Facebook, bir süredir başını ağrıtan yanıltıcı ve sahte haberleri kullanıcıların geri bildirimleri ile azaltmayı amaçlıyor.
Özellikle son aylarda sahte ve yanıltıcı haberler yüzünden oldukça başı ağrıyan Facebook, bu tür haberlere karşı önlem almaya devam ediyor. Şimdi ise haber başlıklarının yanıltıcı olup olmadığı konusunda kullanıcılara soru sormaya başlıyor.
İlk olarak çeşitli mecralarda editörlük yapan Chris Krewson tarafından farkedilen bu yenilik, karşısına bir anket olarak çıkmış durumda. Philly Inquirer’da paylaşılan bir haberin alt kısmında çıkan ankette, ilgili haber başlığında kullanılan ifadelerin ne kadar yanıltıcı olup olmadığı soruluyor.
Facebook ise yapılan bu anket çalışmalarını resmi olarak doğrulamış durumda. Ancak anket sisteminin nasıl çalıştığı, verilerin nasıl kullanılacağı, bu anketler ile yanıltıcı ve sahte haberlerin nasıl azaltılacağı gibi temel sorular henüz cevaplanmış değil.
Özellikle ABD’de başkanlık yarışını Donald Trump’ın kazanmasının ardından hedef tahtası haline gelen Facebook, sahte ve yanıltıcı haberleri önlemediği için suçlanmış ve bu tür haberlerin seçimin sonucunu etkilediği ileri sürülmüştü. Yani Facebook’un an itibariyle aldığı bu tür önlemlerin ardında, kendisine yöneltilen suçlamaların da etkisinin olduğunu söylemek gerekiyor.
Facebook’un bu tür önlemlerinin sadece belli başlı haber kategorilerini mi, yoksa tüm kategorileri mi kapsadığı henüz bilinmiyor. Zira yanıltıcı haber furyasına sadece siyasette değil, birçok alanda rastlamak mümkün. Türkiye’de de birçok haber sitesi, daha fazla tıklama almak, daha fazla trafik çekebilmek için kullanıcıların karşısına yanıltıcı ve sahte haber başlıkları ve görseller ile çıkıyor. Dolayısıyla alınan önlemlerin tüm ülkeleri ve tüm kategorileri kapsamadığı sürece Facebook’un daha çok başı ağrıyacak gibi görünüyor.
Facebook is asking whether this @PhillyInquirer headline is fake? pic.twitter.com/cCUpwtvQlS
— Chris Krewson (@ckrewson) December 5, 2016