Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu ya da kısa adıyla Togg, yerli bir otomobil markası olarak karşımıza çıkıyor. İlk olarak 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan ve ülke ekonomisine önemli bir katkı olarak görülen Togg’un üretimi Bursa’nın Gemlik ilçesinde kurulan tesislerde gerçekleştiriliyor. Elektrikli ve otonom sürüş gibi önemli teknolojileri bünyesinde barındıracak olan marka, dünya standartlarında bir otomobil üretme vaadiyle tasarlanmıştır.
Türkiye’nin yerli otomobil markası Togg henüz piyasaya sürülmemesine rağmen son yıllarda ciddi bir popülerlik elde etti. Özellikle de ülkemizde otomotiv sektörünü canlandırmak ve Türkiye’nin otomobil ihtiyacını yerli üretimle karşılamak adına önemli bir rol üstlenen aracın dünya çapına rekabet etmesi bekleniyor. Bu içeriğimizde sizler için Togg’la ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladık. İşte detaylar…
Togg nedir? Togg’un açılımı ne?
Togg’un açılımı Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu olarak karşımıza çıkıyor. Bu girişim grubunun temel amacı ülkemizin yerli otomobilini tasarlamak, geliştirmek ve üretmektir. Yalnızca bir otomobil markası olmayan Togg’un aynı zamanda ülkemizde otomotiv sektöründe öncülük etme ve teknolojik altyapısını güçlendirme hedefleri de bulunmaktadır.
Elektrikli ve otonom sürüş özellikleriyle dikkatleri üzerine çeken Togg’un şimdiden çok sayıda rakibi bulunmaktadır. Araç, piyasada yer alan elektrikli otomobil üreticileriyle rekabet gösterecektir. Öte yandan Togg’un Suv modelinin, bu segmentte yer alan araçlarla yarışacağı da tahmin ediliyor.
Togg’a rakip markalar arasında ilk sırada ABD’li elektrikli otomobil devi Tesla yer alırken; aynı zamanda Audi, BMW, Mercedes-Benz, Jaguar, Porsche, Rivian, Lucid Motors, Nio, Chevrolet, Cadillac ve GMC gibi markalar da öne çıkan isimler arasında yer alıyor.
Togg’u kim kurdu? Togg nasıl kuruldu?
Türkiye, uzun bir süredir otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir ülke olmasına rağmen, ne yazık ki şimdiye kadar kendi markasına sahip bir otomobil üretme konusunda başarılı olamamıştır. Togg’dan önce pek çok yerli otomobil girişimi gerçekleşmiştir. Bunlardan ilk akla gelen 1961 yılında Devlet Planlama Teşkilatı tarafından başlatılan Devrim projesi olmuştur. Fakat bu proje ne yazık ki yüksek maliyetler, teknik problemler ve üretim aşamasında meydana gelen aksaklıklar sebebiyle başarıya ulaşamamıştır.
Bu konuda diğer bir akla gelen seçenek olan Anadol’un üretimine 1966’da Kocaeli’de başlanmıştır. Türkiye’nin ilk özel otomobil üreticisi olan Anadol, 20 yıl sonra maalesef üretimini durdurmuştur. 1984 yılında ise Özaltın Holding tarafından başlatılan Özaltın adlı yerli otomobil projesi, yine yüksek maliyetlerden dolayı durdurulmuştur. Tüm bunların yanı sıra Temsa Şahin, Etox, Revolta, Imza, Borusan Otomotiv, Değirmenci ve Karsan gibi markalar da bu alana adım atan isimlerden bazılarıdır.
2017 yılında Togg’un kuruluşu için bir araya gelen 5 Türk şirketi, yıllar sonra ülkemizde yeniden yerli otomobil girişimi başlatmak için kolları sıvamıştır. Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding’in ortaklığında buluşan Togg, büyük umutlarla yola çıkmıştır.
