Japon teknoloji devi Sony, ilginç bir patent ile karşımıza çıktı. Şirket, PlayStation oyun konsolu için platformlar arası bir NFT sistemini test etmeye başladı. Alınan yeni patentin detaylarını incelediğimizde, her ne kadar günümüzde NFT’lerin eski şöhretinden çok uzak olduğu bilinse de şirketin gelecekte bu pazarı yeniden canlandırmak üzere hamle gerçekleştirmek istediği gözler önüne serildi.
Wccftech’in aktardığı bilgilere göre patent ilk olarak 2021 yılında tescil edildi. Fakat resmi olarak dün, yani Perşembe günü yayınlandı. Belge, oyuncuların bir oyunda benzersiz NFT’ler bulmasını sağlayan bir sistemden bahsediyor. Sürprizlerle dolu olan bu fikir, hem NFT’lerin eskisi gibi popüler olmasına, hem de kullanıcıların oyun deneyimi sırasında yeni bir motivasyona sahip olmalarına katkıda bulunacak.
Sony, PlayStation için platformlar arası NFT sistemi geliştiriyor
Açıklanan bilgiler doğrultusunda bu sistem birden çok platformda kullanılabiliyor. Tescil edilen yeni patentin, NFT konseptine son derece benzeyen, dijital ödüller veren bir sadakat programı olan PlayStation Stars ile bir ilgisi olmadığı anlaşılıyor.
Sony, video oyunlarıyla doğrudan bağlantılı olan bu yeni bir araç için kolları sıvadı. Patent, kullanıcıların oyun sistemleri arasında NFT takası yapabilecekleri bir çerçeveye bağlı olacak. Potansiyel olarak PlayStation kullanıcıları, blockchain teknolojisine bağlı olarak konsollar arasında dijital içerik alışverişi gerçekleştirebilecek. Hatta bununla beraber muhtemelen NFT satışı ya da satın alımı da mümkün kılınacak.
Sony’nin planlarına göre NFT sahipleri ürünlerini diğer oyunlarda ve platformlarda kullanma şansına sahip olabilecek. Fakat patent bunun tam olarak nasıl gerçekleşeceğini ne yazık ki açıklamıyor. Bazı detayların hala şirket tarafından açıklığa kavuşturulması bekleniyor.
NFT’lere olan ilgi azalıyor
NFT (Non-Fungible Token), blockchain teknolojisi kullanılarak oluşturulan dijital varlıklar olarak bilinmektedir. NFT’ler müzik, video, resim, oyun öğeleri ve hatta tweet’ler gibi birçok farklı dijital varlık türünü temsil eder. NFT’lerin en belirgin özelliği, her birinin tamamen benzersiz olması ve birbirleriyle değiştirilemez olmalarıdır. Blok zinciri teknolojisindeki benzersiz tanımlama özellikleriyle beraber sahte ürünlerin üretilmesi engellenir. Böylelikle dijital eserlerin telif haklarına sahip olanlar, NFT’leri kullanarak eserlerini dijital hale getirip satabilir ve varlıklarının teliflerini koruyabilirler.
Geçtiğimiz yıllarda oldukça popüler bir hale gelen NFT teknolojisi, son dönemlerde eski şöhretinden epey uzak görünüyor. Geçtiğimiz yılın sonlarında ortaya çıkan bir rapor, NFT ticaret hacminin 2022 başından itibaren yüzde 97 düştüğünü gözler önüne sermişti. Bunun bir parçası olarak ise Meta şirketi, içinde bulunduğu mali krizi çözüme kavuşturmak için toplu işten çıkarmaların yanı sıra Facebook ve Instagram’a getirdiği NFT desteğini sona erdirdi.
Meta’nın NFT teknolojisine sırt çevirmesi ve NFT’lerin pazar hacminde yaşanan olağanüstü düşüş elbette ki bu alana ilgi duyan pek çok büyük şirketi korkuttu. Ancak yine geçtiğimiz günlerde Amazon’un bir NFT platformu kurmak için harekete geçtiği görülmüştü. Sony’nin de yine benzer bir planla karşımıza çıkması, pazara yönelik birçok kişiye ümit verdi.