Apple’ın düzenlediği WWDC 2015 etkinliğinde neler tanıtıldı? Hangi yenilikler, hangi ürünler ön plana çıktı? İşte WWDC 2015 özeti…
Apple‘ın dün akşam itibariyle bir çok yeni ürününü tanıttığı WWDC 2015 geliştirici konferansı, yine birçok yeniliğe ev sahipliği yaptı. San Francisco’da düzenlenen etkinlikte; iOS 9’dan OS X El Capitan’a, Apple Music’den watchOS’a kadar birçok alandaki yenilikler ele alındı. İşte etkinlikte gün yüzüne çıkan tüm yenilikler ve kısa özetleri…
OS X 10.11: El Capitan
Apple’ın Yazılım Mühendisliği biriminde kıdemli başkan yardımcılığını yürüten Craig Federighi, konuşmasında aktif Mac kullanıcılarının %55’inin OS X Yosemite sürümünü kullandığını açıkladı. Yeni OS X sürümü olan El Capitan’ı da bu esnada duyurdu.
Yeni OS X sürümü El Capitan’da fare imlecinin hızla hareket ettirilmesi sonucu imlecin boyutu büyüyor. Bu da fare imlecini bulmakta zorlanan kişiler için oldukça kolaylık sağlıyor.
Safari’ye gelen yeni yer imleri ekleme yöntemi de kullanıcıların işini kolaylaştıracak gibi görünüyor. Bunun yanı sıra Chrome’da olduğu gibi artık Safari sekmelerinde de yeni bir ses ikonu bulunuyor. Buna göre kullanıcılar hangi web sitesinin ses oynattığını sekme üzerindeki bu ikon üzerinden görebilecek.
OS X’te bulunan Spotlight, artık daha anlamsal olarak çalışıyor. Yani kullanıcılar artık ulaşmak istediği bir dosya için klasör klasör arama yapmak yerine özel bir tarihe ve kullanım yoğunluğuna göre aramalar yapabilecek. Bu sayede ilgili dosyaya çok daha hızlı erişebilecek.
El Capitan ayrıca Windows 10’da olduğu gibi, çoklu pencere sistemiyle çalışabiliyor. Buna göre kullanıcılar pencereleri ekranın belirli alanlarına yerleştirebiliyor. Yine Windows 10’da olduğu gibi ekrandaki boş alanlarda önerilen uygulamalar yer alıyor.
El Capitan grafik performansı konusunda da iyileştirilmiş durumda. Apple’ın geçen sene duyurduğu Metal Graphic API‘sinin kullanıldığı yeni OS X sürümünde, oyun ve uygulamalarda daha iyi grafik performansı sağlanıyor. Bir önceki sürüme göre 1.4 kat daha hızlı çalışan El Capitan’ın, uygulamalar arası geçişte ise iki kat daha hızlı olduğu belirtiliyor.
OS X El Capitan, an itibariyle geliştiricilerin kullanımına sunulmuş durumda. Halka açık BETA sürümü Temmuz ayında; tamamlanmış sürümü ise Sonbahar’da kullanıma sunulacak.
- Ayrıca bkz: Apple OS X El Capitan’ı Duyurdu
iOS 9
Etkinlikte öne çıkan bir diğer yenilik de yeni mobil işletim sistemi sürümü iOS 9 oldu. Daha çok Apple’ın dijital asistanı Siri’nin öne çıkartıldığı iOS 9’da, Siri’nin artık daha akıllı ve daha güçlü olduğu vurgulandı.
Siri’ye gelen ve Proactive olarak adlandırılan yeni özellik, kullanıcılar özel olarak belirtmemiş olsa da zamana, konuma ve kullanıcı davranışı ve alışkanlıklarına göre çeşitli uygulama önerilerinde bulunuyor. Bunun yanı sıra, e-posta ID’lerini tarayacak olan Siri, adres defterinizde bulunmayan kişilerin aramalarda bilgilerinin çıkmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra Google Now’da olduğu gibi çeşitli hatırlatmalarda bulunuyor. Son olarak Siri eski sürümüne göre artık çok daha hızlı çalışıyor. Buna göre Siri’ye verilen ses komutlarında, cevap alma süresinin %40 daha hızlı olduğu belirtiliyor.
- Ayrıca bkz: iOS 9 Daha Akıllı Siri İle Ön Plana Çıkıyor
Apple ayrıca aramalar için geliştirdiği API’sini de duyurdu. Buna göre geliştiriciler, Spotlight üzerinden yapılan aramalarda uygulama bağlantılarının yer alması için bu API’yi kullanabilecekler. Tüm aramaların veya önerilerin Apple ID ile ilişkilendirilmediği ve üçüncü parti uygulamalar ile paylaşılmadığı da özellikle vurgulandı.
Notlar ve Haritalar uygulamaları da yeni özellikler ile güncellendi. Notlar uygulamasına çizim, kolay fotoğraf ekleme ve görünümü değiştirme gibi özellikler eklenirken; Haritalar uygulamasına da birçok kişinin beklediği toplu taşıma desteği eklenmiş durumda. Ancak bu özelliğin sadece ABD, Çin ve Almanya’da kullanılabildiğini belirtmekte fayda var.
