Google Bilim Fuarı 2016’nın kazananları belli oldu. Yarışmada İlayda Sırbaş ve Ezgi Tezer de ödül almayı başardı.
Google, her yıl düzenlediği Google Bilim Fuarı (Google Science Fair) ile gençleri bilime ve teknolojiye teşvik etmeye devam ediyor. Bu yıl düzenlenen fuarın kazananları arasında ise iki Türk yer alıyor: İlayda Sırbaş ve Ezgi Tezer.
Her yıl 13-18 yaş arasındaki tüm öğrencilere kapılarını açan Google Bilim Fuarı’nda, 2016’nın kazananları da belli oldu.
Google Bilim Fuarı 2016’nın “Grand Prize Winner” ödülünü “Kuraklığa Karşı Savaşta Meyvelerden Yararlanma” adlı projesiyle Güney Afrika’dan 16 yaşındaki Kiara Nirghin kazandı.
Yarışmaya Türkiye’den katılan İlayda Sırbaş (15) ve Ezgi Tezer (15) ise “Güçlendirilmiş Beton Binaların Patlama ve Darbeye Karşı Direncini Artıracak Yeni ve Doğa Dostu Bir Yöntem” adlı proje ile “Community Impact Award” ödülüne layık görüldü.
Harici duvarların içine enerji emme özellikleri nedeniyle alüminyum içecek kutuları yerleştirerek binaların dirençlerini arttırmayı başaran İlayda Sırbaş ve Ezgi Tezer, bu projeleri sayesinde Google Bilim Fuarı 2016 yarışmasında ödül almayı başardı.
Diğer kazananlar ise şöyle:
Google Bilim Fuarı 2016 Kazananları
Grand Prize Winner
Güney Afrika’dan Kiara Nirghin (16): Kuraklığa Karşı Savaşta Meyvelerden Yararlanma
Virgin Galactic Pioneer Award
ABD’den Charlie Fenske (16): Roketleri Daha Verimli Hale Getirme
LEGO® Education Builder Award
ABD’den Anushka Naiknaware (13): Geleceğin Akıllı Yara Bakımı
Scientific American Innovator Award
ABD’den Ashton Cofer (14), Luke Clay (14), Julia Bray (14): Geri Dönüştürülmüş Filtreleri Kullanarak Köpük Atıklarıyla Savaşma
National Geographic Explorer Award
Zambiya’dan Mphatso Simbao (18): Çiftlikleri Düşük Bütçeyle Ayakta Tutmak
Inspiring Educator Award
Brezilya’dan Fabio Bruschi
Community Impact Award
- Türkiye’den İlayda Sırbaş (15), Ezgi Tezer (15): Güçlendirilmiş Beton Binaların Patlama ve Darbeye Karşı Direncini Artıracak Yeni ve Doğa Dostu Bir Yöntem
- ABD’den Alex Howard (15): Kurşunla Kirlenmiş Suyun Filtrasyonu için Karbonla Kaplanmış Deniz Kabuklarının Yapımı ve Kullanımıyla İlgili Bir Çalışma
- Brezilya’dan Letícia Pereira de Souza (18) João Gabriel Stefani Antunes (15): Semente Mágica [Sihirli Tohum]: Kirlenmiş suyu içme suyuna çevirme
- Hindistan’dan Advay Ramesh (14): FishErmen Lifeline Terminal (Balıkçı Acil Durum Terminali) – FELT
2013 yılında da Elif Bilgin birinci olmuştu
Hatırlarsanız Google Science Fair 2013’te de Türkiye’den katılan Elif Bilgin yarışma birincisi olmuştu. Bilgin, “Muz Kabuklarının Biyoplastik Üretiminde Kullanılması” projesi ile finale kalmış; jüri özel ödülüyle birlikte ise büyük ödülün sahibi olmuştu.
Şimdi ise iki Türk genci daha yarışmaya adlarını kazımış oldu. İlayda Sırbaş ve Ezgi Tezer’i tebrik eder, çalışmalarında başarılar dileriz.
Yarışmanın detaylarına buradan; ödül töreni videosuna ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=eZSmqjtgkmo