Işık kirliliği; doğal kaynakların genellikle insan etkisiyle bozulması sonucu gece var olması gereken ışık seviyesinin değişmesi, bu yüzden dengenin bozulmasıdır.
Geceleri gökyüzünde var olan ışık, Dünya’nın uydusu olan Ay, çeşitli galaksiler gibi doğal yolla yani gökcisimleri ile sağlanır. Özellikle büyük şehirlerde alışveriş merkezleri, reklam panoları, gökdelenler, sokakların ışıklandırmalarında kullanılan yapay ışık kaynakları ile ortaya çıkan yapay ışık geceleri gökyüzünde yayılır. Böylece gökyüzü olması gerekenden daha aydınlık olur. Doğal yoldan olmayan her şeyde olduğu gibi, bu durumda da gökyüzü ya da atmosferin düzeni bozulur. Soğurması gerekenden az ya da fazla ışık soğurur ya da yapay ışık kaynaklarından açığa çıkan ve atmosferde toplanan enerji bir kütle olarak büyük şehirlerin üstünde bekler.
Yapılan araştırmalara göre insanların %80’inden fazlası ışık kirliliğine maruz kalıyor.
Light Pollution Map (Işık Kirliliği Haritası) isimli internet sitesi ise, adından da anlaşacağı üzere dünya üzerinde yaşanan ışık kirliliğini harita üzerinden görmenizi sağlıyor. Haritadan da anlaşılacağı üzere Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa‘da yaşayan insanlar genele göre çok daha fazla ışık kirliliğine maruz kalıyor.
Türkiye de yoğun ışık kirliliği altında bulunan illerin başında ise tahmin edildiği gibi İstanbul, Ankara ve İzmir geliyor.
İnsanlar gece saatlerinde her ne kadar ışıkları kapattığını zannetse de, aslında durum böyle değildir. Bu durumda insanlarda uyku düzenini ayarlayan ve biyolojik ritmi düzenleyen melatonin hormonunun salgılanmasında aksamalara neden olabileceği gibi, bitkiler ve göl ekosistemindeki organizmalar için de büyük tehdit oluşturmaktadır. Sonuçta ışık kirliliği sebebiyle doğanın düzeni bozulmaktadır.
AYRICA BKZ: Londra’da Hava Kirliliğini Güvercinler Kontrol Edecek