Messenger üzerinden konum takibi yapabilmek için bir uygulama geliştiren Aran Khanna’nın Facebook staj başvurusu gizlilik ihlali gerekçesiyle reddedildi.
Messenger servisinin verilerini kullanarak kişilerin konumlarını tespit edebilmeleri için bir uygulama geliştiren Harvard öğrencisi Aran Khanna, staj için Facebook’a başvurdu. Ancak Facebook uygulamanın gizlilik şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle, Khanna’nın başvurusunu reddetti.
Hatırlarsanız; geçtiğimiz Mayıs ayında Marauders Map adındaki yeni bir Chrome uzantısı ile Facebook Messenger üzerinden nasıl konum takibi yapabileceğinizi sizlerle paylaşmıştık. Ancak kısa süre içerisinde 85 bin indirme sayısına ulaşan bu uygulama, Facebook’un pek hoşuna gitmemiş olacak ki; uygulama geliştiricisi Anna Khanna adeta uyarı yağmuruna tutulmuş. Hatta bu uygulama kendisinin Facebook staj başvurusunu da baltalamış durumda.
Olayı kısaca özetleyelim: Messenger’ın konum (lokasyon) verilerini kullanarak Facebook kullanıcılarının bulunduğu güncel konumları gösteren Marauders Map, viral haline dönüşüp yayılmaya başlayınca, Facebook Khanna’ya bir e-posta atıyor ve uzantıyı kaldırmasını istiyor.
Bunun yanı sıra Facebook, bu uyarıların hemen ardından Messenger servisini güncelleyerek masaüstü için konum paylaşım özelliklerini pasif hale getiriyor. Mobil uygulamasını da güncelleyerek kullanıcılarına GPS verilerini kontrol etme konusunda seçenekler sunuyor (ancak kurulduğu 2011 yılından bu bu güncellemeye kadar geçen süreç boyunca -her ne kadar güncellemede bahsedilmese de- kullanıcıların konum verileri paylaşılıyordu).
Uygulamanın kullanıma sunulmasının ertesi gününde, Facebook’taki yöneticilerden biri Aran Khanna’yı arayarak bu uygulama ile ilgili basına konuşmamasını istiyor. Aynı akşam Facebook’taki gizlilik politikaları biriminin başındaki kişiden de bir telefon geliyor ve basın konusundaki istekleri tekrar ediliyor. Aksi halde bu durumun herkes için zararla sonuçlanacağının da üstünde duruluyor.
Aran Khanna ise bu isteklerine boyun eğerek, tüm basını Facebook’a yönlendiriyor.
Khanna, yaşanan gelişmeler ile birlikte Medium.com’daki blog yazısını da güncelliyor. Ancak uzantıyı pasif hale getirmesinin ardında Facebook’un olduğunu da vurguluyor.
Daha önce Facebook’a yaz stajı için başvuruda bulunan Aran Khanna, haliyle bu şansını da kaybediyor. Facebook çalışanlarından biri Khanna’ya telefon ediyor ve Messenger’daki konum verilerini kullanarak Facebook kullanıcı sözleşmesini ihlal ettiği gerekçesiyle başvurusunun reddedildiğini bildiriyor.
Ancak Khanna’ya göre, kendisi herhangi bir gizliliği ihlal etmiş değil. Zira uygulamanın kullandığı veriler, Facebook’un herkese açık olan kendi konum verileri. Yani herhangi bir sızma, hackleme vs gibi bir durum söz konusu değil.
Daha sonra Khanna Facebook’un insan kaynaklarından bir e-posta daha alıyor. E-postada Khanna’nın Medium’daki yazısının ahlaki standartlar ile uyuşmadığı ve stajyerler için bu durumun uygun olmadığı belirtiliyor.
Yani sorun aslında uygulama değil. Asıl sorun; Facebook’un bugüne kadar kullanıcıların lokasyon verilerini herkese açık şekilde paylaştığının ortaya çıkması.
Khanna ise, uygulamayı zararlı bir yazılım üretmek veya kişilerin gizliliklerini ihlal etmek amacıyla geliştirmediğini düşünüyor.
Sonuç olarak; Facebook her ne kadar Khanna’nın staj başvurusunu geri çevirmiş olsa da, Silikon Vadisi’ndeki teknoloji firmalarından biri Khanna’ya kapılarını açmış durumda. Her fırsatta kullanıcıların gizliliğini savunan Facebook’un böyle bir krizden alnının akıyla çıkamamış olması da oldukça düşündürücü…