Bigumigu’nun haberine göre 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü alan Aziz Sancar, Harriet Fullbright Institute işbirliği ile Türkiye’nin 7 ilinden 700 ilköğretim 6. sınıf öğrencisi kızların dahil olacağı bir eğitim projesi başlattı.
STEM (FeTeMM; Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) kampları projesi, uluslararası ölçekte yapılan TIMSS ve PISA gibi değerlendirmelerde düşük başarı gösteren 15 yaş grubundaki kız çocuklarının Türkiye’nin farklı illerindeki üniversitelerde gerçekleşecek ve Mayıs ayında sona erecek olan 3’er günlük konferanslarda eğitilmesi, fen ve matematiksel yeteneklerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Türkiye’de 25 yaş ve üzeri nüfusun %9.4‘ü okuma-yazma bilmeyen kadınlardan, %1.9‘u okuma-yazma bilmeyen erkeklerden oluşuyor. Türkiye nüfusunun %22.2‘si lise mezunu erkeklerden oluşuyorken, nüfusun %14.4‘ünü lise mezunu kadınlar oluşturuyor. Yüksekokul mezunu erkek oranı %15.1‘ken, yüksekokul mezunu kadın oranı ise %10.7, yani üniversite okuyan erkek öğrenci sayısı, üniversite okuyan kız öğrenci sayısından %11 daha fazla. Erkeklerin işgücüne katılma oranı %71,5‘ken, kadınların işgücüne katılma oranı ise %30.8‘de kalıyor.
Ayrıca Türkiye, Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda 142 ülke arasında 125. sırada yer alıyor. Kadınların iş gücüne katılım oranlarına bakıldığında ise; %17.4 okur-yazar olmayan, %26.3 ortaokul mezunu, %32.1 lise mezunu, %39.3 mesleki ve teknik lise mezunu kadın, %72.2 yükseköğretim mezunu kadın iş gücüne katılım sağlıyor.
Ortaokul ve lise burada kilit bir rol oynuyor. Çünkü ortaokul ve liseye giden mevcut kız öğrenci sayını yalnızca %1 arttırmak bile ülkede kişi başına düşen milli gelirin %0.3 artmasına yardımcı oluyor.
STEM eğitiminin temelinde, kız öğrencilerin çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden bilim ve teknolojileri oluşturmaya katkı vermesini sağlamanın yanı sıra kız çocuklarına özgüven kazandırarak onların iş olanaklarını artırmasına yardımcı olmak yer alıyor. STEM eğitim kamplarıyla birlikte, kız çocuklarının eğitimine yönelik toplumsal algıları olumlu yönde desteklenmiş olacak ve bu sayede hem çocuklarda hem de ülkelerde yaratılacak olumlu değişimlerin temeli atılacak.
Detaylı bilgi için: gisproject.org | Haberin tamamı için: bigumigu.com
“Bütün çocuklarımıza bilim alanında eğitim ve öğretim sunulması gerekiyor. Eğer kızlarımızı okula göndermezsek işgücümüzün yarısını kaybetmiş oluruz.”
Prof. Aziz Sancar, 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi