Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg‘in, özellikle son yıllarda yapay zeka (AI) konusunda ne kadar istekli olduğuna hepimiz şahit oluyoruz. Bu konudaki hedefleri, çalışmaları ve projelerini defaatle dile getiren Zuckerberg, son paylaştığı bir Facebook gönderisinde de üzerinde çalıştıkları yapay zeka teknolojileri ile ilgili gelecek hedeflerinden bahsetmiş durumda.
Paylaştığı gönderide yapay zekanın dünü, bugünü ve yarınına kısaca değinen Zuckerberg, bu konudaki hedefinin ise Iron Man filmindeki yapay zeka teknolojisi Jarvis olduğunu belirtiyor. Bu bağlamda Jarvis benzeri bir teknoloji ile hem evde hem de iş yerinde hayatını kolaylaştıracak bir yapay zeka teknolojisi planladığını ifade ediyor.
[button color=”” size=”normal” type=”” target=”_blank” link=”https://www.webmasto.com/mark-zuckerbergin-gelecek-vizyonu-yapay-zeka-telepati-ve-sanal-gerceklik”]Mark Zuckerberg’in Gelecek Vizyonu: Yapay Zeka, Telepati ve Sanal Gerçeklik[/button]
Yapay zeka teknolojisinin günümüzde sadece bir bilim kurgu olarak algılandığını söyleyen Zuckerberg, gün içerisinde kullandığımız birçok araç ve serviste (sesle yapılan aramalar, adım sayan aktivite yazılımları vs.) hali hazırda yapay zeka teknolojisi olduğunu; dolayısıyla bu teknolojinin basit formuyla zaten hayatımıza girmiş olduğunu belirtiyor.
Zuckerberg’e göre yapay zeka ayrıca hastalıklara teşhis koyma, araba sürme ve bunun gibi aktivitelerde insanlardan çok daha iyi sonuçlar veriyor; ve kolay bir şekilde eğitilebiliyor. Binlerce fotoğraf arasından arkadaşlarınızın fotoğraflarını tanımlama, bir fotoğraf eklendiğinde otomatik olarak kişi etiketleme, ses tanımlama, kanser teşhisi gibi birçok konuda yapay zekanın eğitilebileceğine vurgu yapılıyor.
Sorun: “Yapay zekanın nasıl eğitileceği”
Çözüm: “Gözetimsiz Öğrenme”
Yapay zeka günümüzde birçok örnekte karşımıza çıksa da, Zuckerberg bu sistemlerin yapay zekanın sadece temel altyapısını kullandığını söylüyor. Yani kısaca bu teknolojiye ne öğretilirse, karşılığında onu gösteriyor. Ancak Zuckerberg’e göre asıl üzerinde durulması gereken konu; yapay zekanın daha önce görmemiş olduğu yeni problemlere veya dikkat edilmesi gereken ani durumlara karşı reaksiyon verebilmesi…
Bu soruna karşı da en iyi çözümün “Unsupervised Learning” (Gözetimsiz Öğrenme) olduğunu belirten Zuckerberg, bu tekniğin farkını basit bir örnekle açıklıyor: “Küçük bir çocuğa resim kitabı gösterdiğinizi ve ardından bu çocuğa kitapta gördüğü her şeyin adını söylediğinizi varsayın. Unsupervised Learning (Gözetimsiz Öğrenme) denilen sistemde ise küçük çocuğa bir kitap veriliyor ve bu kitap ile ne yapması gerektiğini düşünmesi sağlanıyor. Yani çocuk kitaba dokunuyor, sayfalarını çeviriyor ve inceliyor. Ya da aksine hiçbir şey yapmadan kitabı bırakıyor.”
Zuckerberg Gözetimsiz Öğrenme’yi kısaca, bir şeyleri bize verilen bilgiler ile değil; gözlemleyerek ve deneyerek öğrenmek olarak tanımlıyor. Yapay zekaya bir şeyler öğretebilmek içinse bu sistemin uygulanması gerektiğini düşünüyor.
Facebook’taki yapay zeka ekibinin Gözetimsiz Öğrenme’yi (Unsupervised Learning) uzun süreli odak noktası haline getirdiğini söyleyen Zuckerberg, yapay zeka teknolojisinde kilit noktanın da bu olduğunu vurguluyor.
“Yapay zeka teknolojisi korkulacak bir teknoloji değil”
Zuckerberg ayrıca yapay zeka teknolojisinin korkulacak bir teknoloji olmadığını; aksine hastalık teşhisleriyle hayat kurtarması, daha güvenli araba sürmemizi sağlama, yeni gezegenler keşfetme, yeryüzü iklimini daha iyi anlama gibi faaliyetleriyle insan yaşamını daha iyi hale getirilecek bir teknoloji olarak düşünülmesi gerektiğini söylüyor.
Son olarak, Jarvis gibi bir teknoloji için henüz erken olduğunu belirten Zuckerberg, kısa süre içerisinde çeşitli zorlukları aşamayacak olsalar dahi, yapay zeka teknolojisini ileriye taşıma konusunda bu yolda yürüdükleri için memnun olduğunu ifade ediyor.