Bilim adamları, Twitter’da atılan tweetlerin doğru olup olmadığını saptayan gelişmiş bir yalan dedektörü geliştirdi.
Twitter’da yalan yanlış bilgiler verenlere kötü bir haberimiz var. Zira artık Twitter’da doğru olmayan tweetler artık bilim adamlarının geliştirdiği bu yalan dedektörüne takılacaklar.
The Telegraph’ın haberine göre konu ile ilgili olarak Avrupa’daki bilim adamları bir araya gelerek, tweetlerin analizi ve doğruluğu üzerine bir çalışma başlattı. Avrupa Birliği de bu araştırma projesine 3.5 milyon pound (yaklaşık olarak 5.8 milyon dolar) ile destek vermeye başladı.
Twitter‘da 140 karakterlik tweetlerin doğruluğunu analiz etmek için oluşturdukları Pheme adındaki sistem, Twitter’da hızlı bir bilgi testi yapacak ve ilgili tweetin kaynağını araştırmaya başlayacak. Araştırmacılar Pheme sisteminin; 2011 Londra Ayaklanması’nda olduğu gibi, doğruyu göstermeyen tweetlerin dikkate alınmasının önüne geçmek için oluşturulduğunu belirtti.
Sisteme göre tweetler; spekülasyon, münakaşa, yanlış bilgi ve dezenformasyon olarak 4 sınıfa ayrılacak. Bilgileri doğrulamak içinse, sistem önce iddia edilen bilgilerin kaynaklarını araştıracak ve sosyal ağda nasıl yayıldığını detaylandıracak. Sistem ayrıca tweetleri atan kişileri de analiz ederek, attıkları tweetlerin genel olarak doğru olup olmadığını inceleyecek. Diğer bir deyişle sistem, kişinin diğer tweetlerini de inceleyerek, karakter analizi yapacak ve kişinin güvenilir olup olmadığını saptamaya çalışacak. Bu sebeple konu ile ilgili olarak atılan tweetin doğruluğu konusunda fikir sahibi olunacak.
Sheffield (İngiltere), Warwick (İngiltere), King’s College (Londra), Saarland (Almanya) ve MODUL (Vienna) olmak üzere 5 farklı üniversite ve ATOS (İspanya), iHub (Kenya), Ontotext (Bulgaristan) ve Swissinfo.ch (İsviçre) olmak üzere 4 farklı şirket ile yürütülen bu programın, 18 ay içinde tamamlanması bekleniyor. Ancak erken sürümlerinin bu zaman zarfından daha önce çıkartılabileceği de ihtimaller arasında.