Son zamanlarda adı sıkça gündeme gelen 3 boyutlu yazıcılar; bilgisayar ortamında hazırlanan 3D çizimleri, 3 boyutlu katı nesneler haline getiren cihazlardır.
Aslında bu teknoloji çok yeni değil. 3D Systems şirketinin kurucusu 1939 doğumlu Chuck Hull (Charles W. Hull ) tarafından 1984 yılında icat edildi. İlk ortaya çıktıkları zamanlarda maliyetlerinin yüksek olması ve boyutları gibi nedenlerle sadece sanayi ve endüstriyel alanlarda kullanılmaya başlandı. Gelişen teknoloji le birlikte bu yazıcılar evlere girmeye başladı. Bu sebeple de teknoloji haberleri arasında adı sıklıkla gündeme gelir oldu.
3D Yazıcı teknolojisinde;
1- Lazer sinterleme – SLS (Selective Laser Sintering)
2- Bileşimli yığma – FDM (Fused Deposition Modeling)
3- Polimer kürleme teknikleri kullanarak nesne üretilmekte.
En çok kullanılan cihazlar, bileşimli yığma tekniği ile çalışılan cihazlardır. Bu teknikte bilgisayarda üç boyutlu çizilen model, iki boyutlu katmanlar halinde yığılarak üç boyutlu ürün haline geliyor.
3D Yazıcılar ile nesne üretim yapabilmek için öncelikle bilgisayar ortamında hazırlanmış 3 boyutlu modele ihtiyaç vardır. Bu alanda kullanılabilecek yazılımlardan bazıları, AutoCAD, SolidWorks, Google Sketchup, Rhino3D. Bu yazılımlar ile tasarlanan modeller STL dosyasına dönüştürülmesi gerekiyor. İşlemler bittikten sonra nesnenin üretimi ölçülerine göre saatler alabilmektedir. Mesela 30×3 cm ölçülerindeki bir nesnenin üretimi 2 saat civarındadır.
3D yazıcıların kullanım alanı çok geniştir. Oyuncaktan bibloya, takıdan tıbbi gereçlere kadar bir çok alanda nesne oluşturulabiliyor. Yakın zamanda araştırmacılar, mühendisler ve dişçilerin bir araya gelerek “kel kartal” olarak bilinen bir yırtıcı kuş türünün gagası tasarlandı ve 3D Yazıcılar kullanılarak üretildi.
Fiyatlarına gelince; kullanım alanına göre bariz farklılıklar görülmekte. Kullanım alanlarına göre 500 dolarla birkaç milyon dolar arasında değişiyor.
Son olarak aşağıdaki videoları izleyerek 3D Yazıcılar hakkında fikir sahibi olabilir, ne çeşit ürünler ortaya çıkarılabildiğini görebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=rg97LNmGdWE
http://www.youtube.com/watch?v=3xaj9jx7648