Microsoft tamamen güvenliğe odaklanan yeni yapay zeka tabanlı sohbet sistemi Security Copilot ile karşımıza çıktı. Kurumsal koruma ve istihbarat uzmanları tarafından kullanılması amaçlanan sistemin; uzmanların siber saldırılarla ilgili açıkları bulmasına, saldırıları anlamasına, giriş vektörlerini tanımasına ve potansiyel tehdit eğilimleri üzerine bilgi paylaşmasına yardımcı olması bekleniyor.
Microsoft’un CEO koltuğunda oturan Satya Nadella, Microsoft Secure etkinliği sırasında gerçekleştirdiği bu duyuruda,tanıtılan yeni araçla ilgili “siber güvenlik endüstrisinin şimdiye kadar karşılaştığı en büyük zorluklardan birine güçlü bir yanıt” tanımlamasında bulundu. Nadella’ya göre yapay zeka tabanlı bu yeni sistem, şirket tarafından her gün alınan 65 trilyondan fazla tehdit sinyalini ilgili, pratik ve mümkün olan en az karmaşık bilgiye dönüştürmek üzere tasarlandı.
Microsoft Security Copilot, GPT-4 entegrasyonuna sahip
Microsoft Security Copilot, OpenAI’ın GPT-4 dil modelini temel alıyor ve popüler sohbet robotuyla benzer bir şekilde çalışıyor. Fakat ondan farklı olarak sistem tamamen güvenliğe odaklanıyor. Güvenlik uzmanlarının bu sistemle birlikte ister devam eden bir saldırı ister ağa yönelik olası tehditler durumunda, güvenlik açıklarını ya da yeni ihlalleri keşfetmek için yapay zekanın yardımına güvenebilmelerine olanak tanınıyor. Verilerin tam gizliliğini taahhüt eden Microsoft, analizlerinde kullanılan dahili belgelerin, teknolojinin kendisinin geliştirilmesi için bile paylaşılmayacağını bildirdi.
Security Copilot kullanımını basit bir şekilde simüle eden Microsoft, bir ortak çalışanın cihazına e-posta yoluyla gelen ve ağı ele geçirmeye çalışan; ancak güvenlik sistemleri tarafından engellenen bir kötü amaçlı yazılım saldırısını gösterdi. En başından itibaren sistemin tüm bu saldırı girişiminin vektörünü çizebildiği gözler önüne serildi.
Microsoft Security Copilot yalnızca güvenlik çözümü uyarılarını ve saldırı akışlarını analiz etmekle kalmayacak. Aynı zamanda sunumlar için PowerPoint formatı da dahil olmak üzere çeşitli raporlar üretme yeteneği içeriyor. Bununla beraber sistemde, farklı uzmanların daha fazla kurumsal güvenlik adına yapay zeka önerilerini ve göstergelerini analiz etmesine olanak tanıyan iş birliği araçları karşımıza çıkıyor.
Microsoft’un güvenlik, uyumluluk, kimlik ve gizlilikten sorumlu kurumsal başkan yardımcısı Vasu Jakkal, “Güvenlik bir takım sporudur. Bu nedenle tüm güvenlik ekosistemini desteklemeyi amaç edindik” dedi. Security Copilot tarafından yapılan er şeyin platformun kendisine kayıt edildiği ve bunun da şirketlerin, kuruluşları için en önemli tehditler hakkında bilgi tabanları oluşturmalarına olanak tanıyacağı belirtildi. Bu faktör aynı zamanda eğitimi sınırlayabilir ve ekipteki bilgi boşluklarını göstererek daha başarılı işe alımların da kapısı açabilir.
Son 6 ayını geliştirme aşamasında geçiren Microsoft Security Copilot, yakında özel bir önizleme sürümü ile karşımıza çıkacak. Hala ortak şirketler tarafından test edilen sistemin genel kullanılabilirliği için ise henüz ne yazık ki tahmin bulunmuyor.