İnsansız hava araçlarıyla -yaygın kullanılan adıyla drone’lar ile- ekim yapılan alanlarda bitkileri istila eden böceklerden kurtulmak mümkün olacak.
Drone ismiyle daha çok karşımıza çıkan bu küçük insansız hava araçlarının, kargo teslimatlarından ormanda kaybolan kişilerin izini sürmeye kadar artık birçok amaç için kullanılmaya başladığını görüyoruz. Son kullanım alanı ise tarım alanları olarak karşımıza çıkıyor.
Japonya’da bir grup araştırmacı, Optim Agri Drone adını verdikleri drone’lar ile ekim yapılan alanlarda bitkileri istila eden böceklerden kurtulmayı planlıyor. Geliştirilen bu sistem sayesinde drone’lara takılan fıskiyeler tarım zararlılarıyla mücadelede yardımcı olacak.
Agri Drone’daki yerleşik sistem ile zararlı böcekler taranarak tespit edilebilecek ve hazırlanan ilaç ise drone’da yer alan fıskiye aracılığıyla sıkılarak temizlik tamamlanmış olacak. Böylece büyük bahçesi veya tarım alanlarına sahip olan kişilere kolaylık sağlanmış olacak.
Agri Drone’un avantajı ise, sahip olduğu tarama mekanizması sayesinde sadece böcek olan bitkileri tespit edebilmesi diyebiliriz. Öyle ki bu mekanizma sayesinde ilaçlama sadece hedef bitkiye yapılacağı için, insan sağlığı açısından da zararlı olan bu tarım ilaçları diğer bitkilere uygulanmamış olacak. Yani sadece tarım zararlılarının olduğu bitkiler dışında ilaçlama yapılmamış olacak.
Drone’a ayrıca ek bir ekipmanla böcekleri kendine çeken bir ışık da bağlanabiliyor. Böylece drone’un tarım alanı üzerinde gece saatlerinde uçurulması ile böcekler otomatik olarak ışığa doğru çekiliyor ve ekim alanı temizlenmiş oluyor.
Optim Agri Drone için hazırlanan tanıtım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.