Facebook, Messenger, Instagram ve WhatsApp gibi popüler sosyal medya platformlarının sahibi olan Amerika Birleşik Devletleri merkezli teknoloji devi Meta, Avrupa Birliği tarafından rekor bir para cezasına çarptırıldı. Şirket, İrlanda merkezli bir veri gizliliği düzenleyicisi olan Veri Koruma Komisyonu’na (DPC) 1,2 milyar Euro ödemek zorunda kalacak. Açıklanan bu ceza, resmi olarak Ağustos 2020 tarihinde başlayan bir soruşturmanın ardından geldi.
Meta’ya kesilen bu para cezasının sebebi ise şirketin Facebook verilerini Avrupa Birliği vatandaşlarından genel merkezin ve şirketin veri merkezlerinin bir kısmının bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sunuculara aktarma uygulamasından kaynaklanıyor. Bu tür eylemler, olası izinsiz giriş durumlarında ya da yerel yönetim sistemleri ve gözetiminde kullanıcı verilerinin ifşa edilmesi riskini gören komisyon tarafından usulsüz olarak nitelendirildi.
Meta, ABD’ye Facebook verilerini aktarmaktan suçlu bulundu
Komisyon, Meta’nın bu para cezasını nakit bir şekilde ödemesi gerektiğini hükmederken; Facebook’a en fazla beş ay içinde uluslararası veri aktarımlarını durdurma talimatında bulundu. İki bölge arasında yeni bir müzakere devam ederken, bu durumda para cezasının hafifletilebileceği ya da cezanın bu aşamasından kaçınılabileceği düşünülüyor.
Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg ve Savunma Alanı Yöneticisi Jennifer Newstead, şirketin resmi blog sitesinde yapmış olduğu açıklamada, söz konusu para cezasına cevap verdi. Yöneticiler bu cezayı “haksız ve gereksiz” olarak nitelendirdi. Mahkemelerde söz konusu karara itiraz edeceklerini dile getirdi.
Yöneticiler aynı zamanda Avrupa’da bulunan Facebook hizmetlerinin herhangi bir kesintiye uğramayacağını garanti etti. 2022 yılında soruşturma zaten bir para cezasını ve ardından bir durdurmayı işaret ettiğinde şirekt, platformun bölgede çalışmayı durdurma riski ile zaten karşı karşıya kaldığını da dile getirdi. Tüm bunların yanı sıra Meta, birçok şirketin Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasında günlük hizmetleri işlemek ve garanti altına almak için veri paylaştığını ve söz konusu para cezasının ABD hükümetinin verilere erişim kuralları arasındaki başka bir yasal çelişki olacağını savundu.
Avrupa Birliği tarafından 1,3 milyar dolarlık para cezasına çarptırılan Meta, rekor bir ceza ile karşı karşıya. DPC tarafından verilen bir önceki rekor para cezası ise benzer uygulamalar için soruşturmayla karşılaşan Amazon’a kesilmişti. Amazon, 746 milyon dolar ödemek zorunda kalmıştı. Öte yandan Meta daha önce Cambridge Analytica skandalı yüzünden kullanıcı verilerini göz ardı ettiği için yine cezalandırılmıştı.