Tüm vücudu dokunmatik hale getiren SkinTrack ile giyilebilir teknolojide yeni bir dönem başlıyor.
Özellikle akıllı telefonlar ile birlikte dünya genelinde kullanımı yaygınlaşan dokunmatik ekranlar, artık günümüzdeki teknolojik ürünlerin çoğuna entegre ediliyor. Ancak söz konusu akıllı saat ve benzeri ürünler olduğunda, üretici firmalar çok daha kullanışlı bir dokunmatik ekran geliştirmeye gayret ediyor. Zira ekran ne kadar küçülürse kullanıcıların dokunmatik deneyimi o kadar azalıyor. Ancak Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni bir teknoloji, artık akıllı saatlerdeki bu küçük ekran sorunsalına çözüm olacak gibi görünüyor.
Carnegie Mellon Üniversitesi İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Enstitüsü (HCII), kullanıcıların ekran deneyimini vücuduna taşıyabilecekleri yeni bir teknoloji geliştirdi. SkinTrack adını verdikleri bu giyilebilir sistem, kullanıcılar parmaklarına taktıkları bir yüzük ile akıllı saatlerini kendi vücutlarına dokunarak yönetebilmelerini sağlıyor. Yani bir akıllı saatlerinin dokunma alanlarını kişinin vücudunu kullanarak genişletmiş oluyor.
Geleceğin dokunmatik teknolojisi olarak adlandırılan SkinTrack, insan vücudu üzerinde yapılan parmak hareketlerini elektrik dalgaları aracılığıyla takip edebiliyor ve 2-eksenli koordinat üzerinden dokunma ve sürükleme işlemlerine olanak sağlıyor. Bu bağlamda akıllı saat ekranlarının küçük boyutlarda olması problemine de çözüm getirilmiş oluyor.
Kullanıcılar parmaklarına taktıkları bu yüzük ile akıllı saatleri üzerinden birçok işlemi kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Örneğin yukarı/aşağı sürükleme işlemi ile uygulamalar arasında geçiş yapma, sağa/sola sürükleme işlemi ile ekranda beliren uygulamayı açma gibi temel işlemler yapılabildiği gibi; uygulama kısayollarını vücuda doğru sıralama, vücut üzerinden oyun oynama vs. gibi farklılık yaratan bazı işlemler de yapılabiliyor. Ek olarak kullanıcılar bazı temel uygulamaları sadece baş harflerini vücuduna çizerek açabiliyor (örneğin haber uygulamasını açmak için “N”, sessize almak için “S”, rehber için “A” harfini çizmek gibi).
SkinTrack projesinin an itibariyle geliştirme aşamasında olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak sistemin prototipi için hazırlanan videoya bakıldığında, dokunma hassasiyetinin ve genel olarak akıllı saat yönetiminin oldukça başarılı olduğunu söylemek mümkün.
SkinTrack projesinin akıllı saatler gibi giyilebilir teknoloji ürünleri ile entegre edilmesiyle birlikte, dokunmatik ekran teknolojisinde yeni bir dönemin başlayacağı düşünülüyor. Sistemin şimdilik görünen tek dezavantajı ise akıllı saatin yanında ek olarak bir de yüzük takma zorunluluğunun olması. Ancak zaman içerisinde yapılacak olan geliştirmeler sayesinde stabilite ve performans gibi konularda ilerleme kaydedileceği gibi; parmağa takılması zorunlu olan bu yüzüğün de daha küçük boyutlarda tasarlanması ve daha estetik bir görünüme kavuşturulması bekleniyor.
SkinTrack için hazırlanan videoyu aşağıdan izleyebilir, daha fazla bilgi almak içinse buraya tıklayabilirsiniz.