Türkiye’de toplanan vergiler, sosyal medya platformlarına da yansıyarak alanını genişletmeye devam ediyor. Artık Facebook, Twitter, Instagram gibi platformlar üzerinden gerçekleştirilen ürün tanıtımı ve reklam hizmetleri için de vergi alınacak. Yani, özellikle ünlülerde ve sosyal medya fenomenlerinde karşılaştığımız ürün tanıtımları için artık vergilendirme uygulanacak.
Habertürk‘ün haberine göre söz konusu düzenleme TBMM’ye sunulan son torba kanun tasarısında yer alıyor. Buna göre, Gelir Vergisi ve Vergi Usul kanunlarındaki iki maddede değişiklik yapılarak bakanlar kuruluna yetki verilecek.
Vergi oranı yüzde 0-25 arasında olacak
Bakanlar kurulu, “ödeme yapılan kişilerin vergi mükellefi olup olmamasına, ödeme yapan ya da ödemeye aracılık edenlerin vergi kesintisi yapma zorunluluğu bulunup bulunmamasına, ödemenin konusunun mal veya hizmet alım satımı olup olmamasına, elektronik ortamda gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine bakmadan” reklamveren ve reklamı yayanlara vergi yükümlülüğü getirecek.
Vergilendirmenin “stopaj kesintisi” olarak yapılması öngörülürken, bakanlar kurulu yüzde 0-25 arasında vergi oranı belirleyecek. Habere göre oranın %15 civarlarında olması bekleniyor.
“İnternet alanını artık ‘işyeri’ sayacağız”
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 17 Mayıs 2016 tarihinde yaptığı açıklamada ünlülerin ve çok sayıda takipçisi bulunan blogger’ların ürün tanıtım mesajlarından vergi alınması için Vergi Usul Kanunu’nda değişiklik yapacaklarını belirtmişti. Ağbal, “Yapacağımız değişiklikle internet alanını artık ‘işyeri’ sayacağız. Bir şekilde, elektronik ortamda bu alan üzerinde bir hizmet sunuyorsa ve bundan gelir elde ediyorsa, artık mükellef olacaklar” demişti.