Bu şirketlerin Togg’un hisselerini eşit bir şekilde paylaştığı bilinirken; projenin amacı ise Türkiye’nin dünya çapında otomotiv sektöründe öncülük etme ve teknolojik altyapısını genişletmektir. Geçmişteki yerli otomobil girişimlerinden farklı olarak Togg, Türkiye’nin ilk elektrikli ve otonom sürüş teknolojisine sahip yerli otomobilini üretme vizyonuna sahiptir.
Togg CEO’su Gürcan Karakaş kimdir?
Togg’un CEO’su ise Gürcan Karakaş’tır. Karakaş, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olmuş, daha sonra aynı üniversitenin İşletme bölümünde yüksek lisansını tamamlamıştır. Kariyerine 1997 yılında Arthur Andersen şirketinde başlayan isim, daha sonra Ernst & Young Türkiye’ye geçmiş, sonrasında ise Siemens Türkiye’de CFO görevinde bulunmuştur. İlerleyen yıllarda Siemens AG’de Enerji Sektörü CFO’su görevine getirilen Karakaş, 2018 yılında Togg’a CEO olarak atanmıştır.
2014 yılına kadar Siemens’te görevini sürdüren Gürcan Karakaş, daha sonra Kordsa Global şirketinin CEO koltuğuna oturdu. 2017 yılında Togg’a danışmanlık yapmaya başlayan isim, 2018’de ise şirketin CEO’su olarak atanmıştır. Bu atamayla beraber Karakaş projenin finansal yönetimi, üretim süreci ve global pazarlama stratejilerini kontrol altına almıştır.
Başarılı bir kariyer geçmişine sahip olan Gürcan Karakaş, Siemens Türkiye’de şirketin maliyet optimizasyonu ve yatırım kararlarında liderlik yaparak etkileyici sonuçlara ulaşmıştır. Kordsa Global’de ise şirketin yurt dışı pazarlara açılmasını sağlamış ve firmanın küresel çapta büyümesine katkıda bulunmuştur. Son olarak Karakaş, 2021 yılında Fortune Türkiye dergisinin hazırladığı “Türkiye’nin En İyi CEO’ları” listesinde ilk sıradan kendine yer bulmuştur.
Togg yüzde 100 yerli mi?
Yerli otomobil girişimi Togg, sanılan genel kabulün aksine yüzde 100 olarak yerli bir üretime sahip değildir. Togg’un tüm parçalarının yerli olmadığı, bunlardan bazılarının yurt dışından temin edildiği bilinmektedir. Fakat Togg’un tasarımı, mühendisliği, üretimi ve yönetimi tamamen Türk mühendisler ve iş insanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Togg’un yerlilik oranı diğer otomobil markalarına göre daha yüksek olsa da tamamen yerli bir üretim söz konusu değildir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Togg’un yerlilik oranı ile ilgili olarak şu açıklamada bulunmuştur: “Togg otomotiv sektörünü ve tedarik endüstrisini kökten dönüştürme potansiyeline sahip müstesna bir projedir. Togg’un 115 tedarikçisinden 86’sı yerlidir. Fikri mülkiyet hakları yüzde 100 bize aittir.”
Elbette ki tamamen yerli bir otomobil üretmek son derece zor bir hedeftir. Bilindiği üzere modern otomobil modelleri, binlerce parçadan oluşur ve bu parçaların pek çoğu da farklı ülkelerde üretilmektedir. Yine de bu zorluğun farkında olan Togg, mümkün olduğu kadar yerli kaynakları tercih ederek üretimini genişletmeye odaklanıyor.
Mümkün olan en yüksek yerlilik oranını hedefleyen Togg’un bazı parçaları yurt dışından temin edilmektedir. Örnek vermek gerekirse Togg’un bataryaları Güney Koreli LG Chem şirketi tarafından sağlanırken; aracın elektronik bileşenlerinin bir kısmı da yurt dışından temin edilmektedir. Kısacası yüzde 100 yerli üretim söz konusu değildir.
Togg modelleri nelerdir?
Yerli otomobil Togg, 16-27 Mart tarihleri arasında ilk aracı için ön siparişlerini başlatmıştı. Togg’un internet sitesi ve Trumore uygulaması aracılığıyla gerçekleşen ön sipariş sürecinde Togg C-SUV Modeli olan Togg T10X karşımıza çıktı. Araçla ilgili merak edilen tüm detaylar resmen duyuruldu. Öte yandan Togg C-Sedan ile ilgili de bazı ayrıntılar şimdiden biliniyor.
