Sosyal medya devi Facebook, Snapchat’in sahip olduğu genç kitleyi elinden alabilmek için verdiği mücadeleyi tüm hızıyla sürdürüyor. Son zamanlarda piyasaya sunduğu yeni platformlar ve yeni özellikler ile Snaphcat‘i kopyalamasıyla eleştirilen Facebook, “Lifestage” adında (yine) Snapchat’e benzeyen yeni bir bağımsız uygulamayı daha kullanıma sundu. Lifestage’i diğer Facebook uygulamalarından ayıran en büyük özellik ise uygulamanın kendisinin de bir genç tarafından geliştirilmiş olması.
Henüz 19 yaşında olan Michael Sayman, Facebook’un en genç ürün yöneticisi olarak biliniyor. Ancak yaşının genç olması alanında uzman olmadığı anlamına da gelmiyor. Öyle ki yeni kullanıma sunulan Lifestage uygulaması da Sayman’ın son geliştirdiği uygulama olarak karşımıza çıkıyor.
Kısaca Lifestage; lise çağındaki genç kullanıcıların aynı okul içerisindeki diğer kullanıcılar ile arasında bağlantı kurmalarını sağlayan video-merkezli bir uygulama. Uygulamada standart profil fotoğraflarının yerine, kullanıcıların yüzlerinin göründüğü çeşitli özçekim (selfie) fotoğrafları yer alıyor. Kullanıcılar ayrıca neyi sevip sevmediğini, kız/erkek arkadaşlarının veya evcil hayvanlarının kimler olduğunu gösteren videolar kaydedebiliyor.
Lifestage nedir? Fikir nasıl ortaya çıkmıştır?
İlk uygulamasını 13 yaşında geliştiren Michael Sayman, sonraki üç yıl içerisinde ise Facebook tarafından farkedilene kadar çeşitli birçok uygulama geliştiriyor. Facebook’un F8 geliştirici konferansına davet edilen Sayman, Mark Zuckerberg ile küçük bir görüşme yapma şansı buluyor. Zuckerberg ise Michael Sayman’daki ışığı görmüş olacak ki, kendisine iş teklifinde bulunuyor.
Michael Sayman, Facebook’ta çalışmaya başladığı süre boyunca uygulamalardaki eksik bir noktayı kafasına takıyor. Kendisi ve arkadaşlarının Facebook, Snapchat, Instagram ve Twitter gibi platformlarda aktif olduğunu, ancak tüm bu platformlardaki kısa biyografi yazıları veya profil fotoğraflarının kişilikleri açıklarken yetersiz kaldığını farkediyor.
Dolayısıyla Sayman, Lifestage profilleri fikrini ortaya atıyor. Bu uygulama sayesinde kullanıcılara müzik zevklerinden sevdiği aktivitelere ve en yakın arkadaşlarına kadar birçok konuda daha ayrıntılı bilgiler veren özçekim fotoğrafları ve videolardan oluşan bir profil yapısı sunulmuş oluyor. Kullanıcılar Lifestage üzerinden herhangi bir okul arkadaşı ile bağlantı kurduğunda ise doğrudan uygulamanın ana akış ekranında o kişinin profilini inceleyebiliyor.
Snapchat’in “friend emoji” özelliğine benzer şekilde, Lifestage uygulaması da emoji karakterlerini kullanarak kullanıcıların ne kadar güncel olduklarını gösteren bir sistem kullanıyor. Kullanıcı adlarının yan tarafında yer alan numaralar ise kullanıcıların toplamda kaç tane profil bölümünü tamamladığını gösteriyor. Ancak uygulamada mesajlaşma veya karşılıklı etkileşim sağlama gibi fonksiyonların olmadığını; bunun yerine ise kullanıcıların Snapchat, Instagram veya diğer mesajlaşma platformlarına ait kullanıcı adlarını paylaşabildiğini belirtmek gerekiyor.
Lifestage uygulamasının arayüzünde de Snapchat’e ait birçok iz bulmak mümkün. Ancak Sayman, uygulama tasarımının 2004 yılındaki Facebook’un ekran görüntülerinden ilham alınarak yapıldığını belirtiyor. Öyle ki o yıllarda Facebook tasarımı; okul, ilişki durumu, beğeniler gibi kişisel ayrıntıların yer aldığı kullanıcı profillerini merkez alıyordu.
Lifestage uygulaması (iOS) şu anda sadece lise öğrencileriyle sınırlı tutuluyor. An itibariyle ABD’deki lise öğrencilerinin kaydolabildiği yeni platform, kayıt aşamasında herhangi bir Facebook hesabını da şart koşmuyor. Liseler arası etkileşimin sağlanabilmesi içinse, ilgili liselerde en az 20 öğrencinin uygulamaya kaydolup profillerini oluşturmuş olması gerekiyor.
Sonuç olarak Facebook’tan bağımsız bir uygulama olarak geliştirilen Lifestage uygulamasının genç kullanıcı kitlesini elinde bulunduran Snapchat’i tahtından edip etmeyeceği bilinmese de, Facebook istediğini elde edene kadar durmayacak gibi görünüyor. Uygulamanın nasıl bir gidişat göstereceğini ise önümüzdeki günlerde hep birlikte görmüş olacağız.
Lifestage: App Store