Facebook, devletlerden gelen veri talepleri için 6 ayda bir hazırladığı şeffaflık raporunu yayınlandı. Raporda Türkiye dikkat çekiyor.
Dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook, 1.3 milyardan fazla kullanıcısı ile aynı zamanda dünyanın en büyük nüfusa sahip ikinci ülkesi olarak adlandırılıyor (Çin’in nüfusu 1.36 milyar). Bu rakamları göz önüne aldığımızda Facebook’un ne kadar büyük bir veriye sahip olduğunu görmemek imkansız. Dolayısıyla tüm dünya devletleri, Facebook başta olmak üzere tüm popüler sosyal medya platformlarında bulunan bu verilere sahip olmak ister. Bu yüzden de birçok devlet bu şirketlerden kullanıcı verilerini talep eder. Google, Facebook, Twitter gibi şirketler de belirli aralıklarla bu verileri hazırlayıp bir şeffaflık raporu oluştururlar. Bu raporu 6 ayda bir hazırlayan Facebook (artık Devlet Talepleri Raporu olarak geçiyor), son olarak Temmuz – Aralık 2013 tarihlerini kapsayan şeffaflık raporunu da yayınladı.
Facebook Devlet Talepleri Raporu‘nda bir önceki döneme göre genel olarak çok fazla değişiklik olmasa da, Türkiye’yi ele aldığımızda son dönemde bir artış söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.
2013’ün 2. yarısında neler değişti?
Bir önceki döneme ait olan raporda (Ocak – Haziran 2013), Türkiye hükümetinin Facebook’tan talep ettiği kullanıcı veri sayısı 96 iken bu sayı 2013’ün ikinci yarısında (Temmuz – Aralık 2013) 129 olarak belirtiliyor. Yani talep sayısındaki artışın %34.38 olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye’nin talep ettiği kullanıcı / hesap sayısı da 170’ten 353’e çıkmış durumda. Facebook da daha önceden Türkiye’den gelen bu taleplere %47 oranında olumlu geri dönüş yaparken, son dönemde bu oranı %56.59’a çıkartmış.
[table attr class=”table-bordered”] Dönem (2013),Toplam Talep Sayısı,Talep Edilen Kullanıcı / Hesap Sayısı,Facebook Tarafından Verilen Bilgi YüzdesiOca – Haz,96,170, %47
Tem – Ara,126,353,%56.59
[/table]
Hazırlanan raporda bunlara ek olarak bir de platformdan kaldırılan içerik sayısı yer alıyor. Buna göre, Atatürk ve Türkiye’ye hakaret içeren 2014 içeriğin platformdan kaldırıldığı belirtiliyor.
Türkiye ve diğer ülkelerden gelen veri taleplerinin yer aldığı Facebook Devlet Talepleri Raporu’nun tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Buna da bir göz atın >> Pinterest İlk Şeffaflık Raporunu Yayınladı