MSG (Müzik Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği), YouTube’un korsan yayın yaptığı gerekçesiyle 145 bin adet Türkçe video klibini platformdan kaldırdı.
MSG (Müzik Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği) ile YouTube arasında yaklaşık olarak 1 yıldır süregelen hukuki müzakereler sonuç vermedi. YouTube’un müzik eser sahiplerine bedel ödemeden korsan yayın yaptığını iddia eden MSG 145 bin Türkçe şarkıyı YouTube’dan kaldırma kararı aldı.
Aralarında Tarkan, Sezen Aksu, Kenan Doğulu, Gülşen, Gripin, Sinan Akçıl, Soner Sarıkabadayı gibi isimlerin bulunduğu toplam 11 bin üyesi olan MSG’nin bu kararı ile, 145 bin içeriğe ulaşmak mümkün olmayacak.
Eser Sahibi Meslek Birlikleri tarifesine göre 1 izlenme bedeli 0,009 TL olarak belirlenmiş. Ancak YouTube’un bu ödemeyi yapmamasıyla toplamda 4 milyardan fazla izlenme sayısına sahip olan 145 bin videonun eser sahiplerine uğrattığı zarar 36 milyon TL‘ye ulaşmış.
Konu ile ilgili olarak YouTube ile bir uzlaşma sağlayamayan MSG ise aralarında Tarkan, Sezen Aksu, Kenan Doğulu, Gülşen, Gripin, Sinan Akçıl, Soner Sarıkabadayı gibi ünlü isimlerin de bulunduğu 145 bin adet Türkçe şarkıyı platform üzerinden kaldırmış durumda.
MSG’nin resmi sitesinde yapılan açıklamada; hukuk dışı yöntemlere başvurarak hak sahiplerinin haklarını ödemeyen YouTube ile uzlaşma sağlanamamasından dolayı konu ile ilgili olarak hukuk mücadelesini başlattıkları belirtildi.
Açıklamada, amaçlarının müzik eserlerininin kullanılmasına engellemek olmadığını belirten MSG, asıl amaçlarının kullanıcılardan adilce tahsil edilmiş telif bedellerini hak sahiplerine kazandırmak olduğunu belirtti.
Dernek tarafından yapılan açıklamanın tam metnini aşağıdan okuyabilirsiniz:
[quote_box_center]Değerli üyelerimiz ve Kamuoyunun dikkatine,1 yılı aşkın süredir online içerik platformu olan Youtube ile meslek birliğimiz arasındaki lisanslama görüşmeleri devam etmiş, ne yazık ki, bir türlü uzlaşma sağlanamamıştır. Bu süreçte meslek birliğimiz, üyelerinin haklarını savunmak adına, son derece ılımlı ve iyi niyetli olarak anlaşma zemini aramış fakat karşısında iyi niyetli olmayan ve hukuk dışı kullanımlarına devam eden bir muhatap bulmuştur.
Bu sürecin sonunda, birliğimizin iyi niyetini suiistimal eden ve hak sahiplerinin hakkını ödememek için direnenlere karşı hukuk mücadelemiz başlatılmıştır. Amacımız, müzik eserlerinin kullanılmasını engellemek değil, kullanıcılardan adilce tahsil edilmiş telif bedellerini hak sahiplerine kazandırmaktır. Bu bağlamda, telife saygılı olarak, kullandığının bedelini ödeyen kullanıcılara da haksızlık yapıldığı ortadadır.
Sonuç olarak, meslek birliğimiz üyelerinden aldığı güçle, onların haklarını son kuruşuna kadar alana dek, haklı mücadelesini hukuka uygun bir biçimde devam ettirecektir.
Değerli üyelerimizin ve kamuoyunun bilgilerine sunarız.
Saygılarımızla.[/quote_box_center]