Togg T10X özellikleri
Togg T10X’in dış tasarımı lale formlarıyla karşımıza çıkıyor. Ön panjur kısmında lale formu adı verilen bir tasarıma yer veren araç, daha güvenli bir sürüş deneyimi elde etmenizi sağlamak için bazı sensörlere ev sahipliğinde bulunuyor. LED aydınlatmalar ile daha konforlu bir sürüşe imkan tanıyan araçta uzun ve kısa aydınlatmalarla beraber özellikle de gece sürüşlerinde sürücülere büyük bir kolaylık sağlanıyor.
Aracın dış donanımında metalik renk unsuru standart olarak gelirken; aynı zamanda çok kollu alaşım jantlar (7.5J x 17 boyutlarında), 5 paralel kollu alaşım jantlar (7.5J x 18 boyutlarında), elmas kesim alaşım jantlar (8J x 19 boyutlarında), ön LED farlar, ön sis farları, siyah tavan rayları, cam çerçeveleri, parlak gri tavan rayları, elektrikli otomatik katlanır yan aynalar, ısıtmalı ön cam, karartmalı arka camlar ve panoramik cam tavan gibi özellikler yer alıyor.
Togg T10X’in iç tasarımı ise oldukça konforlu ve şık bir görünüm içeriyor. Aracın ön tarafında devasa bir ekran paneli bulunuyor. Araçta özel bir vites tasarımına yer verilirken; etkileyici kol desteğiyle beraber ilginç bir deneyim sağlanıyor. Sürücüler vites topunuza elini koyduklarında multimedya ekranını da pratik bir şekilde yönetme şansına sahip oluyor.
Aracın iç donanımında yer alan özellikler arasında koyu gri kumaş koltuklar (V1 RWD standart menzil) siyah ya da krem renkli suni deri koltuklar (V2 RWD standart ve uzun menzil), 60:40 katlanır arka koltuklar, arka koltuk OSIFIX bağlantı noktaları, manuel ayarlanabilir ön koltuklar, elektrikli ayarlanabilir/ısıtmalı/hafızalı ön koltuklar, ısıtmalı arka koltuklar, elektrikli/otomatik açılıp kapanır bagaj kapağı, çift bölgeli otomatik klima, otomatik kararan iç dikiz aynası, ön/arka kapılarda/üst konsol çevresinde sekiz farklı renk opsiyonunda ambiyans aydınlatma, bagajda 12V güç çıkışı, soğutma özellikli hareketli ön kol dayama ve arkada bardak tutucu desteğine sahip orta kol dayama imkanları bulunuyor.
Güçlü özelliklere ev sahipliği yapan Togg T10X’in gelişmiş bir teknolojisi bulunuyor. 12 inç dijital gösterge ekranıyla karşımıza çıkan araçta 29 inç akıllı cihaz multimedya ekranı ve 8 inç dokunmatik kontrol ekranı sunuluyor. Araç içi sosyal kamera, WiFi Hot Spot, 6 hoparlör desteği, Meridian premium ses sistemi, 2+1 ön/arka USB-C çıkışları, kablosuz şarj imkanı, anahtarsız çalıştırma, anahtarsız giriş, 11kW AC şarj kapasitesi (standart), 22 kW AC şarj kapasitesi (paket), Tip 2 AC soketler için şarj kablosu, Eco – Comfort – Sport sürüş modları, alarm sistemi ve yağmur – far sensörü sunuluyor.
