Teknoloji ile ilgili hayatımızda yer edinmiş; hatta birçok kişi tarafından inanılan, ancak aslı astarı olmayan yanlışlara ve gerçeklerine bir göz atın.
Telefonların batarya performansıyla ilgili herhangi bir öneriniz var mı? Mesela sizce telefonunuzu uzun süre şarjda tutmak bataryanıza zarar verir mi? Ya da bilgisayarınızın ısınması bilgisayarınızın bozulduğu anlamına mı geliyor? Bu ve bunun gibi hafızamıza kazınmış teknoloji ile ilgili bazı söylemler, bazen yanıltıcı olabiliyor veya zaman içerisinde doğruluğunu yitirebiliyor. İşte bunlardan bazıları…
“Telefonu uzun süre şarjda tutmak bataryaya zarar verir.”
Özellikle akıllı telefonların şarj problemlerinden dolayı birçok telefon kullanıcısı, gece yatarken telefonunu şarjda bırakıyor. Birçok kişi de bu durumun telefon bataryasına zarar vereceğine inanıyor. Ancak durum bilindiği gibi değil. Zira günümüzde kullanılan akıllı cihazlar bunun önüne geçebilecek kadar akıllı. Batarya tamamen dolmaya başladığında, cihaz otomatik olarak şarj etme oranını düşürüyor; tamamen dolduğunda ise şarj etme işlemini durduruyor. O nedenle bunun için herhangi bir endişe duymanıza gerek kalmıyor.
“Benim telefonumun teknik özellikleri seninkinden daha iyi, o yüzden benim telefonum senin telefonunu döver.”
Amiyane tabirle bu başlık ile anlatabileceğimiz bu durum, birçok kişinin olaya yanlış taraftan bakmasına sebep olabilmektedir. Bir telefon, tablet veya bilgisayar gibi elektronik cihaz alırken haliyle önce teknik özelliklerine bakarız. Ancak bir cihazın RAM kapasitesinin 3GB olması, RAM’i 1GB olan cihazdan daha hızlı olduğu anlamına gelmeyebilir. Özellikle son zamanlarda sürekli kıyaslaması akıllı cihazlarda bu durum daha fazla ön plana çıkmaktadır. Örneğin 3GB RAM’e sahip olan Galaxy S6 ile 1GB RAM’e sahip olan iPhone 6 arasında hız testi yapıldığında gerçek hayatta aralarındaki RAM farkı kadar bariz bir fark olmadığı görülebilir. Çünkü bu duruma sadece RAM değil cihazın birçok elementi etki etmektedir.
Kameraya sahip cihazlardaki megapiksel değerleri için de aynı şeyleri söylemek mümkün. Bir cihazın 20 megapiksellik kameraya sahip olması, en iyi fotoğrafı o cihazın çektiği anlamına gelmiyor maalesef.
“Telefondaki açık uygulamalar bataryayı sömürür.”
Akıllı telefonunuzdaki çoklu görev (multitasking) ekranını açtığınızda, cihazınızda açık olan birçok uygulama görürsünüz. Muhtemelen de telefonun bataryası ve RAM’ini sömürmemesi için bu uygulamaları kapatırsınız. Ancak bazı istisnalar dışında modern akıllı cihazların hali hazırda bu durumun önüne geçebilecek bir yapısı bulunuyor. Bilgisayarların aksine, mobil işletim sistemlerinin birçoğu (Android, iOS vs) RAM yönetimi konusunda oldukça iyi tasarlanmış durumda. Uygulamaların daha hızlı açılması için açık olarak bekletilen uygulamalar, bu esnada ihmal edilebilecek kadar düşük oranlarda RAM kullanmaktadır. Dolayısıyla istisnai durumlar olmadığı sürece bunun için herhangi bir endişe duymanıza gerek yok.
“Jailbreak ve Root işlemleri yasal değildir.”
Yasal olmaması sebebiyle birçok kişi Root (Android) ve Jailbreak (iOS) işlemlerini yapmaya cesaret edemiyor veya çevresindekileri bu bağlamda uyarıyor. Ancak gerçek hayatta böyle bir yasaklama söz konusu değil. Eğer cihazınızın garantisini devre dışı bırakmayı göze aldıysanız, bu işlemleri gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz. Bazı durumlarda garanti işlemleri de geri alınabiliyor, ancak konumuz bu değil :)
“Bilgisayarın ısınması bilgisayara zarar verir.”
Aslında bu konu biraz karmaşık. Bilgisayarların bir süre sonra ısınmasının ekran kartı, işlemci, veya güç kaynağı ile ilgili olduğu birçok kişi tarafından biliniyor. Ancak bu durum bilgisayarın bozulacağı ya da ömrünün tükendiği anlamına gelmiyor. Zira bilgisayarın ısınması size daha iyi performans sağladığı anlamına geliyor. Her ne kadar cihazın ısınmaması genel olarak tercih edilen bir durum olsa da, cihazın ısınması bilgisayar komponentlerinin iyi çalışmaması olarak yorumlanmamalı.
Aşağıdaki butonları kullanarak sonraki sayfaya geçiş yapabilirsiniz.