Apple yeni bir News uygulamasıyla da karşımıza çıkıyor. Kişiselleştirilmiş haber içerikleri sunan ve Flipboard’a benzetilen News uygulamasında, çeşitli kaynaklara ve kullanıcının ilgi alanlarına göre içerikler sıralanıyor ve kullanıcılar bu uygulama üzerinden son gelişmeleri takip edebiliyor. Ancak uygulama şimdilik sadece ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya’da kullanılabiliyor.
iPad’e de bazı küçük yenilikler eklenmiş durumda. Örneğin kullanıcılar artık iki parmağını kullanarak Quicktype üzerinden imleci metin üzerinde taşıyabiliyor. Bunun yanı sıra iPad’ler El Capitan’dakine benzer şekilde artık çoklu pencere desteğine de sahip. Son olarak; sahip olduğu slaytlı geçiş özelliği sayesinde iPad’ler artık çok daha rahat ve esnek bir şekilde uygulamalar arası geçiş yapabilecek.
El Capitan ile aynı zamanlarda kullanıma sunulacak olan iOS 9 güncellemesinin, sadece 1.3 GB‘lik bir alana ihtiyaç duyduğunu da belirtmek gerekiyor.
Apple Pay
Kredi kartı işleme hizmeti sunan Square firması, Apple’ın yeni ödeme sistemi Apple Pay için yeni bir okuyucu çıkartacak. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde duyurduğumuz Pinterest’in mobilde “Satın Al” özelliği, Apple Pay ile uyumlu olacak.
Temmuz ayında piyasaya çıkacak olan Apple Pay, ilk olarak Birleşik Krallık’ta kullanıma sunulacak.
Swift 2.0 ve Geliştirici Kit’leri
Apple’ın geliştirici kitleri de yenilenen ürünler arasında. Buna göre, HealthKit‘e hidrasyon ve üreme ile ilgili sağlık desteği gelirken; HomeKit‘e karbonmonoksit alarm desteği gelmiş durumda.
iOS ve OS X için geliştirilen programlama dili Swift’in yeni sürümü Swift 2.0 da piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Swift 2.0 açık kaynak kodlu olacak ve derleyicileri hem OS X hem de Linux’ta kullanılabilecek.
watchOS 2
Apple Watch’a özel olarak geliştirilen işletim sistemi watchOS, bir dizi yenilik ile karşımıza çıkıyor. Yeni watchOS’un saat arayüzünde artık herhangi bir fotoğraf arkaplan olarak değiştirilebilecek. Bunun yanı sıra Time Travel özelliği sayesinde Digital Crown adı verilen düğme üzerinden hava durumu, yaklaşan etkinlikler gibi bilgiler görüntülenebilecek.
E-postaları yanıtlama, video izleme, FaceTime özelliği ile sesli görüşme, Siri üzerinden egzersiz uygulamalarını çalıştırma, Wallet ile ödeme desteği, Harita desteği gibi yenilikler de watchOS 2 ile birlikte geliyor.
Apple ayrıca yeni WatchKit desteğini de duyurmuş durumda. Bu da Apple Watch’ların iPhone’a bağlı kalmadan doğrudan Wi-Fi üzerinden internete bağlanması anlamına geliyor.
HomeKit de watchOS’ta yerleşik olarak destek sağlıyor. Bu da kullanıcıların Apple Watch üzerinden ev sıcaklığını kontrol etme gibi işlemleri yapabilmeleri anlamına geliyor.
Yeni WatchKit ve watchOS 2 an itibariyle geliştiricilerin kullanımına sunulmuş durumda. Tamamlanmış hali ise Sonbahar’da herkese açılmış olacak.
Apple Music
Etkinlikte öne çıkan yeniliklerden biri de Apple’ın uzun zamandır beklenen yeni müzik servisi Apple Music oldu. Altyapısını iTunes’un sağladığı yeni müzik servisi ile kullanıcılar “My Music” sekmesi altında kendi müziklerini; “For You” sekmesi altında ise önerilen diğer müzikleri görebilecek.
“For You” sekmesi Apple’ın kullanıcılarından aldığı bilgilere göre şekillenecek. Yani kullanıcının hangi şarkıcıları veya hangi müzik türlerini sevdiği bilgilerine göre bu sekme altında kişiselleştirilmiş müzikler önerecek.
Apple Music yönetimi konusunda Siri de bir seçenek olacak. Örneğin Siri’ye verilen “1970’lerin en popüler şarkılarını oynat” gibi bir ses komutu ardından Apple Music’in ekranında bu şarkılar belirecek ve otomatik olarak oynatılacak.
Apple Music’in dikkat çeken özelliklerinden biri de Beats1 radyosu. Daha önce BBC Radio One’da çalışan ve sonradan Apple’a transfer olan Zane Lowe’ın yöneteceği Beats1, 7/24 yayın yapacak ve kullanıcıya farklı bir radyo deneyimi sunacak.
Apple Music 30 Temmuz 2015 tarihinde kullanıma sunulacak. Aylık 9.99 dolarlık bir ücrete sahip olan müzik servisinin, aylık 14.99 dolarlık maksimum 6 kişiyi kapsayan bir aile planı da olacak. Android desteği ise Sonbahar’da gelecek.
- Ayrıca bkz: Google I/O 2015 Etkinliğinde Neler Tanıtıldı?