ABD’nin San Francisco şehrinde düzenlenen Oyun Geliştiricileri Konferansı 2016 (Game Developers Conference, GDC) etkinliğinde Google, oyun geliştiricileri sevindirecek yeni araçlarını ve geliştiricilere kolaylık sağlayacak diğer yeniliklerini duyurdu.
GDC 2016‘da duyurulan yenilikler mobil oyun geliştiricilerini oldukça sevindirecek gibi görünüyor. Geliştiricilerin daha fazla para kazanabilmeleri, kullanıcıları daha iyi anlayabilmeleri ve Google Play mağazasında daha fazla öne çıkabilmeleri için yapılan yenilikler ise şöyle:
[button color=”” size=”normal” type=”” target=”_blank” link=”https://www.webmasto.com/android-n-inceleme-general-mobile-4g-android-one”]Android N İnceleme (General Mobile 4G Android One)[/button]
Bağımsız geliştiriciler artık daha fazla ön planda!
Google Play’de artık “Indie Corner” adında yeni bir bölüm daha yer alacak. Bu bölümde bağımsız geliştiriciler ve ekiplere yer verilecek. Yani Google Play üzerinde ön planda olmak için ekstra efor sarfetmeye gerek kalmayacak. 15 kişiden daha az ekipler veya tamamen bağımsız geliştiriciler bu bölümde ön plana çıkartılacak.
Indıe Corner bölümündeki oyunlar ayrıca Leaderboard veya Achievements gibi çeşitli sistemlerden de en iyi şekilde faydalanacak. Ayrıca Google’ın ilgili birimdeki çalışanları da onaylanan her oyunu uygulama-içi deneyimi konusunda inceleyecek.
Uygulama-içi satın almalar ve analiz araçları
Uygulama-içi satın almaların ne kadar önemli olduğunu bilen Google, bunun için de geliştiricilere kolaylık sağlayacak yeni araçlarını kullanıma sunacak. Örneğin geliştiriciler oyunlardaki sanal eşyalar veya sanal paralar gibi şeyleri oyunun APK dosyasını düzenlemeden doğrudan Google Play Geliştirici Konsolu üzerinden değiştirebilecek.
Geliştirici Konsolu üzerinden kullanılabilen bu özellik önümüzdeki birkaç ay içinde geliştiricilerin kullanımına sunulmuş olacak.
YouTube Live oyunlara geliyor!
Duyurulan yenilikler arasında en çok dikkat çekenlerden biri de YouTube Live API desteği oldu. Öyle ki artık bu API desteği sayesinde kullanıcılar oyun esnasında video kaydı yapabilecek ve bu videoları paylaşabilecekler.
Kaydetme ve paylaşma özelliğinin yanı sıra Google canlı yayın özelliğini de kullanıma sunacak. Yani oyunseverler oyun esnasında ekranlarını canlı olarak yayınlayabilecekler. Ayrıca isterlerse cihazın ön kamerasını da kullanarak kendi görüntülerini de ekrana yansıtabilecekler.
Analytics
Google’ın oyuncu istatistiklerini sunan Player Stats API’si “Predictive Analytics” adında yeni bir özelliğe daha kavuşmuş durumda. Buna göre geliştiriciler oyuncuların uygulama-içi davranışlarını da analiz edebilecekler.
“Predictive Analytics” adı verilen yeni özellik sayesinde geliştiriciler, hangi kullanıcının ne zaman satın alma gerçekleştirebileceğini kestirmiş olacaklar. Böylece geliştiriciler hedefe -tabiri yerindeyse- nokta atışı yapmış olacaklar.
Google bu özellik ile kullanıcıların sadece görüntüleme davranışıyla ilgili bilgilerin kullanıldığını; yani herhangi bir gizlilik ihlali olmadığını da özellikle vurguluyor.
Daha güçlü bir arama
Daha önce paylaştığımız bir haberde, Google arama sonuçları üzerinden mobil uygulamaları indirmeden küçük bir önizlemesinin kullanılabileceğini belirtmiştik. Benzer bir özellik şimdi oyunlara da geliyor. Google artık arama sonuçlarında kullanıcılara oyunların bir önizlemesini de sunacak. Yani kullanıcılar Google üzerinde yaptığı aramalarda oyunu indirmeden önce o oyunun kısa bir süre içerisinde deneme şansına sahip olacak.
“Şimdi Dene (Try Now)” butonu ile gösterilecek olan yeni özellik sayesinde kullanıcılar bir emülatör üzerinden ilgili oyunu 10 dakikaya kadar oynayabilecek. Böylece kullanıcılar istediği bir oyunu cihazına indirmeden önce o oyun ile ilgili fikir edinmiş olacak.
Dikey reklamlar önemini arttırıyor
Google, cihazlar dikey konumdayken izlenen videoların %80 oranında olduğunun altını çiziyor. Bu kapsamda Google, tıklama ve dönüşüm oranlarını arttırmak amacıyla yakın zamanda dikey konumda video reklamlara izin vereceğini de belirtiyor.
Google ayrıca geliştiricilere reklamlar konusunda süre odaklı oyuncu hedeflemeyi de sunuyor. Bu da geliştiricilerin, haftada 30 dakikadan fazla oyun oynayan kullanıcıları hedefleyebilmesi ve onlara reklam göstermesi anlamına geliyor.
Son olarak Google; geliştiricilerin üçüncü taraf reklam ağları ve kurum reklamı kampanyaları gibi birden çok kaynaktan gelen reklamları uygulamalarında yayınlamalarına olanak tanıyan AdMob Uyumlulaştırması (AdMob Mediation) özelliğini de kullanıma sunuyor. Bu da geliştiricilerin reklamları yayınlamak için mümkün olan en iyi ağı bulmalarını sağlamak amacıyla, reklam isteklerini birden çok ağa göndererek doluluk oranlarını en üst düzeye çıkarmalarına ve daha fazla para kazanmalarına yardımcı oluyor.
Bu yenilikleri “sadece bir başlangıç” olarak tanımlayan Google, 2016 yılı içerisinde bir dizi yeni özelliğin daha kullanıma sunulacağını da belirtiyor. Yani 2016 yılı içerisinde Google Play geliştiricileri yeni özellikler ile buluşmaya devam edecek diyebiliriz.