekiplerden, doğrulanmış bir iş modelini esas alan bir “Ana Fonksiyonlara Sahip Ürün” (MVP) ortaya çıkarmaları beklenir. Programdan mezun olan ekipler geliştirdikleri MVP ve iş modelini girişimcilik ekosisteminden seçkin yatırımcıların katıldığı Demo Günü’nde sunarlar.
Geçmiş Dönemlerde PİLOT
Türkiye’de özel sektör tarafından yürütülmeye başlanan ilk girişim hızlandırma programı olan PİLOT’un tamamlanan üç döneminde, toplam 1.000’e yakın başvuru alındı, 30 girişim programdan başarı ile mezun oldu ve girişimlere toplamda 750 bin TL’lik sermaye desteği sağlandı. Her dönem sonunda ilk üçe giren girişimler, Silikon Vadisi’ne giderek Google, Apple, Facebook, HP, Intel, Cisco, Linkedin, Uber, Airbnb, Spotify gibi lider teknoloji şirketleriyle; Stanford ve UC Berkeley Üniversiteleri’nden temsilcilerle ve Y Combinator, 500 Startups, Endeavor gibi ekosistemde girişimcilere destek veren önemli kurum ve kuruluşlarla görüşme imkanı elde etti.
PİLOT Programı’nda desteklenen yedi girişim Türk Telekom ile iş birliği fırsatı yakaladı, bir girişim projesi Türk Telekom tarafından satın alındı. Dokuz girişim ise yatırımcılardan yatırım aldı.