C-SUV serisinin parçası olarak karşımıza çıkan Togg T10X modeli ayrıca çok sayıda güvenlik ve sürüş asistanı özelliğini bünyesinde taşıyor. Bunlar arasında acil durum çağrısı, 7 tane hava yastığı, yokuş kalkış destek sistemi, hız sabitleyici, lastik basınç ikazı, lastik tamir kiti, geri görüş kamerası, çevre görüş kamerası, ön – arka park sensörü, otomatik park asistanı, uzun far asistanı, trafik işareti algılama sistemi, kameralı sürücü dikkat asistanı, kör nokta uyarı asistanı, kapı açarken tehlike uyarısı, ön çapraz trafik uyarısı, arka trafik çarpışma uyarısı, arka çapraz trafik uyarısı, akıllı şerit takip sistemi, şeritten ayrılma uyarısı, dur-kalk özellikli adaptif hız sabitleyici, adaptif sürücü asistanı, trafik ışığı tanıma sistemi, ön çarpışma uyarısı, acil durum frenleme ve yoğun trafik pilotu özelliklerine ev sahipliği yapılıyor.
Togg T10X’in teknik özellikleri arasında ise güçlü bir performansa işaret ediliyor. Araçta maksimum güç (kW) / (PS) oranı 160 / 218 olarak belirtilirken; maksimum tork (Nm) ise 350 olarak belirtiliyor. 186 km/s maksimum hıza sahip olan araçta 0-100 km/s hızlanma süresiyse 7,4 saniye olarak belirtiliyor. Fakat uzun menzilli seçenekte bu oran 7,8 saniyeye çıkıyor.
Standart menzilde 314 km menzil sunan araç, uzun menzilli seçenekte ise 523 km menzile yer veriyor. Standart modelde 16,7 kWh/100 km enerji tüketimi sağlanırken, uzun menzilli modelde ise bu rakam 16,9 kWh olarak karşımıza çıkıyor. 0 CO2 emisyonuyla çalışan araçta tarifelendirilmiş enerji tüketimi miktarı ise 19,5 kWh/100 km olarak belirtiliyor.
Kısa menzilli seçeneklerde 52,4 kWh batarya kapasitesi taşıyan Togg T10X, uzun menzilli modelde ise 88,5 kWh bataryaya yer veriyor. 11 kW dahili AC şarjla çalışan modelde arkadan itişli çekiş sistemi bulunuyor. Aracın boyutları ise 4599 / 1886 / 1676 mm olarak belirtiliyor. Fakat uzun menzilde bu rakamlar 4599 / 1886 / 1675 mm olarak değişkenlik gösteriyor. 2890 mm aks mesafesi, 192 mm yerden minimum yükseklik, 1949-1972 kg’dan başlayan ağırlık ve arka koltuk yatırıldığında 441 / 1515 bagaj hacmi sunuluyor. Hava soğutmalı disk ile gelen ön frenlere ek olarak disk seçenekli arka frenler, MacPherson ön süspansiyon sistemi ve çok noktalı bağımsız arka süspansiyonla araç iddialı görünüyor.
Togg T10X batarya seçenekleri konusunda da güçlü bir izlenim uyandırıyor. Açıklanan bilgilere göre Togg’un C-SUV modeli iki ayrı batarya opsiyonu ile satılacak. Bunlardan ilki 52,4 kWh kapasite olurken, bunun 100 kilometre başına tüketimi 16,7 kWh olarak belirtiliyor. İkinci opsiyonda ise 88,5 kWh kapasiteli seçeneğe yer veriliyor. Buradaysa 16,9 kWh/100 kilometre tüketim imkanı bulunuyor.
Togg C-Sedan özellikleri
Togg Sedan’ın özellikleri hakkında şimdilik çok az detay biliniyor. Bunlar arasında aracın dört koltuklu bir yapıya sahip olacağı belirtilirken; 100 kW motor, 400 HP beygir, 500 km menzil kapasitesi ve 0’dan 100’e 4.8 saniyede hızlanma imkanı sağlanıyor.
