Markaların belirlediği sosyal medya pazarlama stratejilerinde en sık yapılan 9 hataya bir göz atın.
Markalar veya işletmeler için geliştirilen sosyal medya stratejileri dijital çağın artık vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Ancak belirlenen stratejiler yapılan hedeflemeleri her zaman olumlu yönde karşılayamayabilir. Bu durumda ise stratejinizdeki hataları ve eksikleri tanımlamanız ve bir sonraki stratejinizde bu konuda tekrara düşmemeniz gerekmektedir.
[vc_button title=”Sosyal Medyada İdeal Karakter, Kelime ve Dakika Uzunlukları” target=”_blank” color=”default” size=”size_large2″ href=”http://www.webmasto.com/sosyal-medyada-ideal-karakter-kelime-ve-dakika-uzunluklari”]
Sosyal medya pazarlama stratejinizdeki çeşitli hatalar, farkına vardığınız sürece gelecek planlamalarınızda size oldukça katkı sağlayacaktır. Bu da zaman içerisinde markanız için en ideal pazarlama stratejisine yaklaşmanızı sağlar.

1. Takipçilerin kalitesine değil “sayısına” odaklanmak
Takipçilerinizin kalitesine değil de sayısına odaklanırsanız, etkileşim konusunda istediğiniz geri dönüşü alamayabilirsiniz. Zira bu konudaki asıl hedefiniz; etkileşimi yüksek, ürünleriniz ve markanız ile yakından ilgilenen ve sosyal medyayı sık kullanan kişileri kendi ağınıza katmak olmalıdır.
2. İlgi çekici gönderiler paylaşmamak
Sosyal medya platformlarında paylaştığınız gönderilerin ne kadar ilgi çektiğini aldığınız etkileşim rakamları ile ölçebilirsiniz. Küçük – büyük birçok marka etkileşim odaklı ilgi çekici paylaşımlar yapmak yerine sadece kendi istekleri doğrultusunda paylaşımlar yapmaktadır. Siz de bunun yerine kullanıcının isteyeceği şekilde (kendi marka kimliğinizi bozmadan) paylaşımlar yapmaya özen göstermelisiniz.
3. Takipçileri müşteriye çevirememek
Her ne kadar ilgi çekici gönderiler paylaşıp yüksek oranda etkileşim elde etseniz de bunu asıl amacınız olan “satış ve kar”a çevirmediğiniz sürece bunun pek bi anlamı olmayacaktır. Ürün odaklı paylaşımlar ile karşılaşan sosyal medya kullanıcılarının sadece %12’sinin o ürüne yöneldiğini düşündüğümüzde, takipçilerinizi müşteriye çevirmek için paylaşımlarınızın oldukça etkili olması gerektiği sonucunu çıkarabiliriz.
4. Sosyal medya platformlarının hepsine birden odaklanmak
Markanız için belirlediğiniz sosyal medya stratejinizinde sosyal ağların hepsine aynı düzeyde odaklanmanız bazı durumlarda boş kürek çekmenize sebep olabilir. Bu konuda hem ürünlerinizin kategorisine hem de sosyal ağların kalitesine göre hareket etmek gerekir. Örneğin 1.3 milyar kullanıcı sayısına sahip olan Facebook ile birçok platformdan daha fazla geri dönüşüm sağlayabileceğiniz gibi, bazı durumlarda niş bir sosyal platform üzerinden daha fazla etkileşim sağlayabilirsiniz.
5. Markaya kişilik verememek
Markanızın varolan karakterini sosyal medyada yansıtamamak; veya hiç bir duyguyu ifade etmeyen durum güncellemeleri paylaşmak takipçilerinizin bu paylaşımları oldukça sıkıcı bulmasına sebep olacaktır. Bu nedenle markanız için belirlediğiniz kişiliği sosyal medya paylaşımlarında göstermeli ve markanızın bir robot değil bir insan olduğunu takipçilerinize hissettirmelisiniz.
6. Spam etkisi yaratmak
Takipçilerinize sürekli olarak ürünleriniz ile alakalı gönderiler sunduğunuzda, bu durum sizin spam olarak algılanmanıza ve varolan etkileşiminizin de zaman içerisinde düşmesine sebep olacaktır. Dolayısıyla ürünleriniz ile alakalı paylaşımların yanı sıra; doğal ve takipçilerinizin hoşuna gidecek paylaşımlara da yer vermelisiniz.
7. Her şeyi manuel olarak yapmak
Sosyal medyada yaptığınız tüm işleri manuel olarak tek tek hazırlamak düzenlemek ve uygulamak, oldukça vakit kaybetmenize sebep olur. Bunun önüne geçebilmek için birçok program ve web site bulunmaktadır. Bunları kullanarak işlerinizin birçoğunu zamanlayabilir, otomatiğe bağlayabilir veya hesaplarınızı birbiriyle senkronize edebilirsiniz. Ancak paylaşım yaparken sosyal medya platformlarının her bir gönderi türüne farklı reaksiyonlar verdiğini de unutmamak gerekir.
8. Bir içeriği tüm sosyal ağlarda aynı şekilde paylaşmak
Bir takipçinizin sizi sosyal medyadaki tüm hesaplarınızı takip ettiğini düşünürsek, aynı içeriği tüm sosyal ağlarda aynı şekilde paylaşmanın onun için ne kadar anlamsız olacağını düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra sosyal ağların özellikleri de birbirinden farklı olduğundan dolayı her gönderiyi ilgili platforma uygun hale getirerek paylaşmanız gerekir (örneğin Google+’ta GIF (hareketli resimler) desteği bulunurken bu özellik Facebook’ta bulunmamaktadır).
9. Sosyal medya stratejisi belirlememek
Sosyal medyadaki varlığınızı kalıcı olarak sürdürmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey bunun için planlanmış bir sosyal medya stratejisi geliştirmek olmalıdır. Hedef kitlenizi belirleme, potansiyel müşterileri tespit etme, paylaşım yoğunluğu ve içeriğini belirleme, kampanyalar düzenleme ve bunun gibi birçok konuda çeşitli stratejiler geliştirerek sosyal medyadaki gücünüzü arttırabilirsiniz.
Dilerseniz konu ile ilgili olarak Jason Squires tarafından hazırlanan infografiğe de bir göz atabilirsiniz.
İnfografiği büyütmek için üzerine tıklayın.
