Her ülkenin hükümeti, Facebook veya Twitter gibi devasa bir veri deposuna sahip olmak ister. Peki bu konuda bu dev şirketlere en çok istekte bulunanların başında hangi ülkeler var?
Facebook ve Twitter’ın kullanıcı sayılarının her geçen gün katlanarak artması, aynı zamanda kullanıcı verilerinin de çoğalması demek. Bu bilgiye ulaşmak isteyen hükümetler ise bu sosyal medya devlerine sürekli istekte bulunuyorlar. Kullanıcılar her ne kadar bu durumdan rahatsız olsalar da bu şirketler, bazı istisnai durumlarda bilgileri istekte bulunan hükümetlere veriyor.
Genel istatistiklere baktığımızda Facebook’a gelen isteklerin sayısı Twitter‘dan yaklaşık olarak 25 kat daha fazla. Hükümetler tarafından Facebook’a yapılan isteklerin sayısı 25,607 iken Twitter’a yapılan istekler 1,113. Tabi bunun sebebi olarak Facebook kullanıcı bilgilerinin Twitter’a göre daha ayrıntılı ve daha gizli olması durumunu söyleyebiliriz.
Belli başlı ülkelere baktığımızda kıyaslamanın daha da ilginç bir hal aldığını söyleyebiliriz. Örneğin Japonya 2013’ün ilk 6 ayında Twitter’a yaptığı istek sayısı 87 iken aynı zaman diliminde Facebook’a yaptığı istek sayısı sadece 1. Bunun sebebi olarak da Japonların Facebook’tan ziyade Twitter’a daha fazla bağımlı olmasını söyleyebiliriz. Hatta 9 Aralık 2011 tarihinde Twitter’da saniye başına attıkları 25,088 tweet ile bir Twitter rekoruna imza atmışlardır.
https://twitter.com/twittercomms/statuses/146751974904311808
İstek gönderen ülkeler arasında; Amerika Birleşik Devletleri %43-45 oranında Facebook, 78% oranında ise Twitter isteği göndererek listenin başında yer alıyor.
Amerika’nın liste dışı tutularak yapılan kıyaslamaya göre; Twitter’a en çok istekte bulunan ülkeler ve o ülkelerin aynı zamanda Facebook’a gönderdiği istek oranları aşağıdaki resimde gösterilmiştir.
Yine Amerika’nın liste dışı tutularak yapılan kıyaslama bu sefer Facebook için geçerli. Facebook’a en çok istekte bulunan ülkeler ve o ülkelerin aynı zamanda Twitter’a gönderdiği istek oranları aşağıdaki resimde gösterilmiştir.
İstatistiklere baktığımızda (Amerika’nın liste dışı olduğunu tekrar belirtelim) Facebook’a %12.43’lük oranla en çok istekte bulunan ülke olan Hindistan’ın, Twitter’a %0.26’lık bir oranla istek gönderdiğini görüyoruz. Bu da aslında bize; Hindistan’da yaşayanların -Japonya’nın aksine- Facebook’u Twitter’dan daha fazla kullandıklarını gösteriyor.
Peki ya Türkiye?
Yazıyı okuyanların en çok merak ettiği bölüme geldik. Peki ya Türk hükümeti bu şirketlere ne kadar istek gönderdi? Bunları hazırladığımız tablo ile gösterelim:
Türk hükümeti tarafından bilgilerin istendiği şirketler ve rakamlar
[table attr class=”table-bordered”] İstek Gönderilen Şirket, Toplam İstek Sayısı, Bilgisi İstenilen Kullanıcı/Hesap Sayısı, Şirket Tarafından Verilen Bilgi YüzdesiFacebook,96,170, %47
Twitter,< 10,< 10, %0
Google/YouTube,149,144,%0
[/table]
Hazırladığımız tabloya baktığımızda Türk hükümeti tarafından gönderilen isteklere %47’lik oranla cevap veren tek şirket Facebook’tur. Twitter ve Google şirketleri ise Türk hükümetinin isteği üzerine hiçbir şekilde kullanıcı bilgisi vermemiştir. Tabi bu da kullanıcı bilgisi vermeyen bu şirketlerin gelecekte de bu bilgileri vermeyeceği anlamına gelmiyor. Ancak verilerin paylaşıldığı periyotlara göre baktığımızda sonuç tablodaki gibi çıkıyor.
Son olarak Gezi Parkı olaylarında Türk hükümeti tarafından Twitter’a gönderilen kullanıcı bilgileri isteğinin, Twitter tarafından reddedildiğini de belirtelim.
Verilerin baz alındığı tarihler:
Facebook: 2013’ün ilk 6 ayı,
Twitter: 2013’ün ilk 6 ayı,
Google: 2012’nin son 6 ayı.
KAYNAKLAR:
Facebook verileri: http://newsroom.fb.com/News/699/Global-Government-Requests-Report
Twitter verileri: https://transparency.twitter.com/information-requests/2013/jan-jun
Google verileri: http://www.google.com/transparencyreport/userdatarequests/countries/?t=table
Kıyaslama verileri: http://qz.com/119209/twitter-and-facebooks-global-impact-as-told-through-which-governments-want-their-data/