Aramalar, reklamlar, dönüşümler, e-ticaret alışkanlıkları ve daha fazlası… Mobil pazarlamanın 2015 yılı verilerine bir göz atın.
Yıllar boyunca mobil teknolojinin patlama yapacağı ve artık kişilerin ve markaların kısa süre içinde bu alana odaklanacağı söylense de, 2014 yılına kadar masaüstü ortamı bu konuda liderliği sürdürdü. Ancak 2014 yılı ile birlikte mobil kullanıcı sayısının masaüstü kullanıcı sayısını aşması, yeni bir devrin başladığını bizlere gösterdi.
Peki 2015 yılında son durum ne? 2014 yılından itibaren liderliği ele alan mobil sektörü, 2015’te bizlere ne gibi bir tablo sunuyor?
Mobil ne kadar önemli?
Geçtiğimiz yıl comScore tarafından ABD kullanıcıları üzerinde yapılan araştırmaya göre, internet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun mobilde yer almasının yanı sıra, dijital platformlara ayırdıkları vakitlerin de büyük bir bölümünü mobil uygulamalar üzerinden harcadıkları sonucu çıkmıştı.
2015 yılında baktığımızda ise, dijital platformlara ayrılan vaktin %86‘sının mobil uygulamalar ile harcanırken, %14‘ünün de mobil web ile harcandığını görüyoruz. Ayrıca araştırmaya katılan akıllı telefon kullanıcılarının %79‘u, mobil uygulamaları neredeyse her gün kullandıklarını belirtiyor. Bu da mobil uygulamaların markaların pazarlama stratejilerinde ne kadar önemli olduğunu bizlere gösteriyor.
Akıllı telefon kullanıcıları nasıl dönüşüm sağlıyor?
Mobil kullanıcılar her ne kadar sürekli artış gösteren güçlü bir demografiye sahip olsa da, henüz düşünüldüğü kadar kolay bir dönüşüm verimliliğine sahip değil.
Monetate tarafından 2014’ün dördüncü çeyreğinde yayınlanan bir e-ticaret raporunda, cihazlara göre filtrelenen dönüşüm oranları şöyle belirtiliyor:
Akıllı Telefon: %0.92- Tablet: %2.86
- Geleneksel: %3.41
Görüldüğü üzere en düşük dönüşüm oranlarına sahip olan cihazlar akıllı telefonlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu da internet kullanıcılarının mobil ve masaüstü gibi farklı ortamlardaki farklı kullanım amaçlarını bizlere gösteriyor.
Alışveriş alışkanlıkları nasıl?
Söz konusu alışveriş olduğunda, diğerlerine göre mobil ortamda kullanıcı alışkanlıkların hayli farklılaştığını söylemek mümkün. MARC tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kullanıcılar herhangi bir satın alma işlemini gerçekleştirmeden önce akıllı telefonları ile etkileşime geçiyor.
Kullanıcıların %90‘ı fiyatları karşılaştırma gibi satış öncesi aktiviteler için akıllı telefonunu kullanıyor. %84‘ü ise -mağaza içinde olsa dahi- alışverişi tamamlamadan önce akıllı telefonunu kullanarak araştırmalar yapıyor (ürün bilgileri, indirimler vs).
Arama motoru davranışları nasıl?
Search Engine Land ve mobiForce tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tüm arama sorgularının %25‘i mobil cihazlardan geliyor. Similarweb‘in yaptığı bir araştırma ise bununla alakalı daha fazla detay sunuyor:
Google‘da masaüstü ve mobil cihaz kullanımlarının oranları birbirine oldukça yakın değerler gösteriyor. Ancak ortalama ziyaret süresi ve toplam sayfa ziyaretleri mobilde çok daha düşük. Siteden çıkma oranı da mobilde daha fazla.
Bing‘de ise, etkileşim değerleri her ne kadar birbirine yakın olsa da; ziyaret oranlarının mobilde %67, masaüstünde ise %33 olduğu belirtiliyor.
Mobil reklamcılık ne durumda?
Kullanıcıların internet kullanım alışkanlıklarının değişmesi, pazarlamacıların mobil reklamcılığa daha fazla para ayırmasına sebep olmuş durumda.
eMarketer tarafından yapılan araştırmaya göre zaman içerisinde mobil reklamcılık için harcanan paraların yaklaşık değerleri şöyle:
- 2015’te; mobil reklam harcamaları 68.69 milyar dolar olacak (dünyada),
- 2016’da; mobil reklam harcamaları masaüstü reklam harcamalarını geçecek,
- 2019’da; mobil reklam harcamaları 195.55 milyar dolara ulaşacak.
Arama, sosyal medya ve reklamcılık kelimeleri mobil dünyanın anahtar kelimelerini oluşturacak olsa da; mobilde e-posta pazarlamasını da kesinlikle göz ardı etmemek gerekiyor. Zira e-posta kullanımı ilgili ortaya çıkan istatistikler de şöyle:
- Mobil: %48
- Webmail: %30
- Masaüstü: %22
Görüldüğü üzere yaklaşık olarak her 100 e-postanın 48’i mobil cihazlar üzerinden açılıyor. Hatta 2011-2014 yılları arasında mobil üzerinden açılan e-postaların oranı %180 oranından artış göstermiş durumda. Bu da e-posta pazarlama stratejilerinin mobil pazarlama ile entegre halde yürütülmesi gerektiğini, ve kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini bizlere gösteriyor.
Sonuç olarak;
2015 yılının mobil yılı olduğunu söylemek mümkün. Hatta önümüzdeki yıllarda hemen hemen her alanda göstereceği artışlar, kişilerin ve markaların mobile daha fazla odaklanacağına da işaret ediyor. Ancak mobile odaklanırken, masaüstü için geliştirilen stratejileri de ihmal etmemek gerekiyor. Zira daha önce de bahsettiğimiz gibi internet kullanım alışkanlıkları mobilde ve masaüstünde ciddi anlamda farklılıklar gösteriyor. O nedenle mobili masaüstü platformlar için bir tehdit olarak görmemekte fayda var.
Konuyla ilgili olarak JBH Marketing ve Smart Insights işbirliğinde hazırlanan infografiğe de aşağıdan ulaşabilirsiniz. Diğerleri için de infografikler sayfamıza bir göz atabilirsiniz.
Görselin büyük hali için üzerine tıklayabilirsiniz.