Eski Google çalışanı Orkut Büyükkökten, kurucusu olduğu Orkut’un ardından şimdi de “Hello” isminde yeni bir sosyal ağ projesini hayata geçirdi.
Hatırlarsanız Orkut Büyükkökten tarafından Google’ın bünyesinde kurulan (2004) ve zaman içerisinde en popüler sosyal ağlardan biri haline gelen Orkut, 2014’ün Eylül ayında resmi olarak kapatılmıştı. Orkut’un kurucusu olan Orkut Büyükkökten şimdi ise “Hello” adında yepyeni bir sosyal ağ ile karşımıza çıktı.
Hello‘yu kısaca aynı ilgi alanlarına sahip olan kullanıcıları bir araya getiren bir sosyal ağ olarak tanımlamak mümkün. Ancak kendisini diğer sosyal medya platformlarından ayıran birçok özelliği de bünyesinde barındırıyor.
Hello’nun diğerlerinden farkı ne?
Orkut Büyükkökten, kendisi ile yapılan bir röportajda Hello’yu diğerlerinden ayıran özellikleri şöyle sıralıyor:
1. Anonimlik: Hello, sahip olduğu gizli mod özelliği sayesinde kullanıcılara anonim olarak paylaşım yapma imkanı sunuyor. Yani kullanıcılar kendi kimliği altında paylaşmak istemediği veya rahatsız olduğu diğer paylaşımları anonim olarak yapabiliyor.
2. Kişiselleştirilmiş deneyim: Birçok sosyal ağ kişiselleştirilmiş deneyim adı altında birtakım özellikler sunsa da, Hello bunlardan çok daha fazlasını kullanıcılara sunuyor. Örneğin eğer siyasetten hoşlanmıyorsanız akış sayfasında siyaset ile ilgili tek bir paylaşım görmüyorsunuz. Yani kullanıcı sadece ilgi alanına giren kategoriler ile ilgili paylaşımları görüyor. Bu da Hello’nun diğer platformlara göre çok daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunduğunu bizlere gösteriyor.
3. İlgi alanı aynı olan kullanıcıları bir araya getirme: Hello’yu diğer platformlardan ayıran bir diğer özellik ise ilgi alanlarına göre kullanıcılar arasında bir bağlantı kurması. Hello, kullanıcıların konumunu tespit ederek ilgi alanına uyan diğer kullanıcılar ile bir araya getirmeyi amaçlıyor. Kullanıcılar birbirleriyle bağlantı kurduğunda ise aralarında ne kadar uyum olduğunu gösteren bir bağlantı raporu gönderiyor.
11 yıl boyunca Google’da çalışmış olan Orkut Büyükkökten, Google’ın sosyal ağ kategorisinde neden başarılı olamadığı konusunda da bazı açıklamalarda da bulundu. “Google” denildiğinde insanların aklına “arama” ve “e-posta” geldiğini söyleyen Büyükkökten, şirketin bir sosyal ağ yapısında olmadığını ve dolayısıyla bu kategoride istediği başarıya ulaşamadığını belirtti.
Sonuç olarak Facebook, Twitter, Instagram, YouTube gibi platformların sektörü domine ettiği günümüzde, Hello gibi yeni bir platformun başarılı olup olamayacağını söylemek için henüz erken. Ancak kendisini diğer platformlardan ayıran özellikleri iyi pazarlanabilirse Hello’nun da bu pastadan pay alabileceğini söylemek mümkün.
Hello an itibariyle ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık, İrlanda, Fransa ve Brezilya’da kullanılabiliyor. Ağustos itibariyle de Almanya, Meksika ve Hindistan’da kullanıma sunulmuş olacak. Diğer ülkelere ne zaman açılacağı ise henüz belli değil.
Hello: Google Play | App Store | Website