Togg C-Sedan çıkış tarihi henüz ne yazık ki açıklanmadı. Fakat paylaşılan bilgilere göre aracın 2025 yılının ilk yarısında satışa çıkacağı biliniyor. Dolayısıyla cihazın tüm teknik özellikleri ve tasarımıyla ilgili merak edilen ayrıntıların 2024 yılının sonlarında ya da 2025’in ilk çeyreğinde açıklanacağı tahmin ediliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Togg CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, Togg’un toplamda beş modele sahip olacağını açıkladı. Açıklanan modeller arasında SUV, Sedan, XCoupe, Kompakt SUV ve MPV yer alıyor. Tüm araçların elektrikli bir motor ile çalışacağı bilinirken; C-segment XCoupe seçeneği 2026 yılından sonra piyasaya çıkacak. Kompakt SUV seçeneği ve MPV modellerinin ise 2030’a kadar satışa sunulması beklenmekte.
Togg renk seçenekleri neler?
Togg CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, Togg’un renk seçenekleri ile ilgili olarak şu açıklamada bulunmuştu: “Fikri ve sınai mülkiyeti yüzde 100 Türkiye’ye ait, küresel düzeyde rekabet edecek bir marka ortaya çıkarmak ve Türk mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturmak hedefiyle çıktığımız bu yolda, ülkemizin sahip olduğu eşsiz zenginliklerden ilham alıyoruz.
Logomuzda da vurguladığımız dualite temasında olduğu gibi ‘duygusal’ Doğu kültürü ve ‘rasyonel’ Batı kültürlerinin harmanlanmasını temsil eden bir markayız. İlk akıllı cihazımızın renklerini tasarlarken de Türkiyemizden ilham aldık. ‘Anadolu’, ‘Gemlik’, ‘Oltu’, ‘Kula’, ‘Kapadokya’ ve ‘Pamukkale’ isimli renklerimizle ülkemizin sahip olduğu benzersiz güzellikleri Togg’un ilk akıllı cihazı C-SUV modeli ile kullanıcılarımızla buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Türkiye’nin şehirlerinden ve doğal güzelliklerinden ilham alan Togg renk seçenekleri şu şekilde karşımıza çıkıyor:
- Anadolu: Kırmızı renk seçeneğine sahip bu model Anadolu topraklarındaki cana yakınlık ve tutkuyu temsil ediyor.
- Pamukkale: Pamukkale travertenlerinin göz kamaştıran beyazlığı araca yansıyor.
- Gemlik: Bu renk seçeneği, Togg’un üretim tesislerini de bünyesinde barındıran Gemlik’in zeytin ağaçlarının gölgesindeki mavi sulardan esinleniyor.
- Kapadokya: Renk, Kapadokya’nın etkileyici güzelliğine sahip bir doğa harikası olan peri bacalarının toprak ve kum bejinden ilham alıyor.
- Oltu: Oltu taşının dikkat çekici siyahlığını, parlak dokusunu ve sağlam yapısını uyarlıyor.
- Kula: Kula’nın doğal yapısı, kayaçları ve vadileri ile yerkürenin milyonlarca yıllık geçmişini günümüze taşıyan gri rengi yansıtılıyor.
Togg fiyatları ne kadar?
Togg fiyatları pek çok vatandaş tarafından merak ediliyor. 2030 yılına kadar 5 farklı araçla portföyünü genişletmek isteyen Togg’un şimdilik yalnızca Togg T10X modeli için fiyatlar açıklanmış durumda. Aracın fiyat listesi üç ayrı opsiyon ile karşımıza çıkıyor.
Togg T10X V1 RWD standart menzil seçeneği 953 bin TL karşılığında satılıyor. Togg T10X V2 RWD standart menzil modeli ise 1 milyon 55 bin TL’den alıcılara hitap ediyor. En güçlü özelliklere sahip opsiyon olan Togg T10X V2 RWD uzun menzil seçeneğiyse 1 milyon 215 bin TL’ye listeleniyor.
Togg nasıl ve nereden satın alınır?
Yerli otomobil Togg ön sipariş aşamasını geçen ay tamamladı. 16 Mart tarihinde başlayan ön sipariş aşaması 27 Mart’a kadar devam etti. Ön siparişler togg.com.tr adlı internet sitesi ve Togg’un “Trumore” adlı dijital platformu üzerinden gerçekleşti.
