Relativity Space, Terran 1 roketini bugün fırlattı. Fakat üst aşamada meydana gelen bir anormallik sebebiyle araç ne yazık ki yörüngeye ulaşamadı. Açıklanan bilgilere göre roket, Florida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndaki platformdan ayrıldı. Dünyadaki ilk 3D baskılı roket girişimi başarısız bir sonuç elde etmesine rağmen yine de uçuş esnasında önemli adımlar attı.
Roketin fırlatılması yaklaşık 90 dakikalık bir gecikmenin ardından gerçekleşti. Good Luck, Have Fun (İyi Şanslar, İyi Eğlenceler) adı verilen uçuş testine başlandı. Görevin ilk aşamasında her şey yolunda gidiyor gibi olsa işler ne yazık ki istenildiği gibi ilerlemedi.
3D baskılı roket girişimi başarısız oldu
Fırlatmadan yaklaşık 2 dakika ve 45 dakika sonra, roket aşamaları doğru bir şekilde ayrıldı. Bununla beraber üst aşamasından alınan görüntüler, motorların ateşlenmesinden kısa bir süre sonra bir duman görüntüsü gösterdi. Akabinde şirketin telemetri verileri roketin hız kaybettiğini bildirdi.
Fırlatmanın beş dakika sonrasında görev kontrol merkezi, başarısızlık ile ilgili ayrıntıları açıklamadan, anormal bir durum ile karşılaşıldığını aktardı. Terran 1 roketinin gemide operasyonel yükü bulunmuyordu ve yalnızca aracın üretim sürecinin bir sembolü olarak gönderilen 3D baskılı bir halka taşıyordu.
3D baskılı roket uzaya ulaşmak konusunda başarısızlığa uğrasa da Revalivity Space, görevden elde edilen sonuçları kutladı. Relativity Space’in Teknik Test Programı Yöneticisi Arwa Tizani Kelly göreve ilişkin şu ifadelerde bulundu: “Hiç kimse 3D baskılı bir roketi yörüngeye fırlatmayı denemedi ve bugün sonuna kadar gitmemiş olsak da üç boyutlu baskılı roketleri fırlatmanın mümkün olduğunu gösterecek kadar veri elde etmeyi başardık.”
Arwa Tizani Kelly, roketlerin ilk fırlatma girişimlerinde başarılı olması durumunu oldukça nadir olarak değerlendirdi. Japonya’nın ilk fırlatmasında başarısız olan H3 roketini örnek gösteren yönetici şunları aktardı: “Yörüngeye henüz ulaşmamışken, bu ilk fırlatma için hedeflerimizin önemli ölçüde ötesine geçtik. Amaç, uçuşun en zorlu aşamalarından biri olan Max-Q’da veri toplamak ve aşama ayrımını gerçekleştirmekti.”
Terra 1 roketinin yapısı yüzde 85 oranda 3D baskı yöntemi ile üretilmiştir. Roket alçak Dünya yörüngesine 1,2 ton faydalı yük ulaştırabilme yeteneğine sahiptir. Yeni uçuş testi, ayın başında yapılan ve üst aşamadaki bir anormallik nedeniyle askıya alınan denemenin ardından gerçekleşti. Şirket üç gün sonra yeniden bir fırlatma denedi. Fakat bu görevi de tekrar askıya almak zorunda kaldı ve nihayet bugün gerçekleşebildi.