1.65 milyar aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşan Facebook, 2016’ya ait ilk raporunu paylaştı.
2016’nın birinci çeyrek raporunu duyuran sosyal medya devi, Facebook, WhatsApp, Instagram, Messenger ve diğer servisleriyle ilgili güncel verileri paylaştı.
Raporda Facebook’un Ocak-Mart aylarında yaptığı yeniliklere ve çeşitli kullanıcı sayılarına vurgu yapıldı. 2016 yılı ile birlikte yeni duygu ifadelerini (Facebook Reactions) duyuran Facebook, aynı zamanda canlı yayın servisi Facebook Live’ı da tüm dünyada kullanıma sundu. Popüler mesajlaşma platformu Messenger’ı da bu süre zarfında kapsamlı bir iletişim platformuna dönüştüren sosyal medya devi, sanal gerçeklik cihazı Oculus Rift’i de bu dönemde resmi olarak satışa sundu.
Facebook’a ait platformların kullanıcı sayılarına baktığımızda ise yine artış olduğu görmek mümkün. Popüler anlık mesajlaşma platformu WhatsApp, 1 milyar kullanıcı sayısına ulaşırken; bir diğer mesajlaşma servisi Messenger da aylık aktif kullanıcı sayısını 900 milyona çıkarttı.
Açıklanan verilere göre Instagram‘ın aylık kullanıcı sayısında ise herhangi bir değişiklik yaşanmadığı görülüyor. Zira Facebook’un 2015 Üçüncü Çeyrek Raporu‘nda da aynı kullanıcı sayısı (400 milyon) belirtilmişti.
Facebook 2016 birinci çeyrek istatistikleri ise şöyle:
- Facebook Aylık Aktif Kullanıcı Sayısı: 1.65 milyar (1 yıllık artış %15)
- Facebook Günlük Aktif Kullanıcı Sayısı: 1.09 milyar (1 yıllık artış %16)
- Facebook Aylık Aktif Mobil Kullanıcı Sayısı: 1.51 milyar (1 yıllık artış %21)
- Facebook Günlük Aktif Mobil Kullanıcı Sayısı: 989 milyon (1 yıllık artış %24)
2016 yılına hızlı başlayan Facebook, ilk çeyrekte gelirini de arttırmış durumda. Öyle ki 2015’te 3.543 milyar dolar gelire sahip olan Facebook, 2016 yılının ilk çeyreğiyle birlikte bu gelirini 5.382 milyar dolara çıkartmış durumda.
Mark Zuckerberg’den mesaj var
2016’nın ilk çeyrek raporuyla birlikte, Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, kendi düşüncelerinin yer aldığı bir not da paylaştı. Yaptığı açıklamada Facebook’ta yaptıkları her şeyin dünyayı daha açık ve daha bağlı hale getirmek amacını taşıdığını vurgulayan Zuckerberg, bu amaç doğrultusunda her zaman kurucu liderliğinde bir şirket olduklarını belirtti.
Kurucu liderliğindeki (founder-led) şirketlerin, birçok şirkete zarar veren baskıların üstesinden daha kolay geldiğine dikkat çeken Mark Zuckerberg, Facebook’un da böyle bir yapıya sahip olduğunu ve bu sayede Facebook’u büyüttüklerini ifade etti.
Facebook’un ne olduğunu değil, ne olabileceğine odaklandıklarını söyleyen Zuckerberg, bu misyon doğrultusunda insanların birbirlerine bağlanmalarına, yapay zeka (AI), sanal gerçeklik (VR) ve arttırılmış gerçeklik (AR) gibi teknolojilere yatırım yapacaklarını belirtti.
Dünyayı birbirine bağlamanın her zaman ilk görevi olduğunu söyleyen Zuckerberg, küresel mücadelelerde sorumluluk hissettiği birçok şeyin daha olduğuna dikkat çekti. Hedeflerinde ise; bu yüzyılın sonuna kadar tüm hastalıklara çözüm bulma konusunda yardımcı olmak, her öğrenciye özel olacak şekilde eğitim sistemini geliştirmek ve iklim değişikliklerine karşı çevreyi korumak olduğunu belirtti. Bu bağlamda eşi Priscilla Chan ile birlikte bu hedefleri doğrultusunda harcama yapacaklarını da vurguladı.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.