Apple App Store, Google Play Store ve Huawei App Gallery platformları üzerinden indirilebileceğiniz Trumore adlı mobil uygulama ya da Togg’un resmi web sitesi aracılığıyla ön siparişler tamamlandı. Burada Tru.ID oluşturan her bir tekil kullanıcının nakit veya kredi kartı üzerinden cüzdan hesaplarına aktardıkları 60 bin TL ön ödeme ile çekilişe katılabileceği belirtildi. Başlangıç aşamasında yalnızca 20 bin adet üretilecek olan modelin sahipleri kura yöntemi ile belirlendi. İlk teslimatların Nisan ayında gerçekleşeceği duyuruldu.
Ön sipariş sürecinin sona ermesi ile birlikte Togg T10X satışları devam ediyor. Togg’un internet sitesi veya Trumore mobil uygulaması üzerinden siparişini gerçekleştiren kullanıcılar, Temmuz ayında aracı teslim alabilecek.
Togg ne zaman satışa çıkacak?
Togg beş farklı model ile sürücülerle buluşacak. Fakat bu beş modelin 2030 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. Bu bağlamda ilk piyasaya sürülen model olan Togg T10X (Togg SUV) geçen ay ön siparişe açılmıştı. Bu yıl içerisinde aracın resmen genel satışa sunulması bekleniyor. Togg’un bir diğer modeli olan Togg C-Sedan ise 2025 yılının ilk yarısında satışa sunulacak. C-segmentte yer alan XCoupe modeli 2026’da piyasaya sürülecek. Kompakt SUV ve MPV modelleri ise 2030 yılına kadar tüketicilerle buluşacak.
Togg’un resmi internet sitesinde yer alan detaylara göre Togg T10X’in çıkış tarihi Temmuz 2023 olarak belirtiliyor. Şu anda aracınızı sipariş edebilir, yaz ayında ise teslimatını gerçekleştirebilirsiniz.
Togg deneyim merkezleri ve teslimat noktaları
Yerli otomobil girişimi Togg ilk teslimat ve deneyim merkezi noktasını İstanbul’da açtı. İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde faaliyet göstermeye başlayan mağazada Togg’un araçları sergileniyor. Öte yandan Beşiktaş ilçesinde yer alan Zorlu Center’da Togg’un bir deneyim merkezi bulunuyor. Açıklanan bilgiler doğrultusunda Togg deneyim merkezleri ve teslimat noktaları kısa bir süre içerisinde şu noktalara genişleyecek:
Togg deneyim merkezleri
- İstanbul, Mall of İstanbul, Başakşehir
- İzmir, Agora Alışveriş Merkezi, Balçova
- Bursa, Togg Gemlik Tesisi
- Adana, M1 Alışveriş Merkezi, Seyhan
- Ankara, Çankaya
- Ankara, Panora Alışveriş Merkezi, Çankaya
Togg mobil deneyim merkezleri
- Antalya
- Bursa, Togg Gemlik Tesisi
- Bursa
- İstanbul, Ümraniye
- Kayseri, Kocasinan
- Samsun, İlkadım
- Togg Servis Noktaları
- Adana, Yüreğir
- Ankara, Çankaya
- Ankara, Etimesgut
- Antalya, Kepez
- Antalya, Muratpaşa
- Balıkesir, Bandırma
- Bursa, Togg Gemlik Tesisi
- Bursa, Nilüfer
- Çorum, Merkez
- Diyarbakır, Bağlar
- Erzurum
- Eskişehir, Odunpazarı
- Gaziantep, Şehitkamil
- İstanbul, Avcılar
- İstanbul, Üsküdar
- İstanbul, Zeytinburnu
- İstanbul
- İzmir, Bornova
- İzmir, Çiğli
- Kayseri
- Kocaeli, Gebze
- Samsun
- Şanlıurfa, Haliliye
- Trabzon, Ortahisar
Togg teslimat noktaları
- Adana, Yüreğir
- Ankara, Çankaya
- Antalya, Kepez
- Bursa, Togg Gemlik Tesisi
- Diyarbakır, Bağlar
- Erzurum
- İstanbul, Zeytinburnu
- İstanbul
- İzmir, Bornova
- Kayseri